Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим годувати дитину після року?

Чим годувати дитину після року?
 

Мені вже один рік, тому я показую один пальчик, коли інші дорослі запитують маму, скільки вашій дитині років. А ще бабуся каже мамі, що мене пора перевести на загальний стіл, щоб я міг їсти, як дорослі. А що це таке, загальний стіл?



Якщо з харчуванням малюків до року все більш-менш зрозуміло, то питання, чим годувати дітей після року, викликає багато розбіжностей. Часто люди старшого покоління вважають, що однорічний малюк може їсти все те ж саме, що дорослі. Тому дітям потроху починають давати цукерки, ковбасу і навіть сало. Чим можна годувати малюка, що таке загальний стіл для однорічної дитини, і як скласти для неї оптимальне меню, ми дізналися у педіатра Наталії Гейко.

Що означає, харчуватися, як дорослий?

Доктор вважає, що перехід на загальний стіл – досить умовне поняття, і його не потрібно сприймати буквально. Існують медичні рекомендації, яких необхідно суворо дотримуватися, щоб не нашкодити здоров'ю немовляти.

Дитина після року, як і доросла людина, має харчуватися 4-5 разів. Тому добовий прийом їжі малюка розбивається на перший і другий сніданки, обід, полуденок, вечерю. Орієнтовний об’єм їжі для кожного годування – 200-225 мл.

Як скласти дитячий сніданок, обід і полуденок?

У дитячі сніданки рекомендується включати каші. До них можна додавати яйця, сир, овочі, рибу або м'ясо. Якщо дитина на перший або другий сніданок з'їла м'ясо, вона може менше їсти наступного разу. Це цілком нормально, м'ясо насичує організм надовго, тому малюк просто не встигає зголодніти. Оптимальні напої для дітей після року – молоко, трав'яні чаї, морси. Припустимо також поїти дитину неміцним звичайним чаєм.

Для годуючих мам слід зробити деякі уточнення. Найчастіше мами дають груди дітям вранці або ж на ніч, в деяких випадках ще можливі нічні годування. Якщо дитині з ранку мама дала груди, то об’єм першого сніданку може зменшитися, так як малюк не настільки голодний, як дитина, що не їла з ранку нічого.

На обід лікар рекомендує готувати перше і друге. Це може бути суп на м'ясному або овочевому бульйоні, а також одна м'ясна, овочева або рибна страва з гарніром. В кінці обіду дозволяється запропонувати малюкові солодке: сік, фрукти, компот, мус або суфле. З півтора років в обід, перед супом, належить давати дітям салат.

Полудень складайте з одного рідкої молочної або кисломолочної страви, доповненої нежирним печивом і фруктами.

7 правил дитячого харчування

Основні принципи харчування дитини після року можна виразити в 7 правилах:

1. Краще, щоб білкову їжу малюк споживав в першій половині дня – на сніданки та обід.

2. Структура вечері аналогічна сніданку.

3. Гаряча страва обов'язкова при кожному годуванні.

4. Після їжі потрібно дати дитині попити.

5. Свіжою вважається їжа, приготована не раніше, ніж за 1 годину до її вживання.

6. Баночна їжа – це адаптоване для дитини харчування, і його рекомендовано давати до 3-х років.

7. Ніколи не забувайте про правильну гігієну дитини. Чисті руки – запорука її здоров'я.

Питання мам щодо змін в дитячому раціоні після року лікар Наталія Гейко коментує так: «Мамам потрібно розуміти, що малюк поступово звикає до дорослої їжі, тому раціон в 10 місяців не може сильно відрізнятися від того, який необхідний дитині в рік і 1 місяць. Вводьте нові продукти обережно, і ви зможете уникнути небажаних реакцій. А що стосується цукерок, тістечок, сала, смаженої картоплі, ковбас та інших продуктів, які з задоволенням їдять дорослі, то однорічним дітям вони точно не потрібні. Є ще один важливий момент. Багато продуктів малюки беруть руками. Завдання батьків – завжди стежити за тим, щоб руки дитини були чистими. З дитячими вологими серветками Helen Harper це зробити легко, де б ви не були».

Не хвилюйся, бабуся, мама мене дуже смачно годує! Тому я росту сильним і здоровим.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас