Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Король осіннього столу: рецепти страв із гарбуза

Король осіннього столу: рецепти страв із гарбуза
 

Гарбуз, який є одним із символів осені, сьогодні все частіше з’являється на наших столах, стає популярним інгредієнтом багатьох страв: і супів, і гарнірів, і навіть десертів та напоїв. Така тенденція, безумовно, є дуже позитивною, адже гарбуз є природнім вітамінно-мінеральним комплексом.



Ви ще не готували гарбузових смаколиків цьогоріч? Мерщій виправляйте ситуацію!

Гарбузово-курячі котлети

200 г м’якоті гарбуза
400 г курячого філе
1 яйце
2 зубці часнику
1 цибулина
2 ст. л. олії
1 ст. л. вершкового масла
2 ст. л. вівсяного борошна (змелених на млинку вівсяних пластівців)

Гарбузову м’якоть, філе, цибулю та часник пропустити через м’ясорубку, додати розм’якшене масло, вівсяне борошно, перець та сіль – ретельно перемішати. Фарш для котлет готовий! Їх можна смажити, або готувати на пару.

Гарбузово-яблучна запіканка

500 г гарбузової м’якоті
2 яблука
200 г кисломолочного сиру
2 яйця
30 г масла
2 ст. л. меду
дрібка солі
4 ст. л. манної крупи
100 г волоських горіхів
100 г мигдалю (арахісу)
сухофрукти за смаком (родзинки, курага, чорнослив, фініки…).

Сухофрукти залити теплою водою і настояти під кришкою протягом 15-20 хв. Горіхи подрібнити. Гарбуз та яблука нарізати кубиками. Яйця збити, додати мед, сіль, манку, знову збити і залишити на 15 хвилин (щоби манка набухла). Сир перетерти через сито. Додати сир до яєць і збити до однорідної консистенції.

Форму для випікання застелити пергаментом і змастити маслом. Вилити на форму частину тіста. Після цього викласти начинку із гарбуза, яблук, горіхів і сухофруктів, зверху викласти решту тіста. Випікати у розігрітій духовці (180°С) протягом 40 хв.
 

Гарбузовий соус

(можна використовувати до макаронів, каш, печеної картоплі…)

500 г гарбуза
1 ст. л. оливкової олії
200 г сметани
2 зубці часнику
сіль, чорний перець, мускатний горіх

Гарбуз нарізати середніми шматками і запекти у духовці, скропивши оливковою олією. Остудити, відділити від шкірки та збити в блендері запечену м’якоть. Додати сметану, спеції, та знову збити. Соус протушкувати на слабкому вогні (на сковорідці) протягом 5 хв., помішуючи. Вкінці додати дрібно нарізаний часник.

Гарбузово-грушева шарлотка

250 г борошна
4 яйця
100 г цукру
1 ст. л. розпушувача
150 г гарбуза
2 середніх груші
кориця
дрібка солі

Гарбуз та груші очистити від шкірки, нарізати тонкими скибками, з’єднати і викласти на встелену пергаментом форму для випікання, присипати корицею.

Тепер потрібно приготувати тісто: яйця збити, додаючи цукор невеликими порціями, наприкінці збивання покласти дрібку солі. Потім додати борошно, з’єднане з розпушувачем, переміщати тісто, щоби борошно повністю увібралось. Залити тістом грушево-гарбузову суміш. Випікається шарлотка у розігрітій до 180°С духовці протягом приблизно півгодини.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас