Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як знайти спільну мову зі свекрухою

Як знайти спільну мову зі свекрухою
 

Хороші відносини зі свекрухою важливі для будь-якого шлюбу, адже постійні сутички з матір'ю чоловіка роблять і відносини з чоловіком набагато більш напруженими. Так, деяким настільки пощастило, що свекруха і невістка спілкуються як мати з рідною донькою, але бувають і не такі приємні, і в корені протилежні ситуації. Але ви, як любляча дружина, повинні постаратися знайти спільну мову з мамою свого чоловіка, і це можливо!

Як налагодити стосунки зі свекрухою

Щоб побудувати зі свекрухою здорові довірчі відносини, потрібно лише слідувати декільком нескладним порадам. Вони допоможуть не тільки ужитися з матір'ю чоловіка і налагодити з нею відносини, але і швидше виходити з суперечок і конфліктів, а також при можливості і зовсім уникнути їх.

Встановіть кордони

Кордони – це як набір правил, які вам необхідні, щоб жити щасливо зі своїм партнером. Чи буде вам комфортно, якщо свекруха буде приходити в будь-який час без попередження або лізти з непроханими порадами? Якщо ні, і щось таке дійсно має місце в ваших стосунках, вам потрібно встановити межі і пояснити свекрусі, що для вас некомфортна така її поведінка. Так, встановлювати межі може бути теж некомфортно, але ще гірше буде, якщо кордони ваших особистих відносин порушуватимуться постійно, заважаючи вам насолоджуватися стосунками зі своїм чоловіком.

Попросіть чоловіка підтримати вас

Якщо пояснювати правила і окреслювати межі, змушувати свекруху поважати ваш особистий простір стає аж надто складно, попросіть про допомогу чоловіка. Нехай він поговорить з матір'ю. Дуже важливо, щоб ви з чоловіком були за одне, щоб він розумів причину, чому пояснити це матері необхідно. Для цього, говорячи з ним, не звинувачуйте його мати, поясніть спокійно, що вам некомфортна така її поведінка, чому так, і як це впливає на ваші з ним особисті стосунки. А потім запитайте, чи не міг би він поговорити з нею і пояснити все це.

Поговоріть зі свекрухою безпосередньо

Деякі вважають за краще вирішувати такі проблеми самостійно, а не просити чоловіка, втягуючи його в розборки, через що він може виявитися «між молотом і ковадлом». Поговоривши зі свекрухою безпосередньо, ви полегшите життя чоловікові, за що він буде ще більш вдячний вам. Якщо свекруха перетинає кордони, не соромтеся сказати їй про це, але робіть це конструктивно, спокійно пояснюючи причину, чим вас її поведінка не влаштовує.

Розділяйте відносини зі свекрухою і ваші подружні стосунки

Якщо ваш чоловік не розуміє вашої проблеми в спілкуванні з його матір'ю, відступіть. Не змушуйте його вибирати сторону. І ні в якому разі не переносьте проблеми зі свекрухою в свої подружні стосунки, розділяйте відносини з чоловіком і зі свекрухою.

Будуйте відносини на взаємній повазі

Якщо у вас вже склалися хороші відносини зі свекрухою, підтримуйте їх, проявляйте повагу по відношенню один до одного. Взаємна повага навіть у найскладніші часи допоможе зберігати взаєморозуміння. Як саме проявляється повага?

- В умінні слухати. Підтримуйте зоровий контакт в розмовах зі свекрухою, задавайте питання або відповідайте, щоб вона розуміла, що ви дійсно її слухаєте.

- У відсутності образ. Якщо ви хочете налагодити стосунки зі свекрухою, не сваріться, не кричіть і не ображайте її.

- Визнання згоди. Якщо ви погоджуєтеся з будь-ким, це обеззброює людину, навіть якщо вона дуже засмучена і зла.

Навчіться розпізнавати благі наміри

Якщо ваша свекруха дає занадто багато інструкцій або непрошених порад, постійно вчить вас, швидше за все, так вона піклується. Вона може навіть не розуміти, що змушує вас почувати себе так, ніби вона вам не довіряє або не поважає вас. Спробуйте сказати їй про те, що цінуєте все, що вона робить, її турботу, але її порада буде більш цінною для вас, якщо ви самі попросите. Якщо це не допомагає, спробуйте звернутися до свекрухи за підтримкою, мовляв, вона знає, як буває жінці складно, але ви хочете навчитися бути гарною дружиною, господинею, мамою, і обов'язково звернетеся до неї, як тільки в цьому виникне необхідність.

Продовжуйте намагатися

Як показали дослідження, відносини невістки і свекрухи налагоджуються, якщо свекруха частіше бачить онуків, а також при знаходженні загальних поглядів на виховання дітей і сімейні відносини. Намагайтеся мислити позитивно і спробуйте зрозуміти точку зору мами свого чоловіка – у неї напевно більше досвіду, можливо, її поради не такі вже безглузді. Якщо ви будете тільки протистояти їй, ні до чого хорошого це не призведе. Ви не можете її контролювати і не знаєте, що насправді відчуває вона, тому продовжуйте намагатися зрозуміти її та знайти точки дотику.

Допоможіть свекрусі звикнути до нової ролі

Можливо, вона поводиться так, тому що вона не може звикнути до того, що вона – не єдина жінка, яка піклується про її сина. Для багатьох матерів це велика зміна, з якою може бути дійсно складно змиритися. Тому вона може навіть не розуміти, що пора провести нові кордони в спілкуванні з сином і налагодити з ним нові відносини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас