Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Матеріали для виховного заходу в навчальному закладі на тему: «Початок зими – року кінець»

Матеріали для виховного заходу в навчальному закладі на тему:  «Початок зими – року кінець»
 

Легенди, повір’я, звичаї грудневих свят…

Ми звикли вважати місяць грудень передсвятковим періодом. Та, насправді, він сам сповнений святами. Ви не знали? А ми вам розповімо!



До речі, давньослов’янське ім’я дванадцятого місяця року – студень (цією назвою і досі офіційно послуговуються білоруси – «студзень»). Нинішня літературна українська назва «грудень» теж походить з далеких часів (вона зустрічається ще в Іпатіївському літописі, на початку 15 століття). Ця назва пов’язана з замерзанням розгрузлих восени доріг, що згодом перетворюються на суцільне груддя.

День за днем…

1 грудня – Романа

За цим днем наші предки судили про зиму: «який Роман – така і зима», «Коли на Романа день теплий, то і зима буде тепла». Взагалі ж, за першим днем грудня визначали характер прийдешньої зими. А остаточно про зиму судили 25 грудня.

Легенда про святого Романа. У першому десятилітті 4 століття в місті Кесарії Палестинській проживав святий Роман. В цей час християн піддавали тортурам за їх віросповідання. Роман на той час був дияконом. Одного дня він побачив групу християн, яких вели на тортури. Серце його здригнулося, бо в їх очах він прочитав зневіру та страх. Роман розумів, що душі цих людей недалекі від загибелі, тож вигукнув їм, аби кріпились духом та пригадали собі жертву Христа. За це і самого мученика схопили, піддали катуванням і засудили на страшну смерть. Та після смерті тіла не загинула пам'ять про святого, його за приклад мали покоління юнаків на ім’я Роман.

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

В народі казали: «Введенські морози ще зими не роблять». Цього дня можливі як відлиги, так і морози. Вгадували за цим днем, якою буде весна: «Як буде на Введення у сліду вода – то і на Юрія (6 травня) буде трава». Пильно стежили за змінами в природі між Введенням і святом Варвари (17 грудня). Саме в цей час намагалися визначити прогноз на цілий рік: якщо в цей період «ляже глибока зима – то готуй глибокі закрома», тобто буде багатий урожай хлібів. Також, за погодою 4 грудня передбачали погоду на інші зимові свята: «На Введення мороз – усі зимові празники морозяні, тепло – всі празники теплі».

7 грудня – Катерини

Катерина – покровителька шлюбів і наречених. Вечір під Катерину – час ворожінь. Після Катерини сподівалися морозів: «На святу Катерину ховайся під перину». Прогнозували за станом доріг про майбутній врожай: «Катерина по воді – то Різдво по льоду», «Заметені дороги на Катерини – на врожай».

Легенда про святу Катерину. В Єгипетському місті Александрії на початку 4 століття жила надзвичайно вродлива дівчина, що походила з царського роду і відзначалася освіченістю і багатством. Багато юнаків пропонували їй вийти заміж, та Катерина відмовляла всім, обравши для себе шлях черниці. А рідним заявила, що вийде заміж лише за того, хто буде їй рівнею за освіченістю, красою, шляхетністю роду. Такого нареченого для Катерини знайти не могли.

Катерина охрестилася і проповідувала християнство. Вона відповідала на полеміку поган так розважливо і переконливо, що 50 поганських філософів прийняли християнство. Свята Катерина була ув’язнена і тортурами змушувана до зречення віри. Її жорстоко вбили.

Свята Катерина вважається покровителькою студентів, філософів, проповідників, літераторів.

Помічено, що жінки, які носять ім’я Катерина вирізняються шляхетністю, твердістю у своїх переконаннях, це натури з великим почуттям справедливості, які цінують високі ідеали.

13 грудня – Андрія Первозванного

В народі Андрій вважався покровителем дівчат: «На Андрія робиться дівицям надія», «Андрію, Андрію, я тобі коноплі сію, пеленою волочу, бо я заміж хочу». Ворожили дівчата про своїх суджених. Ось приміром: дівчина ставить горщик каші з ложкою за воротами на вулиці, а сама у воротях говорить: «Суджений, не розлучений, іди до мене кашу їсти». На Андрія передбачали: «Якщо до Андрія не випаде сніг – зима буде тепла і малосніжна; якщо випаде – холодна і довга; якщо вдень ішов сніг – то бути хурделицям цілий тиждень».

17 грудня – Варвари

З Варварою пов’язано чимало висловів та передбачень: «Все тепло та тепло, постривай, прийде Варвара, - прийде і мороз», «Коли на Варвари мороз, то ховай сани - витягай віз».

19 грудня – Миколи Чудотворця

Пора перших сильних морозів. Миколин день – початок зимового сватання: «Сватання – не братання». На святого Миколая було прийнято робити дітям подарунки – класти їх під подушку. «Іній на Миколу – на врожай», - казали наші предки.

Легенда про святого Миколая. Народився Миколай в Малій Азії в благородній сім’ї, яка сповідувала християнську віру. По смерті батьків Миколай роздав свій чималий спадок бідним, а сам вирушив до Палестини, де поклонився святим місцям. Після повернення він став священиком.

За переказами, святий Миколай допомагав не лише тим, хто звертався до нього за допомогою, а й тим, хто соромився в нього просити. Силою молитви і глибокою вірою в Бога Миколай творив чудеса: зцілював хворих, припиняв розбрат, встановлював мир серед війни… Тож не дивно, що називають його Чудотворцем.

22 грудня – Ганни

День зимового сонцестояння, астрономічний початок зими. Примовляли: «Сонце на літо – а зима на мороз», «Іній на деревах – на врожай».

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас