Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Осінні застуди: як вберегти дитину в небезпечний період?

Осінні застуди: як вберегти дитину в небезпечний період?
 

Вже традиційно з першими прохолодними днями активізується реклама протизастудних засобів, сиропів від кашлю та крапельок в ніс… Всі чекають сезону застуд з пересторогою, а особливо матусі, які всіма силами намагаються вберегти своїх чад від сопельок та червоного горла. Як не допустити всюдисущої застуди? Як вберегти дитину в підступний осінній період?



Перший помічник на шляху до високої опірності організму проти різних хвороб – вживання різноманітних профілактичних заходів. Нічого нового тут поки не вигадано: дотримання режиму дня, здорове харчування, більше прогулянок на свіжому повітрі, загартовування, правильний вибір одягу (відповідно до погоди)…

Вже не раз у своїх статтях ми наголошували на важливості дотримання режиму дня в житті дитини. День, у якому є достатньо сну, регулярний прийом їжі приблизно в однаковий час (а не харчування в стилі «впросили зі сльозами з’їсти ложку супу в перерві поміж перекусами у вигляді печив–цукерок»), прогулянка на свіжому повітрі (не залежно від того, яка погода за вікном) – все це, безумовно, сприяє зростанню здорової дитини. Звісно, в хаосі жити, як декому здається, простіше, але це лише ілюзія. Зокрема, тема прогулянок є справді дуже актуальною в житті здорового малюка, бо ж застуджуються діти, зазвичай, саме у вогку, похмуру погоду. В такі дні ми, найчастіше, пропускаємо прогулянку, воліючи вберегти здоров’я, та й не дуже хочеться гуляти, коли на дворі мряка і холодно. Але якщо малюк зовсім не звик до таких погодних умов, то при першій же «вимушеній» прогулянці в таку пору, швидше за все застудиться. Якщо ж ви гуляєте в будь-яку погоду, звісно, пам’ятаючи про теплий одяг, організм дитини адаптується і до вологого, сирого клімату і він вже не ставатиме причиною застуд так миттєво.

Щоразу наголошуйте малечі про важливість процедури миття рук з милом перед кожним прийомом їжі та після повернення до дому з вулиці. Також, чудово було б ввести наступне правило в осінньо-зимовий період: промивати ніс та полоскати горло фізрозчином. Ця проста процедура допоможе «вимити» хвороботворні мікроби, очистити слизові та цим захистити себе від хвороб.

Хочете менше хворіти? – Загартовуйтесь! Краще, звісно, було б починати загартовування заздалегідь, ще до приходу осені. Але якщо ви тільки зараз зрозуміли важливість такої процедури – можете почати з елементарного ополіскування тіла у ледь теплій воді після звичайного купання чи прийому щоденного душу. А може вашій дитині більше сподобаються обтирання мокрим рушником? Не чекайте миттєвого ефекту, але день за днем при регулярності таких процедур ви помічатимете, що опірність організму зростає.

Ну і, як то кажуть, - часник в поміч! (всім, хто не хоче хворіти). Як не банально, та відомо, що цей запашний продукт містить цілющі фітонциди, багаторазово вдихаючи їх, ми проводимо ефективну профілактику і лікування грипу, застуди, ангін… Тому порада розкласти по квартирі блюдечка із розрізаними зубцями часнику у сезон застуд має під собою абсолютно логічне підґрунтя.

Будьте здорові!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас