Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Домашній інтернет – як навчити себе і дітей використовувати його тільки з користю

Домашній інтернет – як навчити себе і дітей використовувати його тільки з користю
 

Ми живемо в епоху високо розвитку інформаційних технологій – кожен дорослий і навіть дитина має як мінімум по одному, а то й по 3-4 гаджети, якими користується постійно. Сьогодні, отримати будь-яку інформацію в перебігу пари хвилин нескладно, що в свою чергу дає практично необмежені можливості для саморозвитку. З іншого боку, всесвітня павутина буквально переповнена як корисною, так і шкідливою інформацією, і кожній людині для свого здоров'я важливо навчитися правильно «фільтрувати» весь цей потік.

Як не крути, але сьогодні без інтернету нікуди – це факт. Сучасній людині необхідно бути онлайн в режимі 24/7, щоб мати можливість не тільки поспілкуватися з близькими людьми, але і бути в курсі останніх новин і мати можливість оперативно знайти необхідну інформацію. Хороший надійний провайдер, як https://www.lanet.ua/, забезпечить вас і ваш будинок стабільним інтернетом, завдяки чому ви завжди зможете знайти слушні поради з господарства, а ваша дитина – всю інформацію для рефератів і уроків в школу.

Однак, інтернет повний не тільки корисної інформації, він також несе ряд загроз, з якими дорослі не завжди-то можуть впоратися, що вже говорити про дітей. Тут і купа божевільної інформації, і шахраї, і просто грубіяни. Як навчитися самим отримувати тільки користь від всесвітньої павутини, і навчити цьому дитину? Щоб у вашого чада не з`явилася залежність від ігор і мережі, щоби вона користувалася інтернетом при необхідності, вам потрібно самим дисциплінувати себе, і своїм прикладом показати, як правильно користуватися мережею. А для цього:

- Привчиться перевіряти пошту і сторінки в соцмережах раз на день, максимум два: вранці і ввечері, цього цілком достатньо;

- Виділіть для соціалок і пошти певний час, і приділяйте їм не більше 30 хвилин на добу – цього має вистачити, щоб переглянути новини і відповісти на повідомлення, що прийшли;

- У решту часу користуйтеся інтернетом тільки в разі потреби – для роботи, пошуку термінової необхідної інформації і т.д.;

- Намагайтеся якомога менше грати, якщо вам це так подобається, тоді виділіть 1-2 години на тиждень спеціально для ігор – цього вистачить, щоб розслабитися на вихідних, і при цьому не виробити залежність.

Інтернет дуже привабливий, тут маса можливостей, пропозицій і просто інформації, яка може як допомогти, так і нести шкоду. Дорослій людині зі стабільною психікою відрізнити корисний матеріал від поганого не складе труднощів, хоча й то не завжди, в той час як дитині з ще не сформованою психікою відфільтрувати правильно весь потік буде досить складно. Як убезпечити інтернет для дитини?

Не пускайте все на самоплив, краще самі поступово знайомте її з інтернетом, разом переглядаючи різні сторінки, попутно розповідаючи і пояснюючи, що, як і навіщо ви робите.

Розповідайте дитині про небезпеки, які можуть її підстерігати в мережі, як: низькоякісний контент, шахраї, неадекватні люди, пояснюйте, що в мережі можна нікому довіряти, ходити по різним незрозумілим сайтам і вже тим більше залишати будь-яку особисту інформацію, яка може бути використана в незрозумілих цілях, як дані документів, пін-коди карт і т.д.

Постарайтеся налагодити довірчі відносини з дитиною і регулярно дивіться, з ким і як вона спілкується. Буде чудово, якщо ви зможете просто завжди разом переглядати різні сайти, щоб ви могли контролювати і разом обговорювати контент.

Діліться з дитиною інформацією, яку вважаєте цікавою і корисною, лайфхаками і іншим – це допомагає налагодити довіру, у відповідь ваше чадо буде ділитися з вами всім, що цікаво йому.

Плануйте спільне дозвілля, інтернет – це далеко не єдине місце, де можна скоротати вільний час, привчіться наповнювати його чимось більш корисним і цікавим, як їздою на велосипеді, спільними прогулянками по парку, заняттями спортом або мовними курсами. Все це веде до розвитку вашої особистості, на відміну від соціальних мереж та ігор, які тільки вбивають час.

Встановіть графік використання мережі, нехай вранці півгодини можна буде перевіряти свою пошту, вдень використовувати тільки для навчання, роботи і при гострій необхідності, а ввечері дозволяти собі 30 хвилин розслабиться за улюбленою грою або переглянути соціальні мережі. Цих правил повинні дотримуватися і ви самі.

Інтернет – чудове відкриття сучасності, яке може стати як унікальним джерелом для нескінченного розвитку, так і даремно витраченим часом. Чи принесе він користь, чи шкоду вам і вашим дітям, залежить тільки від вас самих, не забувайте про це.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас