Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяче харчування: виховуємо смаки змалечку

Дитяче харчування: виховуємо смаки змалечку
 

Закономірність: діти їдять те, що їдять їх батьки. І це настільки природно, адже традиції харчування закладаються десь дуже глибоко в нас самих. І де б ми не опинилися, якої б вишуканої кухні не пробували, а завжди хотітиметься скуштувати маминої страви, яку годі перевершити. Хтось скаже: «смак дитинства», справді, нам смакує, бо та страва, її аромат, вигляд викликає купу теплих асоціацій та спогадів.



Але ми трохи відхилились від теми. Ба ж хотілось поговорити про інше – чи можна навчити дитину їсти і любити «правильну» їжу, чи діти просто народжуються з любов’ю до чіпсів і газованої води яскраво-зеленого кольору? Якщо настільки велике значення в нашому житті мають традиції харчування, що панували в домі, в якому ми виросли, значить дитині можна прищепити любов до корисної їжі, яку вона не згубить протягом усього життя? Ми впевнені, що так!

Після того, як дитині виповниться рік, її відношення до їжі ставатиме все більш осмисленим, важливо не опустити цей момент. Якщо ви дійсно бажаєте, щоби ваша дитина любила корисну їжу - доведеться прикласти зусиль. Яких саме? – Про це ми поговоримо нижче.

Але, спершу, хочемо попередити, що на вашому шляху обов’язково знайдеться багато порадників, які скажуть щось на кшталт: «Яка різниця, все одно піде в садок, його там вгостять сухариками, ти ж не зможеш його (її) весь час контролювати», а ваша мама (свекруха), прийшовши провідувати маля з торбинкою цукерок, які ви попросите поки заховати, адже намагаєтесь обмежити споживання магазинних солодощів, скаже: «Ну що ж ти мучиш дитину, ти їла цукерки, всі діти їдять цукерки, - це нормально!». Тож маєте розуміти, для чого, власне «мучите» свою дитину, і що з того може вийти =).

Про те, чому «їжі» на зразок чіпсів-сухариків, страв із фаст-фуду, газованої води, шоколадних батончиків і інших магазинних солодощів краще уникати не лише малюку, організм якого формується, а й дорослій людині, – ми розповідати не будемо. Якщо для вас це досі незрозуміло – легко знайти відповідне відео, яке повністю проінформує вас про склад цих продуктів та їхню дію на організм.

Натомість, подумайте самі, чому мислячі мами намагаються якомога пізніше познайомити своїх крихіток зі солодкими смаками, особливо з синтетичними, які містять підсолоджувачі, підсилювачі смаків, ароматизатори і інші «сюрпризи» у своєму складі. На їх фоні звичайна, проста їжа, яку ми називаємо корисною, здаватиметься несмачною, не настільки яскравою, прісною. От подумайте самі, що малюк обере: кабачкове пюре, чи, наприклад, бананове. Звісно бананове, адже воно солоденьке. А що вже говорити про шоколадний батончик – це взагалі концентрація солодкого смаку! Ось чому спеціалісти рекомендують вводити у прикорм малечі овочі, каші, додаючи потім нежирне м'ясо, птицю, рибу, і лиш згодом – солодкі фрукти, фруктові соки.

А зовнішній вигляд? Кабачкове пюре тут теж програє… От іще одна перешкода, яка може постати на вашому благородному шляху прищеплення дитині звички харчуватися здоровою їжею – треба потрудитися, щоби дитина з’їла те, що ви їй пропонуєте. Ви можете придбати гарний посуд, обов’язково з малюнком на дні тарілки, який поступово розкривається, поки маля їсть. Пофантазувати над подачею: можна, наприклад, додати страві більш привабливого яскравого забарвлення за допомогою морквяного, бурякового соку, або вирізати деталі обличчя зі свіжих овочів і викласти з них смішну мордочку поверх порції, - так їсти набагато цікавіше!

Раціон малюка має бути максимально різноманітним, страви – простими за складом. Надавайте перевагу готуванню страв на пару, запіканню, над смаженням. І, найголовніше, харчуйтесь самі тим, що пропонуєте дитині. Даремно розповідати малечі про шкоду певних продуктів, якщо ви самі щодень споживаєте їх.

Знайте, ваш труд не даремний. Так, для того, аби дитина споживала здорову їжу, потрібно прикласти трохи більше зусиль і часу, адже простіше нагодувати її сардельками з макаронами, проте воно того варте – здоров’я дитини над усе і, що дуже важливо, ви вбережете своє чадо від багатьох проблем зі здоров’ям в майбутньому, адже звичка харчуватися правильно залишиться на все життя.

І на останок – важливе правило: без фанатизму! Перегин в якийсь бік - це завжди погано. Погана практика – забороняти щось їсти, тоді, звісно, цього дуже хотітиметься. Головне ваше правило – послідовність. Ви не маєте забороняти вашій дитині їсти цукерки, якщо вона вас просить, проте, вони не мають бути у вільному доступі і щодня.

Те саме стосується, наприклад макаронів чи тієї ж сосиски. Тут важливо слідкувати за якістю товару, навчіться читати його склад. Якщо на пачці шоколадних пластівців написано щось на зразок: «корисний сніданок для вашої дитини», це ще не означає, що такому напису можна вірити. Просто почитайте склад, там, напевне, на першому місці стоїть цукор (отже – його найбільше з поміж інших інгредієнтів). Проте, не можна обмежити дитину від всіх цих «принад», хоча, швидше, за все, якщо з малого ваша дітвора харчується здоровою їжею, і навіть не здогадується про існування чіпсів, вона з ними і не захоче знайомитись в старшому віці, - перевірено досвідом багатьох матусь.

Успіхів вам у прищеплюванні корисних звичок своїм дітям!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас