Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як приборкати напад апетиту?

Як приборкати напад апетиту?
 

Дієта – справа серйозна. Але буває так складно приборкати свій апетит, особливо на самому початку, коли організм звикає до нового способу харчування. Звідусіль підбадьорюють: от два-три тижні головне протриматися, а там на тістечка і смажену картоплю навіть дивитись не захочеш. Справді, навіть психологи постійно говорять про магічну цифру 21, начебто якщо протягом 21 дня здійснювати якусь дію щодня – вона за цей час стане звичкою. Те саме з харчуванням, за цей період здатні виробитись нові звички і уподобання в їжі. Але як протриматись ці дні… Адже буває спершу наче все ОК, а потім, десь через тиждень життя без цукерок та бутербродів, з’являється дивний стан, коли, здається, ні про що більше й думати не можеш, як про оті смаколики…



Але є й хороші новини! Виявляється, існують підтверджені наукою дієві способи приборкати напади апетиту. Тож як облишити думки про їжу, коли вони виникають так невчасно, а також інші корисні поради для тих, хто вирішив попрощатися з некорисною їжею, - у нашій сьогоднішній статті.

Правильна мотивація

Почнемо з загальних порад. Психологи рекомендують розпочинаючи дієту (не йдеться про жорсткі дієти, які псують наше здоров’я, а про новий стиль харчування, перехід на здорову їжу), мотивувати себе і «від», і «до». Існує так-звана «позитивна» мотивація «до», задайте собі запитання: ДО чого я прийду, коли робитиму те й те (в даному випадку – перейду на здорове харчування)? Напишіть список тих позитивних моментів, які стануть можливими для вас, коли ви позбудетесь пагубних звичок у харчуванні. Пишіть великий список, все, що приходить на голову, не зупиняючись. Нехай там буде мінімум 50 пунктів, а то й більше!

Пишіть не лише про покращення стану здоров’я і струнку фігуру та сяючу шкіру, а й про нові знайомства, підвищену увагу з боку протилежної статі, нові можливості, про ті класні джинси, які ви зможете носити, коли трохи схуднете… Наступного дня мотивуйте себе «від»: що поганого може статися, якщо я НЕ зможу стримати слова, якщо продовжуватиму робити, що робила (в даному випадку – неправильно харчуватися). Тут також дайте волю фантазії, яскраво змальовуйте негативні картини. Отже, тепер у вас є і позитивна і негативна мотивація. Звісно, краще використовувати позитивну мотивацію, але бувають особливо складні моменти, коли в хід йдуть і «страшилки».

Тож блокнот із списками має бути завжди при вас. Якщо знову настане момент, коли в голові зародиться думка типу «та нічого страшного, якщо я ще разок ось це з’їм…», - швиденько відкривайте свій «мотиваційний блокнот» і читайте, читайте… Такий блокнот вам може згодитися не тільки в питанні дієти, - такі списки ви можете писати стосовно будь-чого. До речі, той самий список згодиться вам, коли наступного разу ви вагатиметесь, чи потрібно вам іти на тренування, або підніматися зранку на півгодини швидше, аби не пропустити пробіжку. Мотивуйте себе правильно – це працює!

Знайдіть свій «анти апетитний» аромат

Якщо ж необхідно терміново перебити гостре бажання поїсти, спробуйте використати якийсь запах. На цю тему навіть був проведений експеримент: добровольцям, котрим кортіло шоколаду, давали понюхати зовсім інший запах (запах зеленого яблука, жасмину…). Найдієвішим виявився жасмин, він чудово справився з місією прогнання голоду. Знайдіть і ви свій «анти апетитний» запах та вдихайте його, якщо потрібно приборкати напад голоду.

Точковий масаж проти апетиту

Спробуйте протягом 10 секунд натискати на кінчик носа чи мочки вух, потім відпустіть. Продовжуйте протягом 3-5 хвилин. Науковці кажуть, що таким чином ви активізуєте біологічно активні точки, які допоможуть відновити баланс в організмі, приборкати фальшивий голод та почуватися комфортно, позбувшись нав’язливої ідеї щось з’їсти.

Відволічіться візуально

Коли ми хочемо чимось поласувати, то обов’язково уявляємо, як це буде. Тож спробуйте відволіктись на якусь візуально цікаву гру, яка захопить ментальні процеси, котрі підтримують це уявлення. Запустіть найпростішу гру на смартфоні, яка вам подобається: важко буде концентруватись на ній та водночас уявляти, як ви їсте піцу з сиром ;).

Присідайте!

Ось популярна порада, яка «гуляє» мережею, та голосить напівжартома: «В будь-якій незрозумілій ситуації – присідай». Справді чудова порада, для подолання нападу апетиту теж згодиться якнайкраще. Адже, по перше, присідаючи, ви переключите увагу на техніку виконання присідань, а присідаючи – втомитесь фізично і фальшивий голод зникне. Під час тренувань голод зникає, адже організм починає використовувати власні резерви. Тож від даного способу отримаєте подвійну користь: втримаєтесь від незапланованого прийому їжі та зміцните ноги і сідниці! ;)

Випийте води

Ще один чудовий спосіб побороти фальшивий апетит! Випийте склянку чистої води невеликими ковточками і ви відчуєте, що різкого відчуття голоду вже немає.

Як би там не було, не забувайте, що дієта – це спосіб харчування, а не тортури для організму і строгі обмеження. А коли переходите на здорове харчування, звісно, буде період адаптації, без нього ніяк. Але результат того вартий!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас