Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина і цуценя: правила безпеки та відповідальності

Дитина і цуценя: правила безпеки та відповідальності
 

Багато діток починають просити завести цуценятко, як тільки навчаться говорити. А батьки при цьому задаються питанням, чи не зійдуть з глузду, якщо в будинку з'явиться ще й вихованець. Раніше ми вже писали про те, що домашня тварина принесе багато користі дитині як в плані здоров'я, так і виховання. Але щоб вихованець не став ще одним вашим головним болем, вам потрібно правильно налагодити спілкування малюка і цуценятка.

Догляд за щеням: розподіл обов'язків

Незважаючи на те, як ви будете вчити дітей доглядати за щеням, ви не зможете на них розраховувати. Іншими словами, якщо ви берете додому цуценя, догляд за яким буде залежати тільки від дітвори, вам краще ще трохи почекати. Ніколи не обманюйтеся очікуваннями, що діти регулярно будуть доглядати за твариною, але постарайтеся їм прищепити цю відповідальність, привчити їх годувати вихованця, вигулювати, прибирати його лоток і т.д., наскільки це можливо. 

Як поводитися з цуценям

Взагалі кажучи, маленькі діти не повинні зовсім брати на руки маленьких цуценят. У малюків погано розвинена моторика, і вони в принципі ще не вміють контролювати свої імпульси, через що яскраві емоції дитини можуть призвести до нещасного випадку. Навіть якщо це просто падіння (дитина впустила цуценя), вихованець з дитинства може негативно сприймати вашу дитини, і замість того, щоб стати найкращими друзями, дитина і пес не зможуть ладити. Замість цього на короткий час посадіть цуценя дитині на коліна (коли дитина спокійна) і проконтролюйте, щоб цуценя сиділо безпечно.

Як уникнути собачих укусів

Половину дітей хоча б раз кусає собака до 12-річного віку. Наші поради допоможуть вам уникнути такої неприємності.

Встановіть кордони. Батьки занадто сильно покладаються на толерантність цуценя, при тому, що діти часто поводяться некоректно по відношенню до тварини. Проте навіть у самої хорошої собаки рано чи пізно закінчується терпіння. Замість того щоб дозволяти дитині тягати собачку по всьому будинку і гратися з нею як хоче, встановіть межі. Навчіть малюка поводитися ніжно і дбайливо по відношенню до вихованця, любити і піклуватися про нього, а грати – дуже акуратно, адже тварина ще зовсім маленька.

Навчіться розпізнавати сигнали стресу у цуценяти. Є близько 30 сигналів, які повідомлять вам про те, що у собаки стрес. Коли собака широко розкриває рот (ніби позіхає), трясеться (ніби щойно викупалася) або облизує губи, це означає, що вона в стресовому стані. Спостерігайте за своїм цуценям і навчиться розпізнавати, коли воно нервує, а потім навчіть цього дітей.

Поважайте гарчання. Якщо щеня гарчить, заспокойте і задобріть його. Гарчання – ознака стресу і занепокоєння. І якщо собаку карають за гарчання, це тільки погіршує ситуацію і збільшує шанси, то собака почне кусатися. Пам'ятайте, що коли пес гарчить, він говорить вам, що засмучений. Візьміть на замітку цю інформацію, щоб забезпечити комфортне існування вихованцеві і навчити дитину правильно з ним поводитися.

Слідуючи вищепереліченим порадам, ви зможете зробити життя цуценяти у вашій родині комфортним і щасливим, а вашого малюка з вихованцем – найкращими друзями!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Домашні тварини і малюки. Що потрібно знати майбутнім батькам.

Існує думка, що діти, які живуть поряд із домашніми тваринами, в майбутньому мають більш високий рівень IQ та краще розвинені адаптивні властивості. Це підтверджують і психологи. Але існують певні загрози, про які ми і хочемо поговорити.

Чи варто заводити домашню тварину для дитини?

Домашня тварина - це завжди бажаний подарунок для кожної дитини. Чому діти їх так люблять? Можливо, вони ближче до природи, ніж дорослі. Для дітей тварини цікавіші за іграшки: з ними веселіше грати, вони загадкові, грайливі, добрі і слухняні.

Домашні тварини та їх значення в розвитку дітей

У якийсь момент кожен малюк обов´язково звертається до батьків з проханням завести в будинку песика чи котика. Але не завжди це можливо - не дозволяють розміри квартири, у мами алергія. А давайте подивимося, що в психо-емоційному розвитку дитини значать тварини.