Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перші зубки: ти знаєш, як допомогти мені, мамо?

Перші зубки: ти знаєш, як допомогти мені, мамо?
 

Ну ось, мамочко, мені вже і півроку... А це значить, що скоро у нас з тобою почнеться незабутній час – мої перші зуби... Не знаю, як ти, а я впевнений, що це буде той ще квест... Але я ж знаю, ти у мене – розумниця, тому ми з ним обов'язково впораємося...



Можливо, саме так думає ваш малюк, коли дивиться на вас своїм серйозним задумливим поглядом? Хто знає? Однак, йому вже дійсно півроку. А це означає, що ви маєте бути готові до появи перших зубиків, щоб допомогти вашому малюку, адже він так в вас вірить! Отже, розкладемо все по поличках.

Коли які зуби з'являться?

Звичайно, кожна дитина унікальна. У когось перші зуби з'являються в 5 місяців, а у когось – в 11. Однак у більшості малюків зуби починають прорізуватися від 6 до 8 місяців. Першими батьки бачать нижні різці. Слідом за ними слідують верхні. Далі – бічні різці (нижні і верхні черзі). Найчастіше до року у малюка вже є 8 зубів, і його сліпуча голлівудська посмішка сяє на всіх святкових фото з першого дня народження. Після року починають рости жувальні зуби, моляри, за ними, у віці 1,5-2 роки – ікла. У малюка 3-х років має бути 20 зубів. Але нам до них ще, так би мовити, рости і рости, адже зараз з'являться тільки перші ознаки, того, що зубки вже близько.

Передвісники появи зубів

1. Підвищене слиновиділення. Чим ближче до появи зубів, тим сильніше слиновиділення.

2. Малюк все тягне до рота. Причина – свербіж. Дитина чеше ясна всім, що попадається під руку.

3. Неспокійна поведінка, примхливість. Свербіння і біль завдають малюкові немало неприємностей, цілком логічно, що він незадоволений.

4. Почервоніння і припухлість ясен. Це явна ознака скорої появи зубів.

5. Температура до 38˚С, легкий розлад шлунку, порушення режиму сну і харчування. Ці ознаки можливі, але не обов'язкові.

Чим допомогти дитині?

Уявіть, що ви вже бачите кілька провісників швидкої появи зубів. Малюк тягне рученята, як би хоче сказати: «Мамо, ну допоможи ж мені, ти ж можеш...» І, звичайно ж, малюк правий. Мама може допомогти.

1. Насамперед дайте дитині погризти охолоджений прорізувач. Найефективніші прорізувачі з рідиною в середині. Вони швидко охолоджуються і краще знижують біль і свербіння. Яскравий, цікавий малюкові прорізувач відволіче дитину, змусить на пару хвилин забути про дискомфорт.

2. Щоб вгамувати біль, лікар-педіатр Наталія Гейко рекомендує використовувати спеціальні дитячі стоматологічні гелі, в складі яких немає лідокаїну. «Ефективний легкий масаж ясен силіконовою щіткою, а також протирання ясен марлевим тампоном, змоченим у відварі ромашки лікарської», - каже лікар.

Зберегти спокійний сон дитини в період прорізування зубів допоможуть підгузники Helen Harper Baby. Вони підтримують здоров'я шкіри малюка, створюють ідеальні умови для комфортного сну.

Ну що, мамо, ти готова до перших зубок?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас