Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати дитяче взуття

Як вибрати дитяче взуття

Турботливі матусі і татусі з трепетом очікують дня, коли їхнє маля зробить перші кроки. Але разом із неймовірною радістю цей день приносить і нові турботи: віднині батьки повинні піклуватися, щоб їхня дитина носила тільки правильне взуття. Здавалося б, ну що в цьому важкого? Однак, виявляється, далеко не всі розуміють, за якими критеріями слід обирати взуття для малечі. Недосвідчені батьки, буває, не знають, як вибрати дитяче взуття, і роблять це неправильно, ігноруючи поради ортопедів. А тимчасом лікарі б’ють на сполох: причиною майже 60% випадків плоскостопості є неправильне взуття.

Як взуття впливає на дитячу ніжку

Дитяче взуттяДеякі батьки помилково вважають, що дитяче взуття – це всього лиш красива деталь гардеробу. Насправді ж воно відіграє значно серйознішу роль для маленьких ніжок. Стопа малюка сформована із жирової і хрящової тканин, а остаточно «костеніє» лише до 7 років. А отже, будь-яке викривлення чи стискання ніжки неправильними черевичками чи туфлями може призвести до того, що кістки деформуються. І аби уникнути цього, варто знати, як вибирати взуття для дітей. До речі, ніжка у малюків росте доволі швидко. До 3-річного віку кожні 12 місяців вони можуть змінювати по 2-3 розміри.

Що таке правильне взуття для малюків?

Як мінімум до 4 років дитині не можна давати взуття, в якому немає цупкої задньої частини. Тобто шльопанці, тапки без задника і м’які матерчаті моделі для діток, які тільки-но вчаться впевнено ходити, не годяться. Навіть домашнє взуття повинно нагадувати цупкі черевички, які надійно фіксують ніжку в анатомічно правильному положенні.

Для покупки дитячого взуття визначальними факторами є аж ніяк не модні тенденції, оригінальність фасону чи яскравий принт. Турботливі батьки звертають увагу на принципово інші характеристики. Зокрема їх цікавить:
  • матеріал, з якого пошите взуття;
  • каблук;
  • задник;
  • підошва;
  • супінатор;
  • устілка;
  • мисок;
  • застібки;
  • відповідність моделі.
І слід сказати: чим молодша дитина, тим важливіше звертати увагу на ці деталі. А яким вимогам повинні відповідати згадані елементи, розкажемо нижче.

На що найперше слід звернути увагу

Розмір

Навіть найякісніше взуття може стати шкідливим для дитини, якщо воно неправильного розміру. Слід сказати, що завеликі чобітки такі ж небезпечні для малюків, як і затісні. В обох випадках стопа займає неправильну позицію. Дитя або постійно підтискає пальчики ніжок, або стопа «гуляє» та викривляється в заширокому взутті. Найлегший спосіб підібрати оптимальний розмір – відмалювати контур стопи на папері, виміряти довжину відбитка та додати до неї 1-1,5 см. Це і буде оптимальний розмір взуття для дитини.

Шкіряні босоніжкиМатеріал

Немає жодного значення, для якого сезону обираєте взуття, перше, з чого потрібно розпочати «тестування» моделі – матеріал верху. Найкомфортніше нога почувається у виробах з натуральної шкіри. Цей матеріал доволі пластичний, сприяє циркуляції повітря, гріє в холодну пору і, навпаки, дозволяє стопі «дихати» в спеку. Звичайно, нинішні варіанти шкірозамінника значно кращі, ніж старіші аналоги натурального матеріалу. Ззовні шкіряне взуття і вироби із замінника часом навіть важко розрізнити, однак дитяча ніжка цю різницю відчує одразу.

Яким би привабливим не виглядало взуття із синтетичних матеріалів, воно також зовсім не годиться для дітей. Такі моделі не тільки запарюють стопу, але й можуть спричинити алергію чи шкірні проблеми.

Тобто якщо сімейний бюджет дозволяє, то, безперечно, у вашої дитини повинно бути взуття лиш із натуральних матеріалів.

Підошва і каблук

Вибирати взуття за красою й оригінальністю підошви чи каблука – привілей дорослих. Підошва дитячих моделей повинна бути в міру цупкою (аби захистити стопу від ушкоджень), але й достатньо гнучкою та еластичною (щоби забезпечити анатомічний вигин під час ходьби). Чи не найбільше хибних думок виникає з приводу необхідності каблука у дитячому взутті. Чимало молодих батьків вважають цю деталь зайвою. Насправді ж саме від неї залежить, наскільки рівно і правильно ходитиме дитина. Каблук (в ідеалі каблук Томаса – трішки видовжений на внутрішній частині підошви) забезпечує правильне розподілення ваги вздовж стопи, а також анатомічний вигин хребта під час ходьби, не дозволяє дитині сутулитися чи завалюватися назад. Ортопеди радять, аби найперші черевички для малечі мали каблучок на 5-7 мм, а для 2-річних дітей підходять уже 1,5-сантиметрові підбори.

Задник

Завдання цього елемента – підтримувати дитячу ніжку в анатомічно правильній позиції: не дозволяти їй завалюватися за межі підошви, попереджувати викривлення суглобів. Малечу цупкий задник захищає від травм. У взутті для хлопчиків і дівчаток дошкільного віку ця частина взуття повинна бути доволі високою, в міру жорсткою, і обов’язково гладкою, без складок, швів, декоративних елементів чи, тим паче, вирізів.

Супінатор

У взутті для дорослих цей елемент не вважається обов’язковим (за винятком ортопедичних моделей). Тому дехто вважає, що супінатори також не потрібні і здоровим дітям. Однак ортопеди знову ж таки заперечують: супінатор в дитячому взутті – важлива річ, оскільки допомагає формувати правильний звід стопи. Висота супінатора може досягти 1,5 см, крім того, він може бути різної жорсткості, із різного матеріалу.
 

Правильне дитяче взуттяУстілка

Чимало батьків навіть не здогадуються, наскільки важливою є ця деталь. Її завдання – забезпечувати необхідну амортизацію та вбирати вологу. Правильна устілка повинна вийматися з дитячого взуття. Тільки в такому випадку її можна буде регулярно прати і добре просушувати. В хорошому взутті вона повинна складатися із 2-3 шарів. <h3 dir="ltr p dir=" ltr"="">Для маленьких дітей краще підходить взуття із закритим миском. Навіть для літа замість босоніжок з відкритими пальцями для діток радять купувати сандалики. Дитяче взуття для будь-якого сезону повинно мати достатньо широкий мисок, який не стискає пальці ніг і не деформує стопу. Ще один плюс закритих моделей в тому, що вони не дозволяють дитячій ніжці сповзати за межі підошви і захищають пальчики від травмувань.

Застібки

Для хорошої фіксації варто вибирати моделі з застібками, які можна «підганяти» під повноту ніжки. Найкраще з цим завданням здатні впоратися застібки-липучки і шнурки. Плюс липучки і в тім, що вона дозволяє швидко взути дитину.

Модель

Варто нагадати, що взуття буває двох видів: домашнє і для вулиці. Моделі з першої групи повинні бути легкими, із «дихаючого» матеріалу, не сковувати стопу. Але знову ж таки, для маленьких дітей домашні капці повинні бути максимально закритими та фіксувати стопу в анатомічному положенні. Моделі для вулиці обирають у відповідності до сезону.

Дитяче взуття для різних сезонів

Зимове

Шкіряні зимові черевикиВзуття для холодного сезону перш за все повинно бути правильного розміру. В затісних моделях не зможе сформуватися повітряна подушка, яка, власне, і захищає дитячі ніжки від промерзання. Вибираючи змові чобітки, слід подбати про запас для теплої шкарпетки. Для малят на зиму можна брати валянки чи хутряні чобітки, для дітей, які вже почали ходити, підійде зимове шкіряне утеплене натуральними матеріалами взуття, сноубутси, мембранні чобітки, валянки, унти.

Якщо є така можливість, то взуття зі шкірозамінника для хлопчиків і дівчаток краще не купувати. Більшість таких моделей погано зігрівають взимку і не дають ніжці «дихати». До того ж неякісний замінник нерідко тріскається на морозі. Підошва у дитячому зимовому взутті повинна бути гнучкою, легкою та не слизькою. Устілки – теплими. Найкраще від холоду захищають натуральне хутро, наприклад овече, і цигейка. До речі, натуральне хутро повинне бути на шматку шкіри і не блищати на світлі, як це робить синтетика. Якщо утеплювач у взутті синтетичний, то найкраще, аби це був тинсулейт (на сьогодні вважається одним із найкращих).

Весняне, осіннє

Взуття для цих сезонів буває двох видів. На холодну і вогку погоду підходять демісезонні моделі. Це, як правило, в міру утеплені чобітки та черевички, захищені від промокання. В цю групу входять гумові чоботи, мембранне взуття, шкіряне. Для погожих весняних і осінніх днів підійдуть туфельки, кросівки, сліпони, кеди та інші легкі моделі.

Дитячі сліпониВ суху теплу погоду дитину можна взути в шкіряне чи текстильне взуття, в якому неважко ходити, а ніжки добре «дихають». Краще, якщо взуття буде із натуральних матеріалів, а варіанти для дошкільнят повинні мати правильний задник і широкий мисок.

Літнє

Для літа підійдуть сандалі чи босоніжки, а також легкі туфлі, текстильне взуття, кросівки і кеди. Як і в попередніх випадках, бажано віддавати перевагу натуральним матеріалам, обов’язково підбирати моделі правильного розміру і повноти, враховувати анатомічні особливості виробів. Малюків краще взувати в сандалики з закритими пальчиками і добре зафіксованою щиколоткою.

Обрати правильне взуття для дітей – не таке вже і легке завдання, як може здатися. Однак цю процедуру можна значно облегшити, якщо вибрати собі правильних помічників. Наприклад, інтернет-магазин дитячого взуття TheoLeo, де знайдете величезний вибір якісних товарів для діток різного віку. Літнє, зимове, демісезонне, для хлопчиків і дівчаток – у TheoLeo є все, що забажає душа.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Які є особливості вибору дитячого ліжка?

Міцний та безтурботний сон – важлива складова здорового розвитку дитини. Зручне ліжко для дітей надає можливість поринути у казковий світ затишного сну. Правильно підібране ліжко має бути якісним, комфортним, безпечним та обов'язково імпонувати дитині. Виробники пропонують багатий вибір меблів різних конструкцій, тож підібрати оптимальний варіант не складе труднощів.

Плануєте ремонт? Ключові фактори, які формують ціну на ремонт квартири

Плануючи ремонт у квартирі, важливо знати, що вартість цього процесу може значно коливатися залежно від різноманітних факторів. Від якості обраних матеріалів до обсягу робіт — кожен аспект має свій вплив на кінцеву ціну. Спеціалісти з NsdGroup, компанії, яка здобула визнання на ринку України завдяки своєму професіоналізму в сфері ремонтних та будівельних робіт, готові надати вам всю необхідну інформацію щодо цього. Зацікавленим у вартості ремонту рекомендуємо ознайомитися з деталями на офіційному сайті компанії https://nsdgroup.com.ua/uk/stoimost/.

Ароматичні дифузори для дому: як вибрати та використовувати

Домашня атмосфера може бути чудово доповнена аромадифузорами. Ці пристрої не тільки створюють приємний аромат у приміщенні, а й можуть допомогти розслабитися після напруженого дня або створити затишну обстановку для прийому гостей. Однак, існує широкий вибір дифузорів на ринку, і вибір правильного може здатися складним завданням. У цій статті ми розглянемо різні типи аромадифузорів для дому, а також дамо рекомендації щодо їхнього вибору та використання.

Повний посібник з вибору правильного спортивного взуття: Взуття для міні-футболу проти тенісних кросівок

У світі спорту важливість правильного вибору екіпіровки важко переоцінити, а коли мова йде про взуття, ставки ще вищі. Спортсмени та ентузіасти часто замислюються про взаємозамінність спортивного взуття для різних видів спорту. Часто виникають питання на кшталт: "Чи можна використовувати кросівки для тенісу?" або "Чи можна пристосувати футбольні бутси для закритих приміщень до повсякденного носіння?". Цей посібник присвячений роз'ясненню нюансів між взуттям для міні-футболу та тенісу, щоб ви могли приймати обґрунтовані рішення щодо вибору спортивного взуття.