Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як привчити немовля до пляшечки (частина 1)

Як привчити немовля до пляшечки (частина 1)
 

Коли знайомити малюка з пляшечкою

Часто молоді батьки задаються питанням: «Коли найкраще пропонувати малюкові пляшечку?». Тут немає однозначно ідеального часу, але експерти з лактації рекомендують не робити цього, поки у вас не налагодиться вироблення молока (в необхідній кількості) і сам процес грудного вигодовування. Як правило, пляшечку малюкові пропонують на 2-4 тижні життя. Цей період вважається вдалим, так як і процес годування у вас з малюком вже налагодиться, і не буде занадто пізно, коли дитина може завзято відмовлятися від пляшечки (що трапляється, як правило, після 6 місяців).

Як часто пропонувати пляшечку немовляті

Пропонуйте пляшечку 3-4 рази на тиждень, при цьому не частіше 1 разу на день. Це допоможе малюку звикнути до соски, але підтримувати сильний зв'язок з вами під час годування грудьми. Якщо дитина починає віддавати перевагу пляшечці, а не грудям, просто пропонуйте соску рідше або припиніть годування з пляшечки зовсім, поки у вас знову не налагодиться процес грудного вигодовування.

Пам'ятайте, особливо в перші місяці, якщо дитина звикає до пляшечки, вам потрібно зціджувати молоко, щоб забезпечити подальше його надходження в достатній кількості. Звичайно, ціла ніч безперервного сну може звучати дуже заманливо, але ви не повинні пропускати зціджування, інакше молока буде вироблятися все менше і менше.

Nemo Kids

Ранній прикорм

Якщо ви змушені давати малюкові пляшечку раніше 2-4 тижня з медичних причин, зверніться за консультацією до експерта з лактації, щоб зберегти прибуття молока і надалі не втратити можливість вигодовувати дитину грудьми.

Знаходимо підхід

Немовля – активний учасник процесу годування грудьми. Він повинен шукати груди і широко відкривати рот, щоб правильно захопити сосок, а після – докладати зусиль, щоб молоко потрапило в його ротик. Щоб малюк не втратив дані навички, йому потрібно так само поводитись і з пляшечкою. Тому виберіть для нього пляшечку з соскою з маленькою пропускною здатністю, щоб дитині доводилося прикладати такі ж зусилля (смоктати її), щоб отримати молочко.

Візьміть крихітку практично вертикально, пляшечку тримайте горизонтально, щоб тільки соска наповнювалася грудним молоком – таким чином, гравітація не допомагатиме молочку витікати з пляшечки.

За допомогою соски змусьте малюка відкрити ротик широко, щоб знайти і захопити її. Коли ротик немовляти відкритий так широко, як при позіханні, покладіть соску йому в рот повністю, щоб його губи опинилися на основі соски. Не дозволяйте дитині захоплювати тільки кінчик соски (потім це може призвести до неправильного захоплення материнського соска, через що годування грудьми стане дуже болючим).

Коли малюк почне смоктати молочко, піднімайте пляшечку рівно настільки, щоб соска заповнювалася молоком, і в ній не з'являлося повітря. Слідкуйте за тим, щоб дитині було комфортно їсти. Так, якщо її очі широко відкриті, а пальчики розчепірені, можливо, молочко тече занадто швидко. У цьому випадку опустіть нижче дно пляшечки, не витягуючи її з дитячого ротика – так струмінь сповільниться. Немовля має смоктати соску точно так само, як груди, не проливаючи молоко. Серед інших ознак дискомфорту при годуванні малюка ви можете помітити: стривожені бровки, захлинання, утруднене дихання, відштовхування пляшечки, погляд убік.

Ніколи не змушуйте дитину допивати молоко до кінця. Дивіться на його реакцію (смоктання сповільнюється, малюк випускає соску з рота, стає сонним) – вона підкаже вам, коли чадо наситилося.

Годування дитини з пляшечки повинно займати 15-20 хвилин. Якщо малюк спустошив пляшечку за 5-10 хвилин, швидше за все, молоко тече з соски занадто швидко. Якщо ж дитина їсть за 30-45 хвилин, струмінь занадто слабкий. Якщо необхідно, змініть пляшечку і соску, підібравши ту, яка підходить саме вашому чаду.

Якщо ви спантеличені вибором, то не можна сказати, що якась пляшечка краща за іншу. Ідеальна пляшечка – та, що підходить вашому малюкові і забезпечує комфортний процес годування без зусиль і протікань.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас