Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Основні принципи роздільного харчування

Продукти харчування

Система роздільного харчування існує вже давно й має багато прихильників. Чому? Дізнаємося зі статті!

Питання про систему поєднання продуктів досліджувалося з давніх часів. Ібн Сина, наприклад, у «Каноні лікарської науки» детально розглядає, які види їжі можна вживати в один прийом, а які не можна.При складанні власного меню роздільного харчування більш важливо враховувати не які блюда туди входять, а як вони поєднуються. Навіть у невеликому «Трактаті з гігієни» він пише: «Одним із способів урівноваження харчування є поєднання однієї їжі з іншою. Помилки в такому урівноваженні полягають в наступному: якщо за повільно перетравлюваною їжею слідує швидко перетравлювана, то остання випереджає її в перетравленні, але не може проникнути далі через те, що під нею знаходиться поволі перетравлювана їжа».
У Чжуд-ши, знаменитій збірці медицини Тибету, мовиться:
«Але якщо приймати несумісні види їжі
Це все одно, що є складена отрута...
Погано підходить риба до молока.
Несумісні молоко і плоди з дерев.
Яйця і риба не підходять один до одного.
Гороховий суп з тростинним цукром шкідливі...
Не можна їсти кисле, запиваючи молоком
Їсти нову їжу, поки колишня не перетравилася
Бо вони можуть виявитися несумісними і почнуть сварку»

Йоги теж вчать правильно поєднувати різні продукти, уникати поєднань молока з іншою їжею, фруктів з овочами і так далі.

Незнання цих правил приводить до того, що дуже часто можна бачити, як за обідом люди з´їдають спочатку бутерброд із сиром, гороховий суп з м´ясом, з картоплею і з хлібом, потім кашу, запивають все це солодким компотом або ще краще, соком (а то і з тістечком!) і, нарешті, заїдають апельсином або яблуком (говорять, корисно...). Знайома картина, чи не так? Але в результаті такого «обіду» жоден з перерахованих продуктів не може бути нормально перетравлений і засвоєний!

Отримані калорії ледве-ледве перекриють витрати на травлення і нейтралізацію шлаків, система виділення стогнатиме від потоку отрут, що утворюються при псуванні їжі в шлунку і в кишечнику.
Яблуко, наприклад, з´їдене на порожній шлунок, покидає його вже через 15-20 хвилин, апельсин ще швидше. А що відбувається, коли фрукти потрапляють у переповнений шлунок, тобто після іншої їжі? Вони не можуть просунутися в кишечник і через тих же 15-20 хвилин просто починають гнити. І решта продуктів в нашому прикладі співвідноситься між собою не краще. Сир - горох, сир - м´ясо, горох - м´ясо, хліб - м´ясо і так далі − усі ці поєднання надзвичайно невдалі. Умови перетравлення різної їжі в шлунку часто протилежні.
Білки, наприклад, вимагають кислого середовища (певної кислотності на кожен вид білків) для нормальної роботи пепсину − ферменту, що розщеплює білки. Гідроліз же крохмалів протікає тільки в лужному розчину кислоти загальмовують активність відповідних ферментів. Тому не рекомендують вживати білки і крохмалі протягом одного прийому їжі. З тієї ж причини шкідливо їсти крохмалі з кислими продуктами - з оцтом, цитрусовими, томатним соусом і тому подібне Якщо, скажімо, запивати хліб томатним або апельсиновим соком, то слини ще в роту втратять свою активність. ферменти.

Правда, залишається ще кишкове травлення. Під дією панкреатичного соку розщеплюються все − і білки, і вуглеводи, і жири. (Це, до речі, головний аргумент супротивників роздільного харчування). Але організму далеко не байдуже, у яких поєднаннях ці компоненти поступають. Одна справа, коли людина з´їдає кашу на воді. Вона обволокує слизову оболонку шлунку, помірно виділяється не дуже міцний сік, у глибинних шарах продовжують діяти ферменти слини. Ідеально перероблена в шлунку напіврідка суміш досить швидко поступає в кишечник, де остаточно і майже без втрат засвоюється, не перенавантажуючи травні органи.

І зовсім інша картина, якщо та ж каша з´їдена з м´ясом. Шлунок не може виділити сік, однаково хороший і для каші, і для м´яса. В результаті і те, і інше затримується в шлунку і покидає його в недостатньо обробленому вигляді. Звичайно, ферменти підшлункової залози якоюсь мірою завершать розщеплювання. Але нормальна робота злагодженого механізму вже порушена. Харчові маси поступили в кишечник непідготовленими. Доведеться піднатужитися і печінці, і підшлунковій залозі, і тонкій кишці. І на довершення зміниться склад кишкової мікрофлори, верх в якій братимуть гнильні «нахлібники». При неприродних же поєднаннях продуктів або при надмірній кількості з´їденого порушується шлункове, а потім і кишкове травлення. Недопереваренниє, маси, що довго затримуються, стають здобиччю гнильних бактерій. Утворюються гази, стілець відразу набуває неприємного запаху. Потік токсинів б´є по печінці, ниркам, отруює все тіло і приводить до численних захворювань.

Основоположник теорії роздільного харчування на Заході Р. Шелтон, роботами якого нині користуються дієтологи всього світу, писав: «Ми не отримуємо користі від їжі, яка не засвоюється. Є і в той же час псувати продукти в травному тракті - марна витрата їжі. Але ще гірше - зіпсована їжа приводить до утворення отрут, які дуже шкідливі. Вражаюча кількість випадків харчової алергії зникає повністю, коли хворі починають є їжу в правильних поєднаннях, тобто дотримуватися принципів роздільного харчування. Такі люди страждають не від алергії, а від незасвоєння їжі. Алергія - це термін, вживаний до білкового отруєння. Ненормальне травлення несе в кровоносний Струм не живильні речовини, а отрути».

(За матеріалами книги Герберта Шелтона. «Правильне поєднання харчових продуктів» та http://www.thefood.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Гемодіаліз – інноваційний метод лікування ниркових захворювань

Гемодіаліз відіграє важливу роль у лікуванні пацієнтів із хронічними нирковими захворюваннями, забезпечуючи виведення токсинів і зайвої рідини з крові. Серед лідерів у цій галузі вирізняється Гемодіалізний центр NiproLife, який надає своїм пацієнтам доступ до передових процедур апаратного гемодіалізу, що відповідають міжнародним стандартам лікування хронічних хвороб нирок. Докладніше про центр та його послуги можна дізнатися на офіційному сайті https://niprolife.com.ua/niprolife-v-kieve/.

Дошка терасна: тонкощі монтажних робіт

Слідкуєте за модними трендами у сфері будівництва та дизайну? Одним з них є використання терасної дошки у якості покриття для підлоги. Це рішення – вигідне та практичне: воно допоможе створити комфортну атмосферу на відкритій території. Однак самостійно укласти терасну дошку складно для непрофесіонала. Рекомендуємо знайти хороших фахівців та дізнатися, від чого залежить на монтаж терасної дошки ціна.<

Дошка терасна композитна: переваги матеріалу для вашої зони відпочинку

Замислюєтеся щодо облаштування місця відпочинку чи тераси? Відмінним варіантом стане терасна дошка композитна, використання якої наразі обумовлено переліком причин. Варто ознайомитися з ними докладніше.

Як привчити дитину робити ранкову зарядку

Ранкова зарядка – це незмінний атрибут всіх успішних людей. Посудіть самі, крім здоров'я вона несе в собі дисципліну – необхідно робити її щоранку, витримку – все робити за регламентом і режимом дня. Такі правильні норми, закладені в дитинстві, приведуть згодом до того що, зарядка буде не те, що звичкою, а нормою. Як почистити зуби, а спорт – ритуал, без якого не можна прожити і дня.