Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Домашні цукати – корисна альтернатива цукеркам

Домашні цукати – корисна альтернатива цукеркам
 

Цукати – ніщо інше як зацукровані фрукти і ягоди. Вживати їх можна як самостійний десерт, або використовувати для оздоблення страв (наприклад випічки). Цукати є гарним варіантом заміни цукеркам, адже вони задовольнять потребу у ласощах (коли дуже хочеться солоденького), та, водночас, більш корисні, ніж ті самі цукерки, або кондитерські вироби. Адже в їх складі – фрукти, які є джерелом вітамінів і мікроелементів, а також містять клітковину.



Та, погодьтесь, коли дивишся на неприродно яскраві «магазинні» цукати, впевненості у їх корисності стає все менше. А чи можна приготувати такі ласощі в домашніх умовах? Виявляється не лише можна, а це ще й зовсім легко. Нехай наші рецепти надихнуть вас на нові кулінарні звершення.

Цукати з абрикосів

1 кг абрикосів
1,2 кг цукру
2 г. лимонної кислоти
500 мл води
(цукор можна замінити квітковим медом, знадобиться 200 г)

Приготувати сироп з води та цукру (або меду). Абрикоси (очищені від кісточок) залити кип’ячим сиропом і залишити на 10-12 годин. Після цього поставити масу на середній вогонь, варити 5-7 хвилин, зняти з вогню й знову залишити на 12 годин. Всю процедуру повторити 2 рази. Наприкінці варіння додати в сироп лимонну кислоту.

Злити сироп, абрикоси розкласти на ситі і підсушити в духовці при температурі приблизно 50°С. Після просушування вмочити кожну часточку абрикоса в цукор і знову викласти на лист. Досушити цукати при температурі 30-35 °С. Зберігати в скляних банках.

Грушеві цукати

1 кг груш (твердих сортів)
1 кг цукру
2-3 г лимонної кислоти
5 скл. води

Груші розрізати на часточки, видалити серцевину і проварити в кип’ячій воді 8-10 хвилин, швидко остудити в холодній воді. Приготувати сироп із цукру і 5 скл. води, в якій варилися груші. Залити цим сиропом охолоджені груші на 3-4 години, потім прокип’ятити протягом 5-8 хвилин і поставити настоятися ще на 10-12 годин. Провести процедуру кип’ятіння і настоювання ще 3-4 рази (поки плоди не стануть прозорими). Наприкінці варіння додати лимонну кислоту (можна замінити соком лимона). Злити сироп і підсушити цукати на повітрі чи в духовці при мінімальній температурі).

Цукати з гарбуза в глазурі

1 кг м’якоті гарбуза
5 скл. цукру
3 скл. води

Для глазурі:
8 ст. л. цукру
180 г вершкового масла
3 ч. л. порошку какао
4 ст. л. молока
0, 5 ч. л. меду

Гарбуз нарізати на великі шматки (цукати засушуються і уварюються в 3-4 рази). Довести до кипіння сироп із цукру і води. Додати шматочки гарбуза, закип’ятити й залишити на 6-10 годин. Потім знову довести до кипіння і залишити (повторити усю процедуру 3-4 рази).

Викласти цукати на сито, дати стекти сиропу (протягом 1-2 години). Викласти цукати на лист в один шар і сушити близько 2-3 годин в духовці при температурі 35-40°С (можна підсушувати цукати і при кімнатній температурі протягом 1-2 діб). Злегка підсушені шматочки гарбуза обваляти в дрібному цукрі, або цукровій пудрі, потім знову викласти на лист і досушити.

Приготувати глазур, змішавши всі потрібні інгредієнти і варити на малому вогні протягом 5 хвилин до утворення однорідної маси. В гарячу глазур занурювати цукати й викладати на фольгу остигати (глазур застигає приблизно за 30 хвилин).

Цукати з кавунових скоринок

1 кг кавунових шкірочок
5 скл. цукру
3 скл. води
2-3 г лимонної кислоти
ванілін

З кавунових скоринок тонко зрізати зелену шкірку, нарізати шматочками завдовжки приблизно 5 см і проварити у воді на маленькому вогні протягом 10 хвилин. Відкинути на друшляк. Зварити сироп і залити ним кавунові скоринки, дати постояти 10-12 годин. Проварити по 5 хвилин 2-3 рази на слабкому вогні, помішуючи. Наприкінці варіння додати лимонну кислоту, ванілін.

Шматочки кавуна відкинути на сито, щоб стік сироп. Цукати обваляти в цукровій пудрі, викласти в один шар на пергаментний папір і підсушити в духовці при температурі 60°С протягом приблизно 30-40 хвилин.

Сливові цукати

1 кг сливи
100 г горіхів (волоські, мигдаль)
50 г апельсинової (або лимонної) цедри
1 кг цукру
500 мл води

Сливи вимити. Надрізати по борозенці, не дорізаючи до кінця, видалити кісточки.

Приготувати сироп, в який покласти сливи і варити до напівм’якості. Сироп злити, плоди злегка просушити. У кожну сливу вкласти ядро горіха й невеликий шматочок апельсинової, або лимонної цедри. Сливу обваляти в цукрі, викласти на лист і сушити до готовності в духовці при 90° С.

Цукати скласти в коробку, перекладаючи кожен шар пергаментним папером.

Цукати з айви

1 кг айви
1-1,2 кг цукру
3 скл. води
2-3 г лимонної кислоти

Підготовлену айву нарізати великими шматочками, залити холодною водою і варити до м’якості (але не розварювати!). Із цукру й води, у якій варилася айва, зварити сироп. У кип’ячий сироп викласти айву та варити 5-7 хвилин, зняти з вогню і залишити на 10-12 годин. Так повторювати варіння + відстоювання до чотирьох разів. Перед останнім варінням у сироп додати лимонну кислоту.

Відкинути айву на друшляк, дати сиропу стекти, а цукати розкласти на велике блюдо для підсушування.

Цукати скласти в банку і зберігати в холодильнику. За бажанням їх можна обваляти в цукрі, або пересипати цукровою пудрою.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас