Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Одягаємо немовля: що важливо врахувати, щоб не нашкодити?

Одягаємо немовля: що важливо врахувати, щоб не нашкодити?
 

Всі ми знаємо, що терморегуляція у новонароджених розвинена слабо, тому величезне значення для його здоров'я і самопочуття має саме те, як мама його одягає. При чому, з одягом крихітки потрібно вгадати так, щоб температура його тіла не піднімалася занадто високо і не падала занадто низько. Як вгадати, особливо з огляду на, що температура новонародженої дитини коливається?

Чому температура новонародженого коливається

Гормональний рівень немовлят дуже нестійкий, так як гормони, які дала малюкові мам під час вагітності, змінюються своїми власними. Тобто відбувається постійна зміна гормонального фону, через що температура може раптово змінюватися і коливатися.

Підбираємо правильний одяг для новонародженого

Іноді, коли немовлятам занадто жарко, у них з'являється пітничка, яка легко лікується або навіть походить сама собою. Переохолодження ж, напевно, ще більш небезпечне для крихітки. Шкіра малюків дуже чутлива, особливо у новонароджених, тому дуже важливо підтримувати оптимальну температуру тіла дитини і одягати її в ніжний одяг з натуральних тканин.

У теплу погоду легких повзунків з тоненькою вільною футболочкою і крихітними носочками буде досить. Коли холодно, додайте теплішу кофточку, пінетки і шапочку. У спекотну погоду, виходячи на вулицю, обов'язково захищайте малюка від сонця за допомогою легкого і вільного бавовняного одягу та панамки – ці речі допоможуть крихітці не перегрітися.

Одяг і розвиток тіла малюка

Пам'ятайте, що тіло немовляти до сих пір розвивається, і пройде деякий час перш, ніж воно навчиться контролювати свої м'язи. Важкий одяг може перешкоджати цьому процесу і навіть викликати болі. Будьте уважні до потреби дитини в одязі і завжди беріть з собою запасний комплект на випадок «неприємностей» (якщо дитина його забруднить).

Новонароджені швидко розвиваються і виростають зі свого одягу, тому постійно стежте за тим, чи не час вже дитині носити речі на розмірчик-другий більше.

Найкраще рішення – одягати малюка в багатошаровий одяг і брати з собою одну річ додатково. Таким чином, на випадок, якщо похолоднішає або потеплішає, ви зможете зняти або одягти один шар одягу. Крім того, враховуйте, що одяг, який занадто малий або великий на немовля, буде приносити йому дискомфорт, впливати на його температуру і змушувати його плакати.

Також зверніть увагу на те, що новонароджений реагує на тактильні відчуття, пов'язані з одягом. Якщо ви уважніше будете придивлятися до реакції малюка після того, як його переодягнете (потягування, звивання), ви навчитеся визначати, який одяг малюкові подобається або не подобається, наскільки комфортно він почуває себе в тому чи іншому одязі.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас