Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як загартовуватись з користю для здоров’я?

Як загартовуватись з користю для здоров’я?
 

Нікому не хочеться хворіти. Тож намагаємось слідкувати за своїм здоров’ям: дбаємо про збалансоване харчування, займаємось спортом, намагаємось не переохолоджуватись…А як же загартовування? Це ж прекрасний спосіб збільшити опірність організму та захистити себе від ненависних застуд, кашлів та закладеного носа. Проте, загартовуватись теж потрібно вміти, інакше замість користі ця процедура може нашкодити.

Поступово, але впевнено…обливайтесь

Як радить Полтавський тижневик exo.in.ua, загартовуватись треба починати дуже поступово – це основне правило, якого варто дотримуватись при загартовуванні організму. Вирішили загартовуватись – спробуйте кожен прийом душу закінчувати споліскуванням в холодній воді. Спершу ополіскуйте лише руки і ноги, потім можна підключати спину і живіт, а ще згодом - обливатись повністю, з головою. Під час короткочасного впливу холоду відбувається звуження поверхневих судин, в яких міститься близько 30% нашої крові. Вона починає активніше прибувати до внутрішніх органів, забезпечуючи тканини та органи киснем, поживними речовинами, обмінні процеси активізуються. Ну і. звісно, такі зміни температури тренують терморегуляцію організму.

А може вам більше сподобається вологе обтирання?

Обтирання – теж доволі популярний спосіб загартувати тіло. Для виконання процедури вам знадобиться махрова рукавиця, або рушник, який треба змочити у прохолодній воді. Починається обтирання з рук, потім обтирають ноги, живіт і груди, спину (триває процедура 3-4 хв.). Після обтирання потрібно витерти тіло насухо до легкого почервоніння.

Як і після обтирання, так і після обливання, ви маєте відчувати приємне тепло по тілу.

Здорова сім’я!

Чудово було б почати загартовуватись всією сім’єю. Дітям, до речі, також підходять такі види загартовування як обтирання і обливання прохолодною водою. А про актуальність таких процедур для малечі годі й говорити – часті дитячі застуди приносять багато клопотів та переживань у наші сім’ї.

Також, не забувайте часто провітрювати приміщення, в холодну пору в тому числі. Дана порада теж є свого роду способом загартовування. До того ж, свіже повітря з вулиці – більш вологе і прохолодне – зробить мікроклімат в приміщенні сприятливішим для доброго самопочуття.

Ну і, на завершення, про ще один спосіб загартовування – ходіння босоніж. Почніть з 10-15 хвилин на день і поступово збільшуйте тривалість босих прогулянок по дому. З часом ви можете спробувати ходити босоніж по траві, мокрому піску, каменях…- не лише загартовування, а й точковий масаж стоп!

Який би спосіб загартовування ви не обрали, пам’ятайте – збільшувати інтенсивність та тривалість процедури слід дуже поступово, орієнтуючись на власні відчуття.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас