Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Постсвяткова депресія. Як після місяця святкувань повернутися до звичного стилю життя?

Постсвяткова депресія. Як після місяця святкувань повернутися до звичного стилю життя?
 

Ми, українці, вміємо святкувати, і зимовий різдвяно-новорічний цикл яскраве тому підтвердження. Розпочинали ми його ще в кінці грудня, готуючись до зустрічі Нового року, а закінчуємо святом Водохреща, аж наприкінці січня. За цей час всі ніби побували в іншому вимірі, де чи не щоденно ми гостювали у рідних і друзів та приймали гостей у себе, бажали один одному добра і щастя, тости, веселі жарти і сміх, прибирання новорічної ялинки, прикрашання дому… і, раптом, все скінчилося.



Після таких затяжних святкувань багато людей скаржаться на дивні напади апатії, дратівливості, швидку втомлюваність, відчуття розчарування, пригніченість. Наступає так-звана постсвяткова депресія, або післясвяткова нудьга. Словом, як не називайте – суть від цього не змінюється: нам важко повернутися до, як то кажуть, сірих буднів після веселих, емоційно насичених і безтурботних святкових днів.

Чому вона приходить?

Чому, власне, наступає пригнічення? Здавалося б, після свят і великої кількості вихідних, ми навпаки повинні були б набратися сил та енергії, розправити крила, зарядитися позитивом. У багатьох саме так і відбувається, а деякі люди попадають під вплив поствяткової хандри.

Психологи пояснюють це тим, що підсвідомо ми чекаємо від свят дива, змін на краще, оновлення, адже в нашій уяві Новий рік – це початок всього хорошого, прощання із старим і поганим. Але часто, ці сподівання не несуть за собою ніяких кроків з нашого боку, кроків до цього омріяного нового. Тобто нічого насправді не відбувається, щастя не прийшло саме собою, і ми відчуваємо розчарування. Життя повертається у попереднє русло і нам стає сумно від того.

Під час святкувань ми наче перестаємо сприймати об’єктивну реальність, повертаємось в дитинство, до того ж цей романтичний дух підтримують святкові декорації, у які вбираються міста, телевізійні передачі, концерти, фільми, де все так гарно. Ми довгий час жили цими святами, чекали на них: чекали вихідних, нагоди побачитися з близькими, відпочити, а коли отримали це – сенс ніби зник, ми вже нічого не чекаємо.

Як впоратись?

Якщо ви відчуваєте, що після затяжних святкувань і веселощів до вас підступила післясвяткова туга, спробуйте зрозуміти, в чому її істина причина. Адже ви можете відчувати роздратування на рідних, колег, незадоволення життям і т. п. Проте це лише прояви якогось глибшого стану. Що саме засмучує вас?

Може під час свят та вихідних, коли з’явилось трішки більше вільного часу на себе, ви зрозуміли, як втомлюєтесь у будні, як багато працюєте, зовсім не економите сил і вам стало шкода себе? А може ви намріяли, що новий рік принесе кардинальні зміни, які не відбуваються самі-собою, як у романтичному фільмі? Чи вам так сподобались емоційно насичені святкові дні, що звичні будні на їх фоні виглядають дуже прісними і нецікавими? Як би там не було, спробуйте зрозуміти, що саме впливає на вас, і коли ви це усвідомите – вам буде вже легше ним управляти.

У багатьох з нас є дефіцит уваги до себе, ми себе просто запускаємо. Тож найкращий спосіб збадьоритися – подарувати собі трохи уваги. Заплануйте приємну зустріч, на яку давно не вистачало часу, прогулянку, вечір за цікавою книгою, похід у кіно, театр, кафе чи просто приємну покупку, або візит до косметолога, перукаря.

Поставте цілі, розпишіть плани на рік, аби дати сигнал мозку – життя після свят не закінчується, далі нас чекають не менш яскраві дні і важливі звершення.

І головне – вірити в дива потрібно не лише на свята, варто навчитись бачити їх у повсякденному житті, навчитись помічати хороше і прекрасне в буденному. Не живіть від свята і до свята, будуючи повітряні замки: як воно буде і як все зміниться після Нового року, Різдва чи Дня закоханих. Жити повним життям щохвилини – цього потрібно вчитися кожному. І тоді ніякі депресії нам не страшні! ;)

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас