Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ультразвукова діагностика під час вагітності

Ультразвукова діагностика під час вагітності
 

Ультразвукове дослідження давно вже стало регулярною, необхідною пренатальною процедурою для кожної майбутньої мами. На ранніх термінах вагітності УЗД використовують для підтвердження серцебиття плода, а також для визначення маткової (або позаматкової) вагітності. Далі за допомогою діагностики ультразвуком відстежується зростання і розвиток, загальне здоров'я і анатомія майбутнього малюка, розташування плаценти і пуповини. Також УЗД використовується для визначення довжини шийки матки, якщо є підозра на передчасні пологи.

Хто повинен робити УЗД під час вагітності

Всі вагітні жінки повинні пройти не менше одного УЗД за час вагітності.

Як робиться УЗД під час вагітності

УЗ дослідження, як правило, проводиться за допомогою спеціальної «палички» - трансдьюсера. Під час вагітності УЗД матки може бути трансабдомінальним і трансвагінальним. У першому випадку прохолодний гель втирається в шкіру живота, а потім цим трансд'юсером, який випромінює звукові хвилі, водять по животику. Ці звукові хвилі відбиваються від стінок органів і майбутньої дитини, створюючи картинку на екрані.

На першому триместрі (або для перевірки шийки матки) ваш лікар може призначити вам трансвагінальне (внутрішнє) УЗД. Дане обстеження проводиться за тим же принципом, але за допомогою більш тонкого і довгого трансдьюсера, на який одягається презерватив і змащується стерильною змазкою – він вводиться безпосередньо в піхву. Цей вид УЗД дозволить побачити плід на такій ранній стадії вагітності, коли на трансабдомінальному УЗД він ще не помітний.

Процедура УЗ діагностики триває від 5 до 30 хвилин і є абсолютно безболісною, за винятком дискомфорту від повного сечового міхура, що необхідно на першому триместрі вагітності при трансабдомінальному обстеженні.

Коли проводять УЗД при вагітності

Як правило, майбутній мамі призначають не менше двох УЗД протягом вагітності. На першому триместрі УЗД можна робити в будь-який час, незалежно від причини призначення обстеження. УЗД на першому триместрі призначається з метою:

- Підтвердити наявність серцебиття у плода, а також маткової (або позаматкової) вагітності;

- Встановити термін вагітності;

- Визначити кількість майбутніх малюків.

Плодове яйце можна побачити на УЗД вже на терміні 4,5 тижнів після вашого останнього циклу; серцебиття плода можна почути вже на 5-6 тижні. В середині вагітності (як правило, між 18 і 22 тижнями) проводиться докладне сканування анатомії плода.

Іноді майбутній мамі призначають додаткові УЗД, якщо вагітність ускладнена. Якщо у вас спостерігаються кров'янисті виділення під час вагітності, ваш лікар призначить УЗ обстеження, щоб переконатися, що все в порядку. Якщо у вас багатоплідна вагітність, вам часто призначатимуть подібні обстеження, щоб ретельно відстежувати зростання і розвиток майбутніх малюків.

Ризики

УЗД є неінвазивним методом обстеження з дуже низьким рівнем ризику. Та все ж зловживати ним не рекомендується. Так як вчені не можуть поставити науку вище безпеки майбутньої дитини, довгострокові побічні ефекти від УЗД поки що мало вивчені. Тому лікарі настійно рекомендують проходити подібні дослідження тільки в разі потреби. Також рекомендується утриматися від настільки привабливих 3D і 4D УЗД, пропонованих приватними клініками. Пам'ятайте, що ви повинні діяти виключно в інтересах майбутньої дитини!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас