Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Особливості вагітності на 17 тижні

Особливості вагітності на 17 тижні

Почався 5 акушерський місяць вагітності на 17 тижні, а це означає, що нудота та рвота, викликані токсикозом, позаду, самопочуття покращилось, апетит зростає, а з ним і активно – вага жінки.



Втім, певні не зовсім приємні симптоми з’являються, зокрема можуть кровоточити ясна, з’явитись карієс на зубах, може виникнути варикозне розширення вен, печія, біль у попереку.

Що відбувається на 17 тижні вагітності?

Матка по мірі росту дитини збільшується, також починає щоразу більше спричиняти тиск на внутрішні органи. Як результат цього, можливе виникнення неприємних відчуттів – печії, задишки (збільшення розмірів матки викликає зменшення обсягу грудної клітини), збільшується потреба сечовипускання ( матка зростає та тисне на сечовий міхур, кишечник). Проте у кожного вагітність протікає індивідуально, і всі 9 місяців можуть бути без неприємних симптомів, в той час як інші жінки можуть страждати від токсикозу усю вагітність, печією, і т. д.

17 тиждень вагітності – це час, коли досить часто мають місце прояви молочниці (якщо у мами раніше було це захворювання), в такому випадку необхідно звернутися до лікаря, щоб вилікувати її до пологів.

Плід на 17 тижні вагітності

У плода на 17 тижні вагітності починає формуватись імунна система. У крові є інтерферони та імуноглобуліни, що вже захищає дитину від негативного впливу певних захворювань, якщо мама захворіла.

Розміри дитини на 17 тижні вагітності збільшуються в довжину в основному, вона дуже худенька на вигляд з тоненькою червоною шкіркою, через яку видно всі кровоносні судини. Ріст може коливатися від 15 до 20 см а вага становить орієнтовно 150-200 г.

Дитина маленька і має достатньо місця для рухів. Проте не всі жінки відчувають їх на цьому тижні вагітності. Більшість жінок, зокрема з першою вагітністю, відчувають рухи дитини на 19-20 тижні.

17 тиждень – це час формування підшкірної жирової клітковини, яка після народження дитини виконуватиме захисну функцію, теплообміну.

Уже кілька тижнів як сформувалась серцево-судинна система і б'ється сердечко, правда кількість ударів на хвилину вдвічі перевищує даний показник у дорослої людини.

Особливим періодом 17 тиждень є для дівчаток – починає формуватися матка.

17 тиждень вагітності – час, коли потрібно пам'ятати, що ваш харчовий раціон впливає на постійні зубки, які матиме ваша дитина, саме зараз вони закладаються, міцні кістки. Вживати в їжу потрібно більше продуктів з вмістом кальцію, заліза та магнію.

Також у дитини розвивається слух – вона чує вас і реагує на різкі звуки. Також відчуває мамині емоції і переживає їх.

Рекомендації жінкам на 17 тижні вагітності

Ви втомлюєтеся частіше, ніж раніше, Вас засмучує відсутність звичної пози під час сну, у вас перепади настрою – це не привід для депресії – згадайте, що ваш малюк це відчуває і своїм активним ворушінням сигналить Вам про це. Почитайте казку, послухайте легку музику, поспілкуйтеся зі своєю дитиною, подивіться улюблений фільм (не жахи, звісно, і не мелодрами). Приємно буде Вам і корисно дитині.

Якщо у вас підвищений метеоризм, закрепи – значить у Вас точно 17 тиждень вагітності. Ці ознаки характерні для цього періоду. Вам слід серйозно задуматися над своїм харчуванням. Їжа не повинна бути насичена продуктами, які важко засвоюються, уникайте жирної і смаженої їжі, щоб уникнути неприємностей у роботі шлунково-кишкового тракту та не набирати надлишкову вагу. У раціоні має бути багато овочів, фруктів, каші, вітаміни, кисломолочні продукти. Помінятися повинен і режим харчування – переходимо на 6-разове дробове харчування – часто, але маленькими порціями.

Якщо з’являються незвичні виділення зі статевих органів, іншого кольору, запаху, інтенсивності – це сигнал негайно відвідати лікаря для з'ясування причини. Не намагайтеся вирішити ці проблеми самостійно або вдатися до порад знайомих – пам'ятайте, мова йде про здоров'я обох: матері і дитини. Причиною можуть бути: інфекції статевих шляхів, загострення молочниці, загроза викидня. Нормальні виділення – світлі, однорідні за складом, з трохи кислуватим запахом.

За матеріалами mi-lady.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Календар вагітності: дев'ятнадцятий тиждень вагітності

Плід

Ваша дитина уже на п´ятому місяці свого життя. Шкіра ще вкрита зморшками, під нею ще зовсім немає жирів, але вона вже втрачає свій червонуватий відтінок. На голівці виростає все більше і більше волосся. Малюк уже чує, як б´ється серце мами. Також він чує звуки ззовні: голосний чи несподіваний звук може навіть злякати його. Деякі дослідження показали, що дитину запокоює класична музика, Моцарт та Вівальді. Також з цього тижня він впізнаватиме голос мами. Якщо ваш чоловік та діти будуть говорити з малюком близько до вашого животика, то він також запам´ятає та впізнаватиме їх голоси.

Календар вагітності: вісімнадцятий тиждень вагітності

Плід

Ваш малюк стає все сильнішим і сильнішим – цього тижня ви навіть можете відчути як він рухається – це прекрасний момент! Але знову ж, це може статися на пару тижнів пізніше, або якщо ви вагітні вже вдруге, то могли відчути це й раніше. Та все ж, ви знаєте, чого чекати. Також ви можете дати помацати своїм дітям ваш животик і розповісти їм про те, що незабаром вони матимуть братика чи сестричку. Вони можуть його гладити і з ним розмовляти. Очікування для дітей є дійсно довгим, але якщо вони чують серцебиття під час відвідування акушера чи побачать малюка на УЗД, то його поява не буде для них такою дивною.

Календар вагітності: сімнадцятий тиждень вагітності

Дитина

Малюк у вашому животику вже досяг 18 см і важить біля 150 грам. Його оченятка все ще закриті, але крізь повіки він вже розрізняє світло і темряву. І якщо ви лежите на сонці з оголеним животом, ваша дитинка плаватиме в, так би сказати, напівпрозорій ванній. Якщо ж ви лежатимете під ковдрою, то дитинці стане темно. Може саме тому вона більше рухається вночі, немов хоче сказати: «увімкніть світло».