Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чай для дітей: користь чи шкода?

Чай для дітей: користь чи шкода?
 

Думаю, всі ми пам'ятаємо, як в дитинстві пили чай разом з батьками. Але за 90ті роки кількість дітей, які п'ють чай, значно знизилася. Причина тому – кофеїн, який міститься в ароматному напої і, звичайно ж, впливає на дитячий організм. Але є тут інша сторона – дітки молодшого шкільного віку часто мають надлишкову вагу, так як через відмову від чаю вони частіше п'ють солодкі напої, що містять велику кількість цукру. Тож, чи шкідливий кофеїн для дитини, чи можна поїти чаєм дошкільнят, і якщо так – то як робити це правильно?



Всі напевно чули про те, що вживання кофеїну може погано позначитися на здоров'ї дитини. Серед найпоширеніших ризиків – розлади травної системи, анемія, уповільнений розвиток. Однак останні дослідження вчених показали, що помірне споживання кофеїну дитині не тільки не шкодить, але і може бути корисним: 1-2 чашки чаю на день допоможуть стимулювати роботу дитячого мозку і поліпшити спортивні результати малюка (силу м'язів, витривалість).

Також результати досліджень показали, що дітки, які споживають кофеїн в невеликих кількостях, краще справляються з тестами на розумові здібності, відрізняються кращою увагою, спритністю і пам'яттю, а також краще розвиваються фізично. Але все це за умови споживання дитиною кофеїну в суворо обмежених кількостях – до 2,5 мг на 1 кг ваги, що відповідає 1-2 чашкам чаю для малюків і 2-3 – для більш старших діток.

Отже, знайомимо дитину з чаєм!

Як правильно готувати чай для дітей

Звичайно ж, діткам рекомендується пити слабкий чай. Та й самі вони зазвичай полюбляють неміцний напій. Заварюйте чай для дітвори в два рази менше за часом, ніж коли готуєте собі. Якщо чай все ж вийшов трохи заміцним, розбавте його водою. Температура чаю повинна бути невисокою – напій рекомендується остудити до 26-36 градусів (як і дитяче харчування в пляшці).

Вибираємо чай для дітей

Вибір чаю – не менше задоволення, ніж саме чаювання. Можна вибрати для діток свій улюблений, і просто розбавити його сильніше, або ж пошукати спеціальні чаї без кофеїну або з мінімальним його змістом, спробувати чаї з трав, ягід, фруктів. Також ви можете вибрати заспокійливий або підбадьорливий напій, лікувальний або просто смачний. А можете і підключити до вибору малюка.

Якщо ви хочете, щоб чайок був не тільки смачненьким, але і корисним, спробуйте вибирати його в залежності від потреб дитини.

- Тривожність. Як показали дослідження, все більше сучасних дітей відчувають тривожність, і в усе більш молодшому віці. Якщо і ваш малюк страждає від тривожності, запропонуйте йому чай, який заспокоює нервову систему. Це чаї з ромашки, вівсяної соломи, пасифлори (підходить дітям від 4 років). Приготуйте один з цих чаїв і пийте ароматний напій перед сном або майбутнім стресовою подією.

- Кольки. Чай може бути корисний і для найменших! Чай з фенхелю, ромашки або м'яти перцевої допоможе дитині впоратися з коліками. Годуюча мама може пити чай (по 1 чашці 3 рази на день) або ж приготовлений розбавлений чай можна давати малюкові з піпетки (1 ч.л. розведеного чаю 3 рази на день).

- Запори. Від даної проблеми допоможе лляний чай (1 ч.л. лляного насіння необхідно варити на повільному вогні в 1 л води протягом 15 хвилин) – на його основі готуйте вівсянку. Приготуйте чай з лляного насіння, потім використовуйте його замість води для приготування вівсянки для малюка. Або ж додайте ¼ ст. такого чаю до дитячого соку (близько 100 гр) і давайте дитині цей корисний напій раз на день. Як правило, запор проходить протягом 24-28 годин.

- Кашель. Залежно від типу кашлю є різні чаї, які допоможуть полегшити цей неприємний симптом. Полегшити кашель при ангіні допоможе чай з кореня алтея або з слизького в'яза. При кашлі з застоєм мокроти буде корисний чай з солодки або мати-й-мачухи (врахуйте, що солодку можна пити не більше 3 днів, а також давати дітям з підвищеним тиском). М'ятний чай перед сном полегшить кашель і допоможе малюкові заснути.

- Температура. Щоб дати дитині пропотіти і прибрати озноб, приготуйте чай з будь-яких з цих інгредієнтів: меліса, ромашка, м'ята, солодка, бузина. Діткам до 2х років такі чаї можна давати по ½ чашки до 4 разів протягом дня. Готуйте чай настільки гарячим, наскільки дитина може терпіти. І, в будь-якому випадку, при появі температури у дитини, зверніться до лікаря.

- Нудота. З нею, а також блювотою і розладами травної системи, ефективно бореться імбирний чай. Також він допоможе заповнити баланс вологи при блювоті і уникнути зневоднення. У першу добу нудоти давайте малюкові по ½ чашки імбирного чаю 3 рази на день. Також імбирний чай добре допомагає від захитування – намагайтеся завжди брати його в дорогу.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас