Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

5 осінніх продуктів для зміцнення здоров’я

5 осінніх продуктів для зміцнення здоров’я
 

В осінню пору тема зміцнення імунітету, підтримки здоров’я стає дуже актуальною. З приходом холодних днів – йдуть перші застуди, які завжди недоречні та небажані. Всім відомо, що в такі періоди потрібно збагачувати всій раціон вітамінними продуктами, які допомагають організму ставати більш опірним до недуг. І тут на допомогу приходить сама природа, яка, мабуть, не випадково зробила осінь найбільш щедрою порою на вітамінні подарунки. Отож, на які сезонні продукти варто налягати, аби зміцнити імунітет, відчути прилив енергії та сил, покращити здоров’я?

Капуста

Багато з нас недооцінюють користі капусти. А дарма! В ній - джерело здоров’я. Багата капуста і вітамінами (С, А, В1, К. РР), і мінеральними речовинами (кальцію в ній більше, ніж у молоці(!). Завдяки високому вмісту клітковини та низькій калорійності, капуста є ще й дієтичним продуктом.

Гарбуз

Цей продукт став справжнім символом осені. Один із чемпіонів за вмістом бета-каротину, є гарбуз джерелом заліза, вітамінів групи В, С, РР, К, Е. Гарбуз смакує і в запеченому і у відвареному вигляді, а також його можна споживати сирим. Добре засвоюється організмом, тому є звичним у складі дієтичного меню.

Болгарський перець

Ще один вітамінний рекордсмен. Зокрема, солодкий перець є джерелом вітаміну С, вітамінів групи В, РР. Містить залізо, фосфор, калій, магній… Знову ж таки, спектр застосування цього яскравого овочу дуже широкий, він смакує і сирим, і запеченим, в салатах та супах… всіх варіацій і не перелічити! Проте, найбільш корисним, все ж, перець буде у сирому вигляді. Споживання болгарського перцю не лише сприятиме зміцненню імунітету, а й позитивно впливатиме на роботу серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту.

Яблука

Ще один осінній символ – стиглі яблучка. Про користь їх складають поговірки: 1 яблуко в день – і забудь про хвороби. Все завдяки багатому складу фрукта: яблуко є джерелом мінеральних речовин (заліза, йоду, фосфору, калію, кальцію, міді та ін.), багате клітковиною, містить пектин.

Шипшина

Прекрасний варіант напою для осінньо-зимового періоду – шипшиновий чай. Адже ягоди шипшини багаті вітамінами, містять органічні кислоти, дубильні речовини. Ну а про те, що шипшина є одним із рекордсменів за вмістом вітаміну С, такого необхідного нам в період застуд, – чули, мабуть, усі. Цілющі відвари з плодів шипшини – прекрасний засіб профілактики та лікування вірусів і застуд.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас