Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що може розказати про слінги майстер з їх шиття? (частина друга)

Май-слінг

Яким має бути хороший слінг з кільцями?

Тканина має бути натуральною, адже слінг призначений для дитинки, а синтетика може викликати подразнення чи навіть алергію. Та ще й хімічні сполуки погано пропускають повітря і парять. Плетення бажано вибирати саржеве, бо в ньому легше, воно зазвичай більш пористе, тобто краще дихає, воно не врізається в шкіру, і зазвичай виглядає більш естетично, ніж скажімо, бязь.

Плече слінга має бути правильно складене, бо погано продумані складки можуть перенести всю вагу малечі в одне місце і воно дуже швидко почне нити і нестерпно боліти. Якщо плече завузьке — ефект той же. Якщо воно широке, але має досить цупку подушку, яка буцімто має полегшити, пом’якшити і додати комфорту, то зважте, що вона може лягти на ваше плече прямо і утворяться своєрідні крильця, а вага піде знову ж в одну точку, і ніяка м’якість вас не врятує. Окрім того досить важко навчитися одягати слінг так, щоб подушка опинялася саме на плечі і нікуди не з’їжджала.

Багато виробників шиють слінги з бортиками. У них начебто зручніше класти немовля. Але якщо бортики заширокі, то покласти на них малесеньку голівку так, щоб не згиналася шия, стає майже неможливо. Ще вони призначені для того, щоб старшим діткам полотно не врізалося під колінцями, але якщо слінг добре розправлений, як то радять в інструкціях, то полотно не буде тиснути, а якщо слінг одягнений неправильно, то бортики вас не врятують, а лише трішки відкладуть цю неприємність.

Окрім того, є такий момент, що частенько бортики виявляються задовгими і доходять аж до кілець, заважаючи підтягнути слінг. Це дуже погано, оскільки головне правило слінгоносіння — тканина має міцно тримати малечу. А якщо бортики закороткі, то дитя сяде повз них, і нащо тоді вони потрібні? Тобто відсутність бортиків змушує маму правильно користуватися слінгом.

Хвіст слінгу краще, щоб був не зашитий, або зашитий геть трішки. Якщо це правило виконане, слінг легко підтягнути чи послабити саме в тому місці, де є потреба. Якщо хвіст зібрано в тугенький ремінець, який доходить мало не до самих кілець, то такий слінг можна лише більше або менше підтягнути, а відрегулювати бортики, або опустити нижче маленьку попу стає практично неможливо. Окрім того широким розпущеним хвостом можна прикрити дитинку під час годування, або захистити від вітру. Та й виглядає він більш естетично, хоча смаки, звичайно, у всіх різні. А збирають його в ремінець частенько лише для того, щоб він проліз у маленькі кільця.
Кільця
Тож, про кільця. Вони мають бути надійні!!! Звичайні сумочні, чи ще «кращі» — кільця для штор, зовсім не підходять, адже вони мають тримати ваше найдорожче створіння! Діаметром вони повинні бути сантиметрів 7-10, якщо менші — відрегулювати борти буде дуже важко. І шириною краще якщо 0,5-1см, бо чим ширші, тим менше перетискають тканину, і відповідно легше регулювати.

Тепер бачите, скільки нюансів у простої «ганчірочки з кільцями». Але з неї зазвичай молоді мами починають свою слінгокар’єру, натрапляють на погану модель, і кажуть, що слінг «не пішов».

Май-слінг та слінгорюкзак

Ще кілька слів про май-слінг та слінгорюкзачки.
Май-слінг
Май-слінг — це прямокутник з чотирма довгими лямками: дві, коротші, зав’язуються на талії, і дві довгі обмотуються навколо мами та дитинки. Щоб май-слінг був зручним і лямки не врізалися в плечі, вони мають бути достатньо широкими (12-25 см, а то й більше). Користуватися ним можна десь з 3-4 місяців, бо цей слінг не передбачає горизонтального положення.

Слінгорюкзак Фактично на основі май-слінгу роблять слінгорюкзачки. Їхня відмінність від май-слінгу в тому, що шиються вони з товщої тканини, замість довгих лямок роблять коротші з різними фас тексами (тип застібок), а пояс — цупкий і на застібці. Тобто забирається такий, подекуди неприємний, момент, як довгі лямки, які замітають підлогу під час намотування, «посадка і висадка» дитини займає кілька секунд. Але при цьому всьому зберігається широке розведення ніжок і правильне розподілення ваги, на відміну від рюкзаків-кєнгурушок, в яких дитина висить на промежині. І хоча здебільшого слінгорюкзачки дуже зручні, садити в них дитинку можна не раніше 4 місяців, а краще дочекатися піврочку.

Ну і на останок, до побажань гармонії, взаємопорозуміння з дитиною і щасливого батьківства, додам ще невеликчу пораду — уважно читайте інструкції. А якщо вам не пощастило, і інструкція — це один аркуш з кількома маленькими картинками, на яких важко щось розібрати, то шукайте поблизу слінгомаму, яка вам все пояснить вживу, або вивчайте інструкції в інтернеті, бо слінг дозволяє носити дитину правильно і легко, але цьому потрібно навчитися!

Ну і геть на останок, запрошую подивитися на слінги мого виробництва. Окрім того, що вони правильні і зручні, вони прикрашені унікальними оберегами, які додають цьому шматочку позитивної енергетики та роблять його не просто переноскою, а частиною вашого гардеробу: www.lelia.com.ua

Автор: непервершений майстер з шиття слінгів, Аліна Яковенко

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Що з собою брати на відпочинок? Список для мами

Список укладено лікарем-гінекологом, мамою, на основі свого досвіду та досвіду багатьох інших матусь.

Що може розказати про слінги майстер з їх шиття?

Ви знаєте, були такі часи, коли візочки для дітей були дуже незвичним приладдям і дозволити їх собі могли лише багаті аристократичні сім’ї? А всі інші носили дітей на собі. Бо зазвичай на ручках дитина спокійна і не крає нічиє серце плачем і пхиканням.