Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нехай сезон хурми не пройде даремно: готуємо варення, джем та мармелад із «заморського» плоду

Нехай сезон хурми не пройде даремно: готуємо варення, джем та мармелад із «заморського» плоду
 

З приходом холодів на прилавках знову красується яскрава хурма. Один тільки вигляд помаранчевого плоду піднімає настрій, адже всі ми любимо цей ніжний, солодкий смак, а ще – знаємо про користь хурми. А вона справді неоціненна! Адже яскравий плід багатий бета каротином, вітамінами С, А, калієм, магнієм, кальцієм, залізом. Також, хурма є джерелом клітковини, а за поживною цінністю вона не поступається винограду та інжиру.



Вживання хурми покращує зір, розвантажує нирки (сприяє виведенню зайвої рідини), зміцнює судини та стабілізує артеріальний тиск, позитивно впливає на роботу нервової системи, покращує сон. Проте з обережністю хурму слід вживати людям при ожирінні та важких формах цукрового діабету.

Ми любимо ласувати свіжою хурмою, а чи можна заготовляти її, аби ласувати помаранчевим плодом ще довше? Пропонуємо рецепт варення та джему із хурми, а для особливих шанувальників яскравого плоду – мармелад.

Варення з хурми

1 кг хурми
600 г цукру
1 скл. коньяку
1 стручок ванілі

Плоди хурми протріть вологою серветкою, зніміть шкірку, видаліть плодоніжки та насіння. Протріть м’якоть крізь сито. Викладіть одержану масу в каструлю та змішайте з цукром і вмістом ванільного стручка.

Поставте масу на вогонь та варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи приблизно 1 год. Зніміть з плити, додайте в варення 2/3 склянки коньяку, перемішайте та розкладіть у стерилізовані банки. Коли варення повністю охолоне – у середину кожної банки покладіть паперовий круглий пористий диск, змочений у коньяку. Після цього щільно закрийте (закатайте) банки.

З даної кількості продуктів виходить приблизно1, 5 л варення

Гарбузовий джем з хурмою і апельсиновою цедрою

600 г хурми
300 г гарбуза
цедра 1 апельсина
300 г цукру
50 мл води

Гарбуз почистіть від шкірки, наріжте невеликими кубиками. М’якоть хурми також наріжте шматками, а потім, разом із гарбузом, збийте блендером у пюре. До нього додайте цукор, воду і цедру апельсина та варіть на слабкому вогні протягом 40 хвилин. (помішуючи, каструлю беріть з товстим дном, щоби джем не пригорів).

Гарячим джем розлийте у стерильні банки та закатайте

Мармелад з хурми

1 кг хурми
1 скл. води
сік 1 лимона
1 кг цукру

Підготовлену м’якоть хурми наріжте шматочками та залийте водою. Варіть на середньому вогні, доки м’якоть не перетвориться на пюре та не почне гуснути (приблизно 40 хвилин). Додайте сік лимона та цукор, варіть при кипінні ще протягом 10 хвилин. Розлийте мармелад у стерилізовані банки та закрийте кришками.

З даної кількості продуктів виходить приблизно 2 л мармеладу

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас