Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коли і яку заводити домашню тварину для дитини?

Коли і яку заводити домашню тварину для дитини?
 

Хочете завести домашню тварину, але боїтеся, що вона не підійде дитині? Щоб не було таких проблем, вам потрібно врахувати деякі нюанси перш, ніж заводити вихованця. І перше, про що вам варто подумати – чи готовий малюк до такої відповідальності? А потім вже вибирати, яка тварина йому підійде найкраще.

Чи готова ваша дитина до появи домашньої тварини?

Перші два питання, які ви повинні задати собі, розмірковуючи над тим, щоб завести вихованця – чи готова дитина доглядати за твариною, і чи готові ви стежити за цим?

Якщо ви хочете перекласти всю відповідальність за турботу і догляд за твариною на дитину, подумайте ще раз, чи варто взагалі тоді заводити вихованця. Вся відповідальність за улюбленця цілком і повністю лягає на батьків, незалежно від віку дитини. Якщо на дитину покладається обов'язок (вигул собаки, чистка лотка, годування і т.д.), батьки обов'язково повинні перевіряти, що дитина все зробила.

Пам'ятайте: ви повинні привчати малюка піклуватися про тварину, забезпечити для цього всі умови – відповідальність за життя і здоров'я маленького пухнастого друга завжди залишатиметься вашою!

Ознаки того, що дитина готова до появи домашнього вихованця:

• Слухняність. Дитина вже здатна розуміти основні інструкції (відповідні для її віку) і виконувати їх. Це важливо не тільки для турботи і догляду за твариною, а й для безпеки і дитини, і вихованця.

• Ніжність. Дитина може контролювати силу, з якою торкається і грає з твариною.

• Відповідальність. Якщо ви доручаєте дитині вигулювати, годувати тварину або прибирати лоток, ви повинні бути впевнені, що вона в змозі впоратися з цим і кожен день робитиме це вчасно і не забуваючи.

Як привчити дитину піклуватися про вихованця

Багато діток народжуються в сім'ях, де вже є домашня тварина, що означає, що вони з найменших років привчаються взаємодіяти з вихованцем і доглядати за ним. Якщо ж тварина в будинку з'являється пізніше за малюка, є кілька порад, які допоможуть дитині навчитися піклуватися про пухнастого друга, а вам – визначитися, наскільки сильно варто залучити малюка в процес турботи і спілкування з вихованцем.

Малюки дошкільного віку. Навіть в цьому віці дітки можуть допомагати батькам доглядати за твариною – наприклад, міняти йому підстилку, розчісувати і т.д. У будь-якому випадку, до 6 років діти повинні взаємодіяти з тваринами будь-яких розмірів тільки під наглядом батьків.

Дітки молодшого шкільного віку. У цьому віці дитина може самостійно піклуватися про тварину в клітці (хом'як, морська свинка) або рибок. Але ви все ж повинні стежити за тим, як вихованець себе почуває. Якщо мова йде про великих тварин (собаки, кішки), школяр може приймати більш серйозну участь в догляді за улюбленцем і вільніше грати з ним. Також в цьому віці, в залежності від дресирування і слухняності собаки, дитина може почати вчитися її вигулювати.

Діти середнього шкільного віку та підлітки. Вони вже можуть доглядати і взаємодіяти з твариною без прямого нагляду батьків. Але ви все одно повинні стежити за тим, щоб вихованця вигулювали, вичісували, годували, чистили лоток і т.д.

Домашня тварина і характер дитини

Після того, як ви зрозумієте, що дитина готова до появи вихованця в будинку, важливо ще і визначитися, яку саме тварину краще завести. Експерти рекомендують реалістично оцінювати темперамент дитини, адже стежити за активною дитиною з вихованцем потрібно буде сильніше, ніж за спокійною. Найскладніша ж «комбінація» - це активна дитина і боязлива неспокійна тварина.

Також обов'язково дізнайтеся більше про темперамент тварини, яку збираєтеся завести, особливо якщо мова йде про собаку. Породу собаки потрібно вибирати, виходячи з місця проживання, способу життя сім'ї та вимог до догляду за твариною.

Дітки і тварини можуть прекрасно жити разом і шалено любити одне одного. Але щоб це було так, вам потрібно відповідально підійти до вибору вихованця, враховуючи можливості дитини і потреби тварини.

Якщо ви підозрюєте, що ваш домашній улюбленець почувається не дуже добре, не варто пускати це на самоплин. Викликати ветеринара, не виходячи з дому, ви зможете, звернувшись у центр ветеринарої медицини ВетДруг - vetdrug.com.ua. Тут, на сайті, ви знайдете контакти лікарів, а також зможете ознайомитися з цінами і почитати відгуки користувачів.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас