Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Міфи і факти про ГВ: якщо мама захворіла

Міфи і факти про ГВ: якщо мама захворіла
 

Якось раз моя мама захворіла, і до нас прийшла бабуся, щоб їй допомагати. Вона сказала мамі, що коли вона хворіє, мене не можна годувати грудьми, тому що я теж захворію! А мама їй відповіла, що лікар дозволив, а якщо зараз мені припинити давати груди, ось тоді я точно захворію. А потім мама з бабусею сперечалися про це довго-довго, поки я не заснув...

Мамам дійсно непросто розібратися в цьому питанні, адже поряд з реальними медичними рекомендаціями існує дуже багато міфів. Щоб з'ясувати, що правда, а що – вигадки, ми проконсультувалися у лікаря-педіатра Наталії Гейко. Доктор пояснила, що згідно з рекомендаціями ВООЗ, годувати грудьми не можна тільки в разі, коли мама тяжко хвора. До важких хвороб відносять серцеву недостатність або серйозні захворювання нирок, печінки або легенів. "Крім того, існують чотири інфекції, при яких не можна годувати грудьми: ВІЛ, гепатити В і С, туберкульоз. Решта захворювань не є протипоказаннями до грудного вигодовування.

Отже, розвінчуємо міфи про ГВ, якщо мама захворіла

МІФ 1. Якщо у мами ОРЗ, її молоко заражене вірусами. В цей період годувати дитину грудьми не можна, тому що малюк захворіє.
 
ФАКТ. Разом з материнським молоком дитина отримує захисні антитіла. Якщо припинити годування грудьми, малюк буде позбавлений цінної імунної підтримки і його шанси захворіти виростуть в рази. При ОРЗ переривати годування грудьми не рекомендується.
МІФ 2. Якщо мама хворіє, то її молоко необхідно кип’ятити, щоб не заразити дитину.
 
ФАКТ. Грудне молоко не можна кип’ятити, так як при цьому вмирають усі захисні елементи, необхідні для імунної системи дитини.
МІФ 3. Якщо у мами температура піднімається до 38˚С і вище, молоко «перегоряє», і після хвороби воно просто зіпсується.
 
ФАКТ. Молоко не «перегоряє». Причина того, що воно псується в іншому. Лактація у мами регулюється вживанням. Якщо мама хворіє, і малюк в цей час не висмоктує молоко, організм знижує лактацію. Зберегти рівень лактації у мами при вимушеному перериванні ГВ цілком реально. Просто необхідно зціджуватися 6-7 разів на день. Навіть якщо мама була госпіталізована и перенесла операцію, повернутися до грудного вигодовування можна через 2-3 тижні і навіть через 1 місяць. А для малюка мамине молоко буде таким же корисним, як і раніше.
МІФ 4. При ГВ мамі ні в якому разі не можна приймати ніяких лікарських препаратів, так як молоко стане токсичним для немовляти.
 
ФАКТ. Дійсно, багато препаратів можуть нашкодити крихітці, тому краще їх не приймати. Однак сьогодні існують лікарські засоби, які повністю сумісні з ГВ. При виборі курсу лікування і призначенні препаратів лікар обов’язково має враховувати їхню безпечність для годуючої мами и немовляти. За можливості, при лікуванні неінфекційних захворювань призначаються гомеопатичні засоби, відвари трав.
МІФ 5. Якщо у мами діагностовано інфекційне захворювання, годувати грудьми не можна.
 
ФАКТ. Годування грудьми заборонене тільки в тих випадках, коли у матері діагностовано ВІЛ, гепатит В и С або активна фаза туберкульозу.


У період ГВ мамі важливо постійно підтримувати здоров'я грудей. Незалежно від того, чи годує вона на даний момент, чи вимушено перервала ГВ, гігієна грудей повинна підтримуватися на належному рівні. Використання спеціальних лактаційних прокладок Helen Harper Bra Pads забезпечить захист від протікань і постійний доступ повітря до шкіри, а значить, допоможе зберегти здоров'я сосків протягом всього періоду грудного вигодовування.

Ось і одужала моя мама, і ми знову можемо грати. А я дійсно не захворів, як вона і говорила бабусі. Мамочка, я точно знаю, ти у мене – найкраща на світі!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас