Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Літній прикорм: питання і відповіді

Літній прикорм: питання і відповіді
 

Моє перше літо – така чудова пора! Сонечко світить, і ми з мамою цілими днями гуляємо на вулиці, а там так цікаво і весело! А ще мама каже, що я вже великий, і пора мені вводити прикорм. Що це таке – я ще не знаю, але мама каже, що мені дуже пощастило, адже зараз літо і можна їсти смачні свіжі овочі і фрукти...



Якщо вашій дитині вже півроку – саме час починати прикорм. Літо – чудовий сезон: достаток свіжих овочів і фруктів, і мами, звичайно ж, намагаються годувати малюків саме ними. Однак, часто буває так, що хочеться, як краще, а виходить, як завжди. Погодувала мама свіжими овочами, а у дитини пронос або алергія не зрозумій від чого...

Як вводити літній прикорм, щоб він пішов на користь малюкові? Ми зібрали питання, що найчастіше задаються мамами і задали їх педіатру Наталії Гейко.

1. Як то кажуть, лиха біда – початок, тому питання - з чого почати прикорм – на першому місці.

Насамперед додаємо овочеве пюре (кабачкове, гарбузове, картопляне, капустяне або з патисонів). За консистенцією пюре повинно бути густим, щоб воно не стікало з ложки. Трохи пізніше, через 5-7 днів, можна ввести каші. Якщо ж малюк відстає у вазі, тоді навпаки: спочатку – каші, пізніше – овочеве пюре. Так дитина швидко набере потрібну вагу. У 7-8 місяців підуть кисломолочні продукти, після 8 - супи, а в 9 – м'ясо.

2. Чи потрібно починати строго в 6 місяців, або цей вік - умовний, і плюс-мінус місяць, два туди-сюди ролі не грають?

Вік дуже важливий. Раніше вводити прикорм варто в тому випадку, якщо малюк – на штучному вигодовуванні. Для дітей, які харчуються молочними сумішами, прикорм рекомендований з 5 місяців. Якщо ж малюк на грудному вигодовуванні – точно в 6 місяців. Запізнілий прикорм на 1-2 місяці загрожує порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту. Почекати кілька днів можна лише в тому випадку, якщо дитина захворіла.

правила введення прикорму

3. Якою має бути порція прикорму?

Для початку буде достатньо половини чайної ложечки. Якщо малюк почуває себе добре, то з кожним днем порцію слід по трохи збільшувати.

4. Що давати першим, прикорм чи груди?

Спочатку прикорм, потім – груди, адже коли малюк наїсться, він не захоче куштувати іншу, незвичну йому їжу.

5. Чи є різниця, в якій половині дня давати прикорм?

Краще давати прикорм з ранку, щоб мати можливість протягом дня поспостерігати за реакцією дитячого організму на харчову новинку.

6. Чи потрібні баночки, якщо на дачі виросли екологічно чисті фрукти і овочі?

Педіатри рекомендують до 8 місяців годувати дітей саме пюре з баночок. Влітку, у спеку, коли продукти дуже швидко псуються, їжа з баночок – найбезпечніша для немовлят, особливо якщо мама з малюком знаходяться далеко від дому. При цьому слід пам'ятати, що відкриту баночку можна зберігати в холодильнику не довше 1 доби. Якщо ж малюк їв прямо з неї, а не з тарілки, то баночка зберіганню не підлягає. Їжа з баночок – це гарантія того, що в ній немає небезпечних бактерій, нітратів та інших хімічних елементів, які можуть міститися в свіжих овочах і фруктах. Навіть якщо вони виросли на вашому власному городі, перевірити їх на вміст небезпечних компонентів ви не можете. А так як екологія нині сильно забруднена, ризик отримати дозу нітратів досить великий.

7. Як уникнути отруєння?

Щоб уберегти дитину від харчових отруєнь, потрібно стежити за її харчуванням і гігієною. Якщо ви перейшли на пюре домашнього приготування, то пам'ятайте, що дитині можна давати тільки свіжоприготовлене. Домашню їжу, яка стояла в холодильнику і була розігріта, давати малюкові не можна.

Так як причиною безлічі хвороб стають брудні руки, як можна частіше мийте їх як собі, так і дитині. У вас завжди під рукою повинні бути дитячі вологі серветки, щоб протирати немовляті руки в той час, коли їх не можна помити. Відмінний вибір – Helen Harper Baby. Ці серветки з екстрактом ромашки дбайливо очищають дитячу шкіру, тому користуватися ними можна постійно.

Літній прикорм не повинен суттєво відрізнятися від зимового, адже малюк ще тільки адаптується до нової їжі, тому мамам слід більше приділяти уваги безпеці їжі, а не намагатися наситити організм немовляти літніми вітамінами. Все добре в міру – це золоте правило прикорму і всієї системи правильного харчування.

Ну що, мамуля, діставай, напевно, смачну баночку, будемо починати прикорм...

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас