Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чистимо дитячі зубки: поради батькам

Чистимо дитячі зубки: поради батькам
 

Як і дорослим, малюкам потрібно чистити зубки двічі на день. До 2-3 років дитині рекомендується вибирати зубну щітку з м'якими щетинками і чистити зуби тільки водою. Дитячі стоматологи не рекомендують використовувати фторовмісні зубні пасти до цього віку. Також перший візит до стоматолога рекомендується запланувати, як тільки малюкові виповниться рік.



Купіть малюкові маленьку зубну щітку з м'якими щетинками, і якщо користуєтеся зубною пастою (звичайно, маляті краще купити власну – дитячу), її кількість на дитячій щітці має бути розміром з горошину. Слідкуйте за дитиною, щоб після чистки зубів, вона спльовувала залишки зубної пасти, а не ковтала її. Також корисно буде купити дитині ополіскувач для рота, але в цьому випадку обов'язково порадьтеся з дитячим стоматологом – він порекомендує засіб, що не містить фтору, безпечний для дитини.

Якщо дитина не хоче чистити зуби – це нормально, така проблема дуже поширена серед малюків. І не важливо, чи привчаєте ви чадо чистити зубки самостійно, чи намагаєтеся самі почистити його зубки за нього. У будь-якому випадку привчання до цього правила гігієни може перетворитися на справжню боротьбу.

Як привчити дитину чистити зуби

• Станьте для неї прикладом. Нехай малюк дивиться, як ви регулярно чистите зуби і щіткою, і ниткою, і користуєтеся ополіскувачем. Чистіть зуби правильно (круговими рухами) – пояснюйте і показуйте це дитині.

• Купіть малюкові електричну зубну щітку – вони на сучасному ринку представлені у великій різноманітності. Чадо зможе вибрати будь-яку за забарвленням, можливо, з улюбленим персонажем. Крім того, електричні дитячі щітки чистять ефективніше (чим невміла ручка крихітки), та й діткам вони дуже подобаються.

• Встановіть музичний таймер на 2 хвилини – так дитина буде привчатися чистити зубки досить ретельно. І з музикою це робити набагато веселіше!

• Підключіть уяву дитини. Читайте казки, в яких персонажам подобається чистити зубки. Або ж зробіть ляльку на руку, і в ігровій формі покажіть, як правильно це робиться.

• Використовуйте просту систему заохочень. Красива наклейка, наприклад, може стати приємною нагородою на добре вичищені зубки.

Пам'ятайте! Ваше головне завдання – привчити дитину до гігієни порожнини рота, щоб захистити дитячі зубки від карієсу. До 6-7 років діти не можуть ретельно почистити зубки, тому завжди в кінці дочищуйте їх самі.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас