Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Найкращі пози для сну під час вагітності

Найкращі пози для сну під час вагітності
 

Можливо, це закон підлості, але саме зараз, коли вам потрібен міцний нічний сон більше, ніж будь-коли раніше, виспатися стає все складніше і складніше (безсоння є однією з найпоширеніших проблем під час вагітності). Влягтися зручніше в ліжку тепер не так все й просто, особливо, якщо ви завжди любили спати на животі, який зараз розміром з кавун.



Але перш ніж ви плюхнеться на спину, щоб хоч трохи подрімати, врахуйте, що експерти не рекомендують спати на спині під час другого і третього триместру вагітності. Все через ваги зростаючого малюка і його тиск на порожнисту вену – головну кровоносну судину, яка доставляє кров назад до серця з нижньої частини тулуба. Коли ця вена перетиснена, це заважає правильній циркуляції крові по організму, що має дуже і дуже велике значення під час вагітності.

То в якому ж положенні краще спати майбутнім мамам? Найкраща позиція для сну під час вагітності – це, звичайно ж, на боці. Не так важливо, який саме бік ви оберете, та все ж сон на лівому боці забезпечує максимальний кровообіг (мінімальний тиск на порожнисту вену), завдяки чому мінімізує набряклість ніг. А щоб забезпечити собі максимум комфорту в цій позі, використовуйте подушки.

Ви можете використовувати звичайні подушки і підкладати їх між ногами, під живіт, під спину або спробувати інші варіанти залежно від того, де саме вашому тілу потрібна підтримка під час сну. Також відмінним варіантом стануть спеціальні подушки для вагітних, які виробляються в самих різних варіантах за формою, наповнювачем, жорсткістю. Тут, при виборі такої подушки, вам також краще орієнтуватися на те, які саме частини вашого тіла потребують додаткової підтримки під час сну. Крім того, багато подушок для вагітних знадобляться вам і в майбутньому – в період грудного вигодовування, тому така покупка вже точно не стане марною тратою грошей.

Як би там не було, але під час сну ми не контролюємо положення свого тіла. І навіть якщо ви укладаєтеся спати на бік, підкладаєте подушки і так і засинаєте, ви все одно можете прокинутися на спині або животі. У цьому випадку не переживайте, з майбутнім малюком нічого не трапиться – таким чином ви йому не зашкодите. Можливо, це ваш організм намагається вам підказати найкращу позу для сну. Лягаючи спати знову, ляжте зручніше, адже комфорт – найважливіший показник для сну під час вагітності. І якщо на боці так не виходить, ви можете спати на спині або животі, але перед цим все ж таки бажано проконсультуватися з лікарем.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас