Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 ключових питань про рак грудей, які цікавлять кожну з нас (частина 2)

7 ключових питань про рак грудей, які цікавлять кожну з нас (частина 2)
 

Як дізнатися стадію раку грудей?

Як і для інших ракових захворювань, лікарі використовують певну шкалу для опису тяжкості і стадії раку молочних залоз. Всього виділяють 5 стадій: 0, I, II, III і IV. Загалом, чим менше стадія, тим більше у пацієнта шансів на виживання і можливе одужання. Стадії раку визначаються в залежності від розміру пухлини, від того, як рак впливає на пахвові лімфовузли і чи є метастази, чи поширюється він на інші органи. Лікування призначається в кожному окремому випадку в залежності від індивідуальної ситуації пацієнта.

Як лікується рак грудей?

Як вже говорилося вище, план лікування раку молочної залози розробляється для кожного окремого пацієнта і залежить від безлічі факторів. Лікування може бути як локальним (місцевим), так і системним. До локальних методів належать хірургічні операції, променева терапія, видалення або знищення раку в грудях і навколишніх областях. Системне лікування може включати хіміотерапію, гормональну терапію, біологічну терапію, які допомагають знищити або контролювати рак в усьому організмі. Найчастіше пацієнтам призначається комбіноване лікування – водночас або в певній послідовності.

Які ризики отримати рак грудей?

Найважливіший фактор ризику для раку грудей – це вік. Рак молочних залоз досить рідко з'являється у жінок до 35; в більшості випадків він розвивається у жінок, яким за 50, і ризик збільшується з кожним наступним десятком років – 60, 70, 80.

Жінки, чиї мами, сестри або доньки хворіли на рак грудей, сильніше схильні до цього захворювання, особливо якщо у родичок рак розвивався в молодості. Хоча, в більшості випадків рак молочної залози не успадковується – встановлено, що тільки 5% жінок мають генетичну схильність до цього захворювання. Мутації генів BRCA1 і BRCA2 сильно збільшують ризик розвитку у жінки раку грудей, але тільки 10% всіх ракових захворювань молочної залози пов'язані з даними мутаціями.

Серед інших факторів ризику:

- Жінки, які мали рак однієї молочної залози, мають підвищений ризик розвитку такого ж захворювання і в інший.

- Діагноз атипової гіперплазії або осередкової карциноми збільшує ризик;

- Рак грудей розвивається частіше у білих жінок, ніж у чорношкірих і азіаток.

Дослідження показали, що вплив естрогену, пізня вагітність, відсутність дітей, щільність грудей, ожиріння та інші чинники також можуть зіграти свою роль у розвитку раку грудей.

Які шанси вижити після раку грудей?

Більшість пацієнтів з локалізованим раком молочних залоз (97%) живуть як мінімум 5 років. Якщо ж рак грудей поширився, але не вразив інші органи, виживаність від 5 років трапляється в 78% випадків. У тому випадку, якщо метастази вразили інші органи, така виживаність можлива лише у 23% онкохворих. Також показник виживаності у пацієнтів з раком грудей збільшується при правильному лікуванні, так що ці цифри досить суб'єктивні і не застосовні до кожної окремої людини.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас