Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Користь гри з піском для розвитку дитини

Користь гри з піском для розвитку дитини
 

Всі ми з посмішкою згадуємо, як в дитинстві грали в пісочниці. Ми могли годинами колупатися в піску або грязюці, копаючи, пересипаючи, будуючи замки і тунелі і роблячи пасочки. Сучасні дітки, хоч і захоплюються всілякими гаджетами і технологіями, та все ж не менше за нас люблять погратися в пісочку. Крім того, від такого заняття вони отримують дійсно величезну користь. Тому мотивуйте свою дітвору грати в пісочниці, придумуйте нові ігри і заняття – всі вони, навіть самі нехитрі, розвиватимуть дитину. Як?

Сенсорний розвиток

Пісок – відмінний інструмент для розвитку тактильних відчуттів дитини. Тому гарною ідеєю будуть як ігри в пісочниці на свіжому повітрі, так і заняття з кінетичним піском вдома в негоду. І, звичайно ж, пляжний пісочок! Нехай дитина грає з сухим піском, вологим, грубим і дрібним. Все це подарує їй більше досвіду і буде ефективно розвивати дотик і моторику.

Творчий розвиток

Вологий пісок найкраще підходить для дитячої творчості, адже з нього можна ліпити всілякі фігурки і форми, використовуючи тільки лише ручки або додаткові матеріали – відерця, пасочки, лопатки і граблі. Щоб ці розвиваючі творчі ігри з піском були ще цікавішими, запропонуйте дитині і додаткові матеріали – камінчики, мушлі, маленькі прапорці і іграшки, палички і соломинки.

Соціальний розвиток

Кожен раз, коли людина робить щось руками, це сприяє розвитку творчості і бажанню поговорити. Ігри з піском часто використовуються і в терапії дітей та підлітків – граючи з ним, вони краще розкриваються і йдуть на розмову. Пісок подобається всім діткам, тому він – прекрасний спосіб стимулювати малюка до соціалізації. Під час таких ігор діти вчаться спілкуватися, ділитися, знаходити компроміси, стимулюють один одного до спілкування і творчості, а також під час гри навчаються тій чи іншій соціальній ролі.

Ігри з піском і терапія

Пісок – один з найбільш поширених інструментів терапії. Як і малювання, пісок допомагає фахівцям налагодити контакт з дитиною, а дітлахам – розкритися, розповісти більше, показати те, про що важко говорити. Дитина може зобразити за допомогою піску подію, що її травмувала, або, наприклад, показати, яким було її життя до такої події, а яким стало після. Крім того, часто малечі навіть просто легше спілкуватися, перебираючи в руках пісочок.

Важливість і користь ігор з піском для дітей важко переоцінити, тому частіше грайте з дитиною у дворі в пісочниці, а для будинку купіть кінетичний пісок, недарма такий популярний в наш час.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас