Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вина працюючої мами: як впоратися з цим почуттям?

Вина працюючої мами: як впоратися з цим почуттям?
 

Ви, як мама, напевно не раз почувалися винною перед малюком – чи то за те, що робите щось не так, то чи за те, що приділяєте йому мало уваги. Рано чи пізно з цим почуттям стикається кожна молода мама. Ще ж сильніше ситуація погіршується у працюючих мам, адже вони проводять так багато часу далеко від дитини. Це почуття може дратувати, злити і позбавляти радості материнства. Але це нормально у вашій ситуації, і з «виною працюючої мами» можна впоратися, спрямувавши цю енергію на турботу про дитину.



Звичайно, простіше сказати, ніж зробити. Але є кілька дієвих способів боротися з почуттям вини працюючої мами, яке може виникати навіть через найнезначніші дрібниці. Далі ми розглянемо найтиповіші ситуації, в яких працююча мама почуває себе винуватою, і поговоримо про те, як впоратися з цим почуттям.

Залишаючи дитину з нянею...

Ви кожен раз стримуєте сльози, залишаючи дитину з нянею і йдучи на роботу? Повірте, ви така не одна – бути порізно з малюком дійсно складно. А якщо подумати про те, що може статися з дитиною, поки вас немає поруч, стає ще гірше. Але ж ви не можете бути в двох місцях одночасно!

Як змиритися: Як довели численні дослідження, дітки, яких люблять і про яких піклуються, виростають процвітаючими людьми незалежно від того, працювала їхня мама чи ні. Більш того, в такій ситуації дітки швидше стають незалежними і готовими до школи як соціально, так і інтелектуально. Тому постарайтеся розслабитися і зосередитися на речах, які ви можете контролювати. Знайдіть хорошу няньку, якій довіряєте, а також приділяйте час і увагу дитині, коли перебуваєте поруч. Постарайтеся по максимуму спілкуватися з малюком і брати участь в його житті.

Насолоджуючись роботою

Ви можете працювати, тому що вашій родині потрібні гроші, а можете і тому, що роками будували кар'єру і вам дійсно подобається ваша робота (можливо, і все відразу). Так чому ж ви відчуваєте себе винною? Якщо вам подобається ваша робота, це не означає, що ви любите її більше, ніж дитину. Радійте, що на відміну від інших працюючих мам ваша зайнятість приносить вам задоволення, а любов до малюка в будь-якому випадку безумовна!

Як змиритися: Як тільки ви знову почнете почуватися винуватою через свою любов до роботи, подумайте про те, що кожному потрібне різне для щастя. Також подумайте про те, який приклад ви подаєте дитині – ви показуєте їй, що можна бути успішною людиною одночасно і в роботі, і в стосунках. Ви – прекрасна рольова модель для копіювання, завдяки якій і ваш малюк зможе домогтися такого ж успіху в житті.

Заздрячи мамам-домосидкам...

Ваша сусідка або подруга здається вам такою ідеальною мамою, і ви самі хочете бути такою ж. Вона готує, займається рукоділлям, збирає гостей на свята... Чому ж у вас не виходить стати такою зразковою мамою і дружиною?

Як змиритися: Всі ми знаємо, що у сусідів і трава зеленіша. Але правда в тому, що більшість мам-домосидок просто втрачають свій час, забиваючи його готуванням і хенд-мейдом. Крім того, так як вони завжди поруч з малюком, вони не віддаються йому цілком і повністю, як ви, коли прийшли з роботи, не бачачи дитину цілий день. Крім того, ви продовжуєте розвиватися, а не витрачаєте свій час даремно.

Приділяючи час собі коханій...

Ваше улюблене тренування пару раз на тиждень дозволяє вам відпочити, відволіктися, дарує розрядку. Але ви знову відчуваєте себе винуватою, тому що цю годину часу могли провести з дитиною.

Як змиритися: Ходіть на тренування, вони будуть корисні і вам, і вашій дитині, особливо якщо від них залежить ваше власне щастя і здоров'я. Знаходити час на себе – це не просто нормально, але абсолютно необхідно, якщо ви хочете бути хорошою мамою. Зрештою, якщо ви не можете подбати про себе, як ви збираєтеся піклуватися про дитину?

Просячи допомоги...

Ви затримуєтеся на роботі і не встигаєте забрати дитину з садка або повернутися до відходу няні. Ви завжди можете попросити когось із родичів і друзів подивитися за малюком, поки ви не повернетеся, але корите себе за те, що повинні самі встигати все – і з роботою, і з дитиною.

Як змиритися: Багато молодих матусь почуваються винними просто за те, що просять про допомогу. Але ж дійсно є ситуації, коли це необхідно. Ви не можете завжди і все встигати, ніхто не може. Якщо вам допомагає чоловік або хтось із родичів, їм напевно в задоволення побути з малюком. А якщо подруга або інша молода мама, ви завжди можете повернути борг, виручивши наступного разу. Тому перестаньте соромитися і подумайте про те, що цим також вчите дитину корисному життєвому уроку: краще попросити про допомогу, коли ти цього потребуєш, ніж зціпивши зуби, робити вигляд, що все добре.

Почуття провини відчувають всі працюючі матусі, але й справді є способи впоратися з ним!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас