Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Анемія: де шукати залізо?

Анемія: де шукати залізо?
 

Ми так довго чекали приходу весни, яка мала принести нові сили, купу енергії і наснаги. Проте, багато хто, власне, на початку весни, замість припливу енергії, - скаржиться на відчуття слабкості, швидку втомлюваність, сонливість і апатію. Також, поширеною «весняною» проблемою є сухість шкіри, ламкість нігтів та волосся. Лікарі ж просто радять здати загальний аналіз крові і перевірити рівень гемоглобіну, адже виною всьому цьому переліку недомагань може бути… анемія.



Коли рівень гемоглобіну нижче норми рекомендують поповнити запаси заліза, адже воно необхідне для синтезу гемоглобіну. А коли мова йде про анемію і необхідність поповнити запаси заліза, робимо «класичні» висновки: слід включити до свого раціону телятину, гречку, печінку і гранатовий сік – всім відомі «носії» заліза. Проте, тут є важливі нюанси, про які варто знати.

• Коли в організмі є дефіцит заліза, потрібно формувати свій раціон таким чином, щоби у ньому були залізовмісні продукти як тваринного так і рослинного походження – це вірний шлях до швидкого подолання проблеми. Адже один з видів заліза міститься у продуктах тваринного походження (яловичина, кролятина, червона риба, печінка, морепродукти), інший – у рослинній їжі (фруктах, овочах, злаках).

• Для засвоєння заліза організму потрібен вітамін С. Адже можна хоч тричі на день їсти печінку з гречкою, та, якщо не включити у цей прийом їжі аскорбінову кислоту (салат із свіжих овочів, цитрусовий сік, сухофрукти…) – залізо не засвоїться.

• Також, окрім вітаміну С, для засвоєння заліза нам потрібен вітамін В6. А коли в організмі бракує фолієвої кислоти – утворюється недостатньо еритроцитів, які, власне, переносять гемоглобін.

• Є продукти, споживання яких сповільнює засвоєння заліза. Наприклад, у разі спільного споживання заліза та кальцію вони «конкуруватимуть» між собою. Тому не варто поєднувати такі продукти як м'ясо і сир, молоко. Також сповільнюють засвоєння заліза кава, какао, чай, шоколад.

• Не лише м'ясо і печінка є джерелом заліза. Соя і квасоля – багаті цим мікроелементом, так само і цілі злаки. Але в них недостатньо вітаміну С, тож поєднуйте вживання цих залізовмісних продуктів з фруктами і овочами, зеленню петрушки, а лимонний сік і зернята гранату – чудова приправа до м’яса, яка допоможе краще засвоїтись залізу. Багато заліза і в болгарському перці, який, одночасно, є рекордсменом за вмістом вітаміну С.

Будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас