Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила споживання фруктів

Правила споживання фруктів
 

Літо – фруктова пора. Всі ми знаємо, що фрукти є надзвичайно корисними для нашого організму, проте, бажаючи отримати максимум користі – маємо знати деякі важливі правила вживання фруктів. Отож…



• Споживати фрукти на десерт, одразу після прийому їжі, не варто. Адже це може спровокувати процеси бродіння, надмірного газоутворення та порушити нормальне травлення. Саме тому фрукти рекомендується споживати не раніше, ніж через півтори години після основного прийому їжі, або ж навпаки – за півгодини до їди. Тоді ваш шлунок почуватиметься комфортно і жодних проблем з травленням не виникатиме, до того ж, вітаміни з фруктів, спожитих на пустий шлунок, засвоюватимуться краще. Тож користь буде подвійна.

• Робити акцент на фруктах в раціоні дієтологи рекомендують саме в першій половині дня – це допоможе розбудити організм, додасть енергії, правильно налаштує травну систему.

• Також, не варто за один прийом поєднувати декілька видів фруктів. Зокрема не дуже добре одночасно вживати кислі фрукти та солодкі, м’ясисті плоди.

• Звісно, краще надавати перевагу свіжим фруктам, адже корисні речовини, які містяться в них, можуть руйнуватися в процесі термічної обробки. А от деякі вітаміни руйнуються навіть при контакті з киснем, тож споживати їх, для збереження максимальної користі, слід не лише сирими і свіжими, а й не розрізаючи.

• До речі, їсти непорізані фрукти корисніше не лише з точки зору максимального збереження вітамінів, а й з іншої причини: жування допомагає краще очистити зуби від нальоту і перешкоджає утворенню зубного каменю, а ще – стимулює перистальтику кишечника і виділення ферментів.

• Звісно, нещодавно зірваний фрукт набагато корисніший, ніж той, який зберігали протягом тривалого часу. Дослідження доводять, що, наприклад, полуниця, найкориснішою є протягом 30 хвилин після того як її зірвали з куща. Виявляється, тривале зберігання може призвести до зміни хімічного складу м'якоті. Тож надавайте перевагу місцевим, сезонним фруктам, адже так маємо більше впевненості, що плоди найсвіжіші. Благо, влітку маємо таку можливість, тож варто скористатися нею максимально.

• Фрукти допомагають нам підтримувати відчуття ситості, тому є гарним варіантом перекусу. Адже вони - джерело глюкози, яка живить мозок. Не даремно люди, які споживають достатню кількість фруктів протягом дня відмічають, що ця корисна та смачна їжа дає особливе відчуття легкості і, водночас, енергійності та бадьорості.

Споживайте фрукти з користю!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас