Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як знати, що пологи почалися?

Як знати, що пологи почалися?
 

Якщо ви вагітні, чим далі, тим більше ви можете почати переживати про те, що пологи почнуться в самому невідповідному місці. Можливо, ви відчуваєте себе дуже недосвідченою і боїтеся не розпізнати ознаки справжніх родових сутичок. Повірте, переважна більшість жінок народжують в лікарні і приїжджають заздалегідь. І коли почнуться ваші пологи, ви про це обов'язково дізнаєтеся.



Всього 1% вагітностей закінчується родовими переймами без прояву інших ознак родової діяльності.

Є безліч симптомів, які ви відчуєте, коли почнуться пологи. І сутички – основний з них. Найчастіше жінки плутають початок пологової діяльності з переймами Брекстона Хікса (помилковими сутичками). Як же розібратися, чи ви все ще «тренуєтеся», чи вже народжуєте?

Частота і тривалість переймів – мабуть, самий значимий показник. Тому відстежуйте їх. Якщо сутички стають все частішими і сильнішими, ви напевно починаєте народжувати.

Якщо ви вимірюєте частоту і тривалість переймів і підозрюєте початок родової діяльності, ви повинні перевірити, чи змінюється інтенсивність болю при переймах, коли ви зміняюте положення тіла. Якщо ви дійсно народжуєте, біль не піде тільки від того, що ви приляже або пройдетеся. Якщо ви все ж вважаєте, що пологи почалися, засікайте тривалість переймів і перерви між ними за допомогою секундоміра. Чи стають вони частішими?

Ви повинні пам'ятати, що, як правило, у жінок, які народжують вперше, пологи тривають близько 9 годин; вдруге – близько 6 годин. Тому не переживайте, у вас точно є час!

Як кажуть нам підручники, відходження слизової пробки і розширення матки є ознаками пологів. Але більшість жіночих організмів діють не за підручниками, і у вас може відійти слизова пробка, але пологів ви можете чекати ще тиждень, а можете і народити протягом наступних кількох годин. Справа ось, в чому: якщо ви помітили якісь зміни в цервікальному слизі, якщо бачите в ньому кров, відразу ж повідомте про це вашого лікаря. Що ж стосується розширення матки, ваш лікар повідомить вам про це. Багато жінок «ходять» з розширенням в 3-4 см ще пару тижнів перш, ніж починають народжувати. У інших же розширення трапляється в день пологів.

Але навіть якщо вас не так сильно турбують сутички, і ви не маєте уявлення, чи відійшла слизова пробка, ви ТОЧНО помітите, коли відійдуть води.

Боїтеся, що пологи почнуться в невідповідному місці? У більшості жінок з'являється «передчуття» перед тим, як дитина народиться. Так само ваш животик буде міняти форму, а ще ви напевно відчуєте прилив гормонів радості. До речі, саме через них багато жінок в самому кінці вагітності починають без кінця прибиратися і «облаштовувати гніздечко» для малюка.

Коли води відійдуть, ви зрозумієте, що це дійсно важко сплутати з чимось ще. І якщо це трапиться, ви повинні відразу ж звернутися до свого акушера/гінеколога, щоб переконатися, що це не амніотична рідина.

Одним з найголовніших показників, чи почалися пологи, буде ваше шосте відчуття. Всі жінки по-різному описують свій досвід, але всі вони говорять про те, що щось змінилося. Це буде очевидно для вас, тому не ігноруйте свої внутрішні відчуття, навіть якщо вас з пологового будинку відправлять назад додому.

Пам'ятайте: якщо ви не впевнені в чомусь або відчуваєте себе по-іншому, їдьте в пологовий будинок. Найгірше, що з вами може статися – вас відправлять назад додому. Але знайте, що ви повернетеся в пологове відділення зовсім скоро.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас