Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати хороший новорічний подарунок дитині, особливо якщо вона хоче «неправильну» іграшку?

Як вибрати хороший новорічний подарунок дитині, особливо якщо вона хоче «неправильну» іграшку?
 

Вибрати дитині іграшку в подарунок і так буває непросто. Але що робити, якщо малюк хоче так би мовити «неправильну» іграшку: наприклад, дівчинка хоче машинку або хлопчик ляльку з «Маленьких Поні»? Гендерні стереотипи щодо дитячих іграшок, які вкоренилися у багатьох людей попереднього покоління, часто заважають дарувати малечі те, що її дійсно порадує. В результаті дитина отримує подарунок від Діда Мороза, який її швидше розчаровує, ніж радує. Але ж вся справа лише в нашому сприйнятті, а дитина просто хотіла певну іграшку... Як же бути – дарувати «правильний» чи все ж таки бажаний подарунок?

Запитайте батьків

Це дійсно так просто, як здається. Батьки завжди знають, чого хочеться їхньому чаду. Але будьте готові до несподіваної відповіді з їхнього боку. Якщо ваш племінник мріє про ігровий набір посуду або внучка хоче грати в «Термінатора», в цьому немає нічого поганого - ви дійсно можете вибрати таку бажану іграшку. Але перш ніж робити такий подарунок вам обов'язково необхідно порадитися з батьками дитини. 

Купуйте гендерно-нейтральні іграшки

Іграшки формують погляди дитини на цей світ, тому гендерні стереотипи при виборі ігор та іграшок обмежують розвиток малюка. Якщо батьки дитини все ж таки проти «неправильної» іграшки, виберіть ту, яка буде гендерно-нейтральною, сьогодні вони представлені в магазинах в величезному асортименті. Виберіть щось, що стимулює творчість, розвиває дитину, її соціальні навички, моторику тощо. Вдалим подарунком стануть всілякі конструктори, пазли, настільні ігри, музичні та м'які іграшки.

Не забувайте про книжки

З хорошою цікавою дитячою книгою ви ніколи не прогадаєте. Читання сприяє розвитку уяви, відкриває дитині новий світ. Тому кожна дитина заслуговує мати свою колекцію літератури. Книга дарує нові враження, спогади про улюблених персонажів і історії, на яких дітвора вчиться. А так як хороші дитячі книги зараз коштують недешево, батьки малюка будуть вам дуже вдячні.

Остерігайтеся гендерного маркетингу в іграшках

У багатьох магазинах іграшок ви побачите відділи «для хлопчиків» і «для дівчаток». Постарайтеся мислити не так і відійти від гендерних стереотипів. Краще вибирайте іграшки в магазині, де вони розділені за категоріями або за віком дітей. Не робіть, як роблять це більшість дорослих, вибираючи «рожеве» для дівчаток і «блакитне» для хлопчиків. Адже дитина – це просто дитина, і будь-яка, навіть «неправильна» іграшка подарує їй море приємних емоцій і розвиватиме її.

Сподіваємося, гендерні стереотипи в іграшках скоро стануть пережитком минулого, як і тенденція змушувати дітей грати «правильно», згідно їхній статі. І нехай ваш передсвятковий шопінг для малюків подарує вам масу задоволення, а обрані подарунки – по-справжньому сподобаються дітлахам!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас