Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Набір ваги під час вагітності: що важливо знати кожній майбутній мамі? (частина 2)

Набір ваги під час вагітності: що важливо знати кожній майбутній мамі? (частина 2)
 

Що робити при надмірній вазі у майбутньої мами?

Якщо у вас високий ІМТ перед зачаттям, вам можуть прописати дієту і легкі фізичні вправи, які допоможуть вам контролювати набір ваги під час вагітності. Велика зайва вага на початку вагітності збільшує ризик ускладнень під час виношування дитини та пологів, а також загрожує для вас високим кров'яним тиском, гестаційним цукровим діабетом, великим плодом (макросомією), кесаревим розтином.



Намагайтеся не тиснути на себе через надмірну вагу. Під час вагітності не рекомендується сідати на дієту – нестача калорій і краш-дієти можуть нашкодити дитині. Замість цього постарайтеся перейти на здорове харчування. Замініть нездорову їжу здоровою альтернативою: замість тортиків, тістечок, морозива та солодощів, які містять багато насичених жирів і цукру, віддайте перевагу свіжим фруктам, крекерам з цільнозернових культур, нежирному сиру, натуральному йогурту і сухофруктам. Також постарайтеся відмовитися від шкідливих солодких і газованих напоїв.

Намагайтеся залишатися активною. Ви можете записатися на заняття для вагітних – аквааеробіка, йога, пілатес і т.д. Рухайтеся протягом дня – ходіть по сходах замість ліфта, прогулюйтеся, виходьте з автобуса на одну зупинку раніше.

Що робити при недостатній вазі у майбутньої мами?

Поговоріть зі своїм лікарем про те, як вам поступово набрати вагу за наступні місяці. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря, харчуйтеся різноманітно і повноцінно, щоб ваш малюк отримував всі необхідні калорії, вітаміни і поживні речовини. Врахуйте, що недостатня вага майбутньої мами загрожує передчасними пологами та народженням маленької дитини, якій, можливо, потрібен буде додатковий догляд після появи на світ.

Що робити при діабеті у майбутньої мами?

Якщо у вас діабет, для вас особливо важливо при зачатті мати здоровий індекс маси тіла. Якщо ви ще не завагітніли, проконсультуйтеся з лікарем, який призначить вам оптимальну дієту. Також фахівець буде стежити за вашим рівнем цукру в крові і достатком фолієвої кислоти. Під час вагітності вам необхідно буде підтримувати постійний рівень цукру в крові, тому без консультацій і спостереження у лікаря вам не обійтися.

Як ви можете контролювати свою вагу під час вагітності

Перше правило – здоровий, збалансований раціон. В середньому жінці рекомендується споживати близько 2000 калорій на день. Вам не потрібно більше до третього триместру – в останні три місяці вагітності вам потрібно буде на 200 калорій в день більше. Ці 200 калорій ви можете отримати від з'їденого додатково тосту зі здоровою начинкою або порції цільнозернової кашки на напівжирному молоці.

Щоб харчуватися правильно і повноцінно, включіть в свій раціон наступні продукти:

• Хліб, макаронні вироби, картопля, рис, крупи (вуглеводи). Вибирайте цільнозернові крупи і вироби з них (рис, макарони, хліб). Нехай ця їжа, багата на крохмаль, становить третину вашого денного раціону.

• Фрукти і овочі – не менше 5 порцій на день. Вони повинні складати ще третину вашого денного раціону.

• Білки – наприклад, м'ясо (але не печінка), риба, яйця і бобові.

• Молочні продукти – молоко, йогурт, сир. Вибирайте такі продукти з низьким вмістом жиру, якщо у вас надмірна вага.

Намагайтеся їсти невеликими порціями, для цього беріть маленьку тарілку. Також якомога рідше вживайте солодощі, фаст-фуд, солодкі газовані напої та іншу нездорову їжу. А ще пам'ятайте: вам не потрібно їсти за двох! Зайва вага під час вагітності ускладнить вам життя і після пологів.

Підтримувати свою вагу в нормі вам допоможе фізична активність. Запишіться на будь-які тренування для вагітних – це буде дуже корисно і для вас, і для малюка, і для пологів в цілому.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас