Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пренатальний скрінінг – нехай вагітність пройде спокійно

Пренатальний скрінінг – нехай вагітність пройде спокійно

Під час вагітності кожна жінка переживає моменти хвилювання, адже під серцем виношує нове життя, свою кровинку. Майбутня мама хвилюється про все на світі: як пройде вагітність і пологи, чи все вона встигне, чи все робить «правильно»… Але найперше, звісно, мама хвилюється за здоров’я своєї крихітки: чи правильно розвивається плід, чи відсутні якісь загрози і ризики. На щастя, сьогодні протягом усієї вагітності жінка постійно знаходиться під наглядом лікарів, проходить спеціальні дослідження, які дозволяють контролювати весь процес на належному рівні.



Усім жінкам в період вагітності рекомендується пройти ряд обов’язкових досліджень та аналізів, додатково також лікар може порадити вагітній зробити пренатальну діагностику. Таке дослідження дозволяє виявити різні патології та вроджені вади розвитку плода. В числі таких досліджень – пренатальний скрінінг, який являє собою проведення відповідних досліджень з метою виділення груп ризику розвитку тієї чи іншої патології. Із максимальним комфортом ви можете пройти це та інші дослідження у міжнародній мережі клінік репродуктивного здоров’я «Мати і дитина».

Що таке пренатальний скрінінг?

Пренатальний скрінінг – це декілька видів процедур і досліджень. Як правило, сюди входить УЗД, визначення біохімічних маркерів і комп’ютерний розрахунок ризику. Пренатальний скрінінг дозволяє виявити наявність різних генетичних відхилень у майбутньої дитини, а також – наявність високого ризику їх виникнення. Фактори, які впливають на кінцеві дані ходу обстежень – вік жінки, наявність шкідливих звичок, правильність встановлення терміну вагітності. Все це враховується під час проведення вищезазначеного комп’ютерного розрахунку.

Пренатальний скрінінг може бути проведений і в першому, і в другому триместрі вагітності. Його рекомендовано проводити усім вагітним. Процедура є рекомендованою, але не обов'язковою, тому робиться тільки за згодою вагітної. З цієї причини деякі майбутні мами відмовляються від скрінінгу, обґрунтовуючи це успадкованим міцним здоров’ям (і родичі, і я маємо відмінне здоров’я – навіщо ці обстеження?).

Так, є жінки, які потрапляють до так званої «групи ризику», яким в першу чергу рекомендують пройти обстеження, необхідні для виявлення можливих патологій у розвитку майбутнього малюка. Перш за все, це жінки з пізньою вагітністю (від 35 років), ті, що мають певні захворювання (наприклад, страждають від цукрового діабету), а також майбутні мами, що мають дітей або родичів із генетичними хворобами.

І ще один важливий момент: не дивлячись на стан здоров’я майбутньої мами, лікарі наполегливо рекомендують не відмовлятися від пренатального скрінінгу жінкам, що завагітніли вперше.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас