Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Популярні «міфічні» правила здорового харчування (частина 2)

Популярні «міфічні» правила здорового харчування (частина 2)
 

Споживання їжі маленькими порціями пришвидшує метаболізм та допомагає схуднути

Це твердження є вірним, адже такий режим харчування справді пришвидшує метаболізм, проте не до такої степені, щоби людина втратила вагу. Коли ми споживаємо їжу частіше, але невеликими порціями, ми зменшуємо ймовірність виникнення відчуття голоду, який даватиме нашому мозку сигнал про те, що потрібно запасатись жиром, адже є дефіцит їжі (це пояснення, звісно, доволі поверхневе, але суть воно передає). А от якщо ви справді хочете пришвидшити метаболізм, єдиний спосіб – зайнятися спортом. Адже що більше в людини м’язової тканини щодо жиру, то швидшим у неї буде метаболізм.



Хліб викликає здуття

У деяких людей пшениця викликає здуття, і тут не обов’язково причина у глютені чи целіакію. Проте, алергія на пшеницю – доволі рідкісне явище. В той же час, спеціальні дослідження, які проводились на цю тему, довели, що паста викликає здуття частіше, ніж, власне, хліб. Також, існує гіпотеза, що спосіб випікання хліба теж впливає на його здатність викликати здуття (наприклад, те, скільки разів підіймалося тісто перед випіканням і т. п.). Якби там не було, чіткого аргументу, який би дійсно підтверджував, що саме споживання хліба призводить до здуття немає. А от безглютеновий тренд, який панує сьогодні, може призвести до невиправданого обмеження раціону, а звідси – до дисбалансу вітамінів та поживних речовин.

Картопля – шкідливий продукт харчування

Це твердження теж доволі глибоко засіло в нашій свідомості, проте воно не справедливе. Все залежить від того, як ви приготуєте картоплю: смажена в кип’ячій олії фрі, жирна домашня смажена картопля – справді не найбільш корисний продукт. А от печена картопля є не лише безпечною для нашого здоров’я, а навіть корисною, вона багата калієм, клітковиною. Тож не можна однозначно відносити картоплю до «заборонених» продуктів.

Споживаючи корисну їжу, ми не погладшаємо

Дане твердження, звісно, міф. Адже продукти, корисні для нашого здоров’я, теж можуть бути доволі калорійними. Наприклад оливкова олія, горіхи, авокадо, банан... Тому необмежене їх споживання здатне викликати збільшення ваги. А з іншого боку, велика кількість корисного білка в раціоні може привести до порушення функцій нирок. Тому завжди варто знати міру, навіть якщо ви їсте здорову їжу.

Шоколад погіршує стан шкіри, викликає появу вугрів

Це твердження не зовсім вірне. Тут, знову ж таки, все залежить від того, про який шоколад йде мова. Натуральний чорний шоколад містить велику кількість антиоксидантів, які є корисними для нашого здоров’я і для нашої шкіри, зокрема. А от молочний і білий шоколад у своєму складі містять багато цукру, тому дійсно не найкращим чином впливають на стан нашої шкіри.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас