Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Новий рік – ставимо нові цілі

Новий рік – ставимо нові цілі
 

Вже традиційно, стоячи на порозі нового року, підбиваємо підсумки прожитого і намічаємо вектор руху на майбутнє. Звісно, очікуємо лише позитивних змін, віримо, що всі наші мрії, плани здійсняться. Адже справді, є якась магія в цьому моменті – приході Нового року, здається, що в повітрі просто зависають сотні і сотні бажань, мрій, які люди по всьому світі запускають у Вселену в цю чарівну мить, коли годинник б’є дванадцяту.



Отже, нові плани, бажання та мрії, нові цілі… Психологи радять обов’язково проводити цей ритуал свідомої постановки цілей, прокладання напрямку свого руху на майбутній тиждень, місяць, рік. Чому це так важливо? – Є чудова фраза: «Якщо ви не добиваєтесь своїх цілей, то, швидше за все, в цей момент ви досягаєте чужих цілей». Людина, яка має в житті ціль і знає, куди вона рухається, безперечно має більше шансів на успіх, самореалізацію та здійснення усього задуманого. А от той, хто пливе за течією, має ілюзію, що все складеться само-собою, має розуміти: насправді, ця течія навряд занесе вас в омріяному напрямку. Тож ставаймо господарями свого життя. А почати варто з постановки цілей, тим паче, що новий рік, нова сторінка у житті – чудова нагода для цього.

1. Правильно сформулюйте. Як не дивно, але психологи зазначають, що більшість людей, які запевняють, що вони мають конкретні цілі і знають, як хочуть жити, насправді навіть жодного разу не намагалися сформулювати свою ціль конкретно. Тобто є якесь ілюзорне бажання, уявлення, але ціль – це щось більш точне, однозначне, те, що ви сформулювали і, що важливо, - проговорили (записали).

Ви, мабуть, вже не раз чули, або десь читали, що формулювання цілі має бути позитивним. Адже наша підсвідомість не розуміє заперечливої частки «не» (що, до речі, вже підтверджено нейрофізіологами). А ще, опишіть свою ціль так, аби відсутні були такі формулювання, як: «позбутися», «розпрощатися», «кинути», «забути» і т. п., адже фокус уваги тут все одно залишається на тому, чого ви хочете позбутися, що хочете забути. Наприклад, «позбутися звички спізнюватися» - увага все одно на слові «спізнюватися», натомість сформулюйте так: «стати пунктуальним.

2. Розділіть масштабну ціль на менші цілі. Структуруючи свою мету, ви бачите конкретні кроки, які потрібно здійснити для її досягнення. Тоді навіть смілива мрія, яка, начебто, здається практично недосяжною для нашої свідомості, стає ближчою і реальнішою, ви розумієте: «Я можу! Для цього потрібно зробити те і те…». Тоді мозок включиться в роботу, запускаючи потрібні програми.

3. Зробіть перший крок, негайно! Класична ситуація: ми вирішили почати нове життя (з понеділка, з нового місяця чи з нового року), поставили ціль, навіть записали і… І все. Ми нічого не робимо, чекаємо, коли ж все звалиться нам на голову. Допоможіть своїм цілям здійснитися, ви зробили перший крок, ви декларуєте свої бажання, вірите у їх досягнення, ви запустили відповідні програми, дали сигнал, але не зупиняйтесь на цьому. Психологи радять в перший тиждень після того, як ціль була сформульована, зробити хоча б перші 2-3 кроки (пункти) до здійснення масштабної цілі (яку ви розділили на менші цілі - «кроки»). Запустіть процес і він піде, як то кажуть, «по накату».

Ще декілька важливих нюансів, на які варто зважити:

• Ваша ціль має бути підконтрольною вам, тобто не варто включати у її формулювання інших людей. Лише те, що залежить конкретно від вас може бути у формулюванні вашої мети, ваших цілей.

• Візуалізуйте! Побачте себе в тому моменті, коли ціль досягнута, відчуйте його сповна: в кольорах, звуках, запахах. І повторюйте візуалізацію, підключаючи свої емоції, які і є так-званими провідниками наших цілей до підсвідомості.

• Сформулювавши ціль, проаналізуйте, чого вам потрібно навчитися на шляху до її досягнення. Те, що ми маємо, залежить від того, що ми вміємо. Важко переоцінити значення наявності певних навиків на шляху до досягнення тієї чи іншої мети. Складіть список цих необхідних навиків та шукайте способи для того, аби їх здобути – це важливі «підкроки» до вашої великої цілі.

• Запитайте себе: «Ким буду я, досягнувши цієї цілі?». Якою має бути людина, що досягне такої мети, яку ви ставите для себе? Можливо, окрім певних навиків і конкретних кроків, які необхідні для її досягнення, вам бракує якоїсь нової риси, яку варто почати в собі виховувати, а може це якийсь новий тип мислення, новий рівень свідомості, на який варто вийти, нова форма поведінки, нове оточення? До якого «Я» я іду? Це особливо глибоке, доволі незвичне питання, на яке потрібно собі відповісти, якщо для вас дійсно важливо ефективно і впевнено йти в тому напрямку, який ви для себе обрали.

Успіху вам! І знайте – все можливо, особливо, якщо ви знаєте, чого хочете та розумієте, як цього досягнути. Ставте цілі, загадуйте бажання в магічну Новорічну ніч, слідуйте нашим порадам, і все обов’язково збудеться!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас