Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимося конфліктувати

Вчимося конфліктувати
 

Когось може здивувати така тема: що означає вчимося конфліктувати? Адже в нашій свідомості конфлікти сприймаються як щось однозначно негативне, тож для чого вчити негативному? Але спробуймо подивитись на конфлікти не як на однозначно негативний момент, а як на нагоду для конструктивних змін у взаємовідносинах. До речі, у психології є навіть таке визначення – конструктивна суперечка, що означає спосіб розв’язання конфліктів, який приводить до позитивного результату: вирішення проблеми і, відповідно, зближення партнерів. Тож чи можна навчитися конфліктувати ефективно, досягаючи потрібних вам результатів?

Конфлікт заради конфлікту?

Інколи після сварки, якщо чесно запитати себе, для чого ви сварилися і які результати це принесло, приходить розуміння – жодних результатів і жодної мети. Обмінялися взаємозвинуваченнями, образливими словами, трохи покричали… ось і все. Тобто виходить затіяли конфлікт заради конфлікту. Можливо скинувши трохи власного негативу на опонента і приходить відчуття полегшення, але загалом на стосунки така форма спілкування має однозначно негативний вплив.

Вибір відповідного місця і часу?

Можливо це дивно читати, адже ми звикли сприймати конфлікти як щось спонтанне, те що просто нахлинуло і накрило емоційною хвилею. Але якщо ви хочете не просто остудити пил в конфлікті, а досягнути потрібних вам результатів – зважте на цей момент. Якщо ж мета ваших конфліктів зігнати на комусь злість, або зробити боляче опоненту – не заморочуйтесь такими нюансами. Якими ж є місце і час, відповідні для побудови конструктивної суперечки? Місце – таке, де немає сторонніх, що можуть свідомо, або мимоволі стати учасниками бесіди двох. Час – такий, коли ніхто не поспішає, не зайнятий вирішенням інших неприємностей. Такі місце і час сприятимуть тому, щоб вас не лише послухали, а й почули.

Зважте лише, вибираючи відповідний час, недоречно надто довго відкладати розмову, адже чекання акумулює емоції, тож ви ще більше виведете себе із балансу.

Яка мета?

Мета конструктивного конфлікту, який справді здатен вирішити якусь проблему – це завжди пошук позитивного рішення. Тобто ви заздалегідь маєте бути «запрограмовані» на те, що після суперечки обов’язково дійдете мудрого спільного рішення, яке змінить щось у вашому житті. Часто, коли людина, яка хотіла поконфліктувати, починає запитувати себе про мету суперечки, розуміє, що немає потреби її затівати, адже і мети немає. Просто хотілось покричати і вивільнити негатив.

Не поглиблюйте конфлікт

Як же ми любимо під час суперечки дорікати опоненту зовсім сторонніми фактами, які зовсім не стосуються теми. Запам’ятайте, різного роду узагальнення («Ти завжди…», «Ти ніколи…»), вплутування сторонніх людей («Ти повівся, як твій тато…», «Твої друзі ніколи мені не подобались, це через них ти так повівся…»), заганяння опонента в тупик («Тебе після цього ніщо не може виправдати…») лише віддаляють конструктивне вирішення конфлікту і загострюють ситуацію.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас