Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти не люблять овочі та фрукти? Спробуємо виправити ситуацію (частина 1)

Діти не люблять овочі та фрукти? Спробуємо виправити ситуацію (частина 1)
 

На жаль, нам часто не подобається смак корисної їжі, натомість із задоволенням смакуємо тим, від чого вартувало б відмовитись. І цьому є пояснення. Якщо часто їсти так-звану «шкідливу їжу» (копченості, фаст-фуд, снеки…), ми звикаємо до її яскравого, вираженого смаку, який спеціальним чином підсилюється. Після таких «смаколиків» звичайне овочеве рагу здається просто прісною травою. А от поласувавши солоденьким, ми можемо швидко покращити свій настрій, збадьоритись, а звідси й формування залежності. Та якщо доросла людина може усвідомлювати такі речі і завбачливо регулювати свій раціон, дітям буває дуже складно пояснити, що кількість, наприклад, цукерок варто обмежити, а от овочі та фрукти – корисна їжа, якої треба споживати більше.



Буває й таке, що дитина зовсім не торкається до свіжих фруктів, а про те, щоб з’їсти огірочок чи помідор навіть мова не ведеться. Батьки просто в розпачі, адже маля практично не знає смаку таких корисних продуктів. Але ж вони є джерелом нашого здоров’я, а в осінній період споживання їх є особливо бажаним, адже це сприяє зміцненню імунітету. Чи можна якимось чином прищепити дітям любов до овочів та фруктів? Адже вони, насправді, є не лише корисними,а й дуже смачними!

Почнемо з основ – звички харчування сім’ї неминуче відбиваються на особистих харчових уподобаннях людини. Тому, не втомлюємось повторювати: що їдять батьки – те будуть їсти й діти. Тобто не варто надіятись, що ваше чадо любитиме здорову їжу та проситиме приготувати овочі на пару, або фруктовий салат, якщо в домі постійно їдять смажену їжу, копченості, а майонез і кетчуп – невід’ємні доповнення улюблених страв (звісно, всі приклади дуже умовні). Тож бажаючи прищепити любов до овочів і фруктів у дитини – прищепіть її, спершу, собі. До речі, гарна ідея – змінювати смакові уподобання разом, всією сім’єю, поступово вводячи принципи здорового харчування.

Говорячи про сімейні традиції у харчуванні, хочеться згадати про тарілочку (тацю, корзинку…), яка стоїть, мабуть, на кожній кухні. Що у ній? Зазвичай цукерки, печиво… У вас теж так? Тоді спробуйте замінити наповнення і нехай на кухонному столі, «під рукою» завжди красується соковите яблучко, груша, грона винограду, чи інші сезонні фрукти/ягоди. Тоді шанс, що малюк захоче похрустіти корисними плодами значно зросте.

Продовження читайте у наступній статті…

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас