Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сезон варення: обираємо посуд для приготування улюблених ласощів

Сезон варення: обираємо посуд для приготування улюблених ласощів
 

Для більшості господинь літня пора – це пора заготівлі варення. Адже аромати соковитих фруктів та ягід хочеться зберегти на весь рік, тож вигадуємо все нові рецепти, комбінуючи смаки. Та для того, аби варення вдалося, важливо не лише обрати вдалий рецепт, а й дотримуватись важливих правил приготування. Сьогодні поговоримо про вибір посуду для приготування варення.



Посуд з харчової нержавіючої сталі вважається найбільш вдалим варіантом для варіння варення, адже він міцний в експлуатації, не окислюється і не руйнує корисні речовини, що присутні у фруктах та ягодах. Можна, також, не хвилюватися, чи пошкодить посуд в процесі варіння кислота із варення – цього не станеться. До того ж, варення не постраждає, якщо за рецептом його потрібно тримати в ємності досить довго.

Емальований посуд – теж хороший посуд для варення. Недолік його лише у порівняно невисокій довговічності, адже від високих температур чи ударів емаль може тріскатись і утворяться відколи, а при порушенні цілісності емалі посудом користуватись не можна (шматочки відколеної емалі можуть потрапити в їжу, а метал, що проступає назовні в місці відколу протягом кількох хвилин знищить у варенні вітамін С).

Мідний посуд був популярним серед наших прабабусь, адже мідь має високу теплопровідність, у мідному посуді варення прогрівається рівномірно і не пригорає. Проте, незважаючи на такі переваги мідного посуду, варити в ньому варення не варто: іони міді руйнують аскорбінову кислоту в ягодах і цінні вітаміни у варенні втрачаються. Особливо не рекомендуються мідні каструлі і тази для приготування варення із кислих ягід, адже їхня кислота вступає в реакцію з міддю, метал окислюється і шкідливі оксиди міді можуть потрапити у варення.

Алюмінієвий посуд - теж не найкращий варіант для варення, адже кислота фруктів і ягід руйнує оксидну плівку на поверхні алюмінію і він потрапляє у варення. Ще одна важлива деталь: коли ви миєте алюмінієвий посуд, в жодному разі не використовуйте залізні мочалки, які зруйнують захисний шар алюмінію. Якщо варення все-таки варилось в алюмінієвому посуді, після варіння його слід одразу перелити в банки і не тримати довго в алюмінієвому посуді.

Для варення обирайте посуд із широким, рівним дном, краще неглибокий – тоді варення прогріватиметься більш рівномірно.

Щодо розміру посудини – тут все залежить від обсягу заготівель. П’ятилітрової каструлі, наприклад, цілком вистачить для приготування варення із 2-3 кг ягід.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас