Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Свято наближається: 5 оригінальних рецептів різдвяної куті

Свято наближається: 5 оригінальних рецептів різдвяної куті
 

Кутя – традиційна різдвяна страва українців. Історія її виникнення сягає сивої давнини. Наші прабабусі готували кутю тричі: на Святий вечір перед Різдвом, перед Новим роком (14 січня) та перед Водохрещам. А рецептів куті існує безліч, адже в кожному регіоні, та що там регіоні, - в кожному українському селі і місті були свої особливості її приготування, свої кулінарні уподобання і традиції.

Вважають, що чим багатша (тобто смачніша, ситніша, різноманітніша) кутя, тим багатшим буде врожай, тим краще житиме сім’я цього року – у достатку і злагоді. Тому кожна господиня чаклувала над своєю кутею, аби зробити її якнайкращою, якнайсмачнішою, особливою і, обов’язково, багатою. Багату кутю готували саме на Свят вечір перед Різдвом.

У передсвятковий час ми зібрали для вас 5 оригінальних на наш погляд рецептів цієї традиційної святкової страви. Готуймо і насолоджуймось, а ще - продовжуймо чудові українські традиції!

Традиційно кутю готують з пшениці (ячменю), додаючи мед та горіхи.

«Традиційна» кутя

Пшениця – 400-450 г
Вода – 800 мл
Цукор – 100 г
Мак – 200 г
Мед – 2-3 столові ложки. (до смаку)
Волоські горіхи (очищені) – 200 г

Пшеницю слід перебрати, відібравши лише здорові, непошкоджені зерна. Перебрану пшеницю трохи підсушити в духовці, потім зволожити теплою водою, покласти в полотняний мішечок і добре потовкти зверху дерев’яним молоточком (щоби відділилися луска). Після цього пшеницю слід добре промити, покласти в неемальований посуд з товстим дном, долити води, довести до кипіння і варити на слабкому вогні до готовності (приблизно 1,5-2 години, пшениця має стати м’якою).

Коли пшениця остигне, додати заздалегідь запарений гарячою водою та перетертий в макітрі мак, мед, горіхи та цукор.

Рисова кутя з родзинками та мигдалем

250 г рису
500 мл води
100 г родзинок
100 г мигдалю
кориця, мед, цукор до смаку

Рис промийте до прозорої води та відваріть до готовності (додавши пів столової ложки оцту, щоби рис вийшов розсипчастим). Родзинки залийте окропом, дайте трохи набухнути, потім злийте воду і просушіть їх. Мигдаль подрібніть. Змішайте рис з родзинками, мигдалем, приправте медом (за бажанням додайте цукру), корицею та все ретельно перемішайте.

Ячмінна кутя з вишнями

300 г ячменю
1 л води
4 столові ложки меду
250 г заморожених вишень (без кісточок, можна брати вишні з компоту)
100 г родзинок

У широкій посудині замочіть ячмінь у воді на ніч, потім варіть ячмінь у тій же воді протягом години (на слабкому вогні). Додайте мед, ягоди, родзинки і продовжуйте варити на слабкому вогні ще півгодини, періодично помішуйте. Має вийти густа каша. Ячмінна кутя - готова.

Буковинська кутя з халвою

300 г пшениці
200 г волоських горіхів
100 г родзинок
100 г маку
100 г халви
50 г чорного шоколаду

Перед приготуванням куті потрібно перебрати пшеницю (краще підійдуть сорти ярої пшениці), потім зволожити її теплою водою та відбити у полотняному мішечку, відділивши луску (як у першому рецепті). Потім очищені зерна слід ретельно сполоснути під проточною водою та замочити на ніч. Зранку набухлу пшеницю помістіть в неемальований посуд, залийте водою у співвідношенні 1:2 та відваріть до готовності на повільному вогні (при потребі доливайте кип’ячену воду). Мак попередньо запарте кип’ятком та розітріть, до виділення макового молочка. Горіхи подрібніть ножем, родзинки попередньо розпарте та обсушіть.

З’єднайте охолоджену пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додайте мед. Кутю можна трохи розвести узваром до бажаної консистенції, а можна подавати густою – як вам подобається. На сам кінець додайте шоколад та халву, порізавши їх на невеликі шматочки та обережно вмішавши в кутю.

Кутя із сухофруктами

1,5 склянки очищеної пшениці
150 г маку
1,5 склянки молока
5 столових ложок меду
100 г очищених та подрібнених грецьких горіхів
100 г очищеного та подрібненого арахісу
100 мл жирних вершків
100 г родзинок
10 шт. чорносливу
10 шт. інжиру
10 шт. кураги
10 шматочків в’ялених груш
10 шматочків сушених бананів
апельсинові цукати

Замочіть пшеницю на ніч, перед тим добре промивши її та очистивши від луски, як описувалось в попередніх рецептах. Опісля воду злийте, пшеницю знову ретельно промийте та варіть до м’якості (протягом 2-3 годин) в неемальованій посудині з товстим дном.

Мак залийте молоком і варіть на слабкому вогні, помішуючи, він має трохи загуснути.

Коли мак і пшениця трохи остигнуть, змішайте їх, додайте подрібнені горіхи та попередньо розпарені сухофрукти (залийте їх окропом та залиште під кришкою на кілька хвилин, злийте воду осушіть). Також додайте мед, вершки та ще раз все перемішайте. До бажаної консистенції кутю можна розводити кип’яченим охолодженим молоком.

Смачно куті та веселого вам Різдва!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас