Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Теми-табу на співбесіді

Теми-табу на співбесіді
 

Ви за крок до мрії? Завтра – важлива співбесіда, яка може змінити багато в вашому житті? Тоді до справи – потрібно ретельно підготуватися, аби справити якнайкраще враження на роботодавця, презентувавши усі свої позитивні сторони. Готуючи відповіді на потенційні питання, які можуть прозвучати, маєте, також, знати, які теми зачіпати не варто, аби, як то кажуть, не зіпсувати всю картину.



«На попередній роботі мене дратував колектив і невіглас-начальник»

«Чому ви вирішили піти з попередньої роботи?» - те питання, яке вам, швидше за все, поставлять на співбесіді. І воно є доволі провокативним. Постарайтеся відповідати на подібні питання, які стосуються минулого досвіду, якомога більш лаконічно. Наприклад, скажіть, що ви не могли себе повністю реалізувати, або стара робота не задовольняла ваших амбіцій. Оптимально – скажіть, що ви хотіли працювати саме в цій компанії, тому вирішили покинути попереднє місце роботи та одразу переключайтесь на поточні події, на те, чого ви очікуєте від нової роботи в цій компанії. Часто люди на співбесіді, бажаючи справити якнайкраще враження, стають аж занадто щирими, що переростає у фамільярність. Не потрібно розказувати, як ви нудьгували на попередній роботі, як колектив не досягав до вашого рівня, а бос був просто хамом. Така інформація лише зіпсує думку про вас, адже ви можете скласти враження конфліктної чи емоційно неврівноваженої людини, яка не вміє поводитись у стресових ситуаціях. Навіть якщо конфлікти з керівництвом чи колективом стали істиною причиною вашого звільнення – не потрібно цього розповідати на співбесіді. Мінімум негативних коментарів – це важливо для створення потрібного позитивного образу.

«Я трохи нервую, адже так довго чекав (ла) цієї співбесіди»

Такі слова зіграють вам не на руку. Страх породжує невпевненість, а вам потрібно продемонструвати свої сильні сторони. Крім того, надмірне хвилювання говорить про те, що ви, наче, не в своїй тарілці, сумніваєтесь у своїх силах і в тому, чи зможете працювати тут. Абсолютна впевненість, спокій і доброзичливість – ось те, що ви маєте випромінювати на співбесіді.

Історії із особистого життя

Пам’ятайте, вся інформація, яка звучатиме із ваших вуст під час співбесіди, має розкривати суто ваші професійні якості. А на питання: «Розкажіть трохи про себе», потрібно відповідати, оперуючи фактами із професійної біографії. Нічого особистого. Такий підхід продемонструє ваш професіоналізм і надасть якомога більше інформації про те, наскільки ви, як фахівець, підходите для тієї посади, на яку претендуєте. Нехай відповідь на прохання розповісти про себе (з якого, зазвичай, починається співбесіда) буде інформативною, позитивною, але максимально лаконічною. Не захоплюйтесь розповідями про себе.

«У мене немає недоліків»

Бажаючи скласти позитивне враження на роботодавця, важливо не захопитися занадто. «Які ваші недоліки?» - звичне запитання, яке часто лунає на співбесіді. Ви маєте бути готовим до нього. Звісно, не потрібно довго і детально перелічувати усі свої негативні сторони, краще, якщо назвавши 1-2 негативні риси ви додасте, як ви над собою працюєте, бажаючи їх подолати. Роботодавець оцінить вашу самосвідомість, а от надмірна зарозумілість і самовпевненість лише відштовхне.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас