Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Масаж новонародженому – що важливо знати?

Масаж новонародженому – що важливо знати?
 

Дитячий масаж – прекрасний спосіб поспілкуватися з крихіткою і стати ще ближчими один до одного. Крім того, масаж новонародженому несе величезну користь. Але перш ніж приступати, ви повинні знати, коли і як робити масаж немовляті, щоб не нашкодити.

В ідеалі, звичайно, цю справу краще довірити професіоналу. Якщо ж ви вирішили самі робити масаж маляті, щоб стати ще ближче і рідніше один одному, вам варто дізнатися про нього більше.

Користь від масажу немовляті

Згідно з дослідженнями, масажі дуже корисні для здоров'я новонароджених. Так, масаж немовляті може:

• Посилити зв'язок між вами і малюком;

• Допомогти дитині розслабитися і заснути;

• Позитивно вплинути на гормональний рівень дитини і допомогти контролювати стрес;

• Утішити плач немовляти.

Незважаючи на те, що тема дитячого масажу не вивчена до кінця, деякі дослідження показують, що легкий массажик сприяє і зростанню недоношених малюків.

Коли робити масаж немовляті?

Масаж після годування може спровокувати у малюка блювоту, тому зачекайте хоча б 45 хвилин після того, як погодуєте дитину. Також особливу увагу приділіть настрою дитини. Якщо у неї спокійний погляд, і сам малюк виглядає задоволеним, він отримає масу задоволення від масажу. Якщо ж дитина відвертається від вас, крутиться і нервує, масажик краще відкласти.

Коли ви почнете робити малюкові масажі, вам вирішувати, як часто ви будете повторювати цю процедуру. Ви можете вирішити робити масажик кожен день або пару-трійку разів на тиждень. Також деяким діткам більше подобається масаж вранці для бадьорості, іншим же – ввечері, як заспокійливе дійство перед сном.

Як правильно робити масаж немовляті

Звичайно ж, дитячий масаж відрізняється від дорослого. Для цього вам потрібні хоча б базові знання.

Створіть заспокійливу атмосферу. Робіть масаж в теплому, тихому і спокійному місці (вдома або на вулиці). Зніміть всі прикраси. Сядьте зручно на підлозі або ліжку або встаньте перед пеленальним столиком, а дитину покладіть перед собою на рушник або ковдрочку. Кладіть малюка на спинку, щоб ви могли підтримувати зоровий контакт. Роздягаючи дитину, говоріть їй, що прийшов час масажу.

Контролюйте свої рухи. У перший раз роблячи масаж новонародженому, торкайтеся до нього м'яко і ніжно. Намагайтеся не лоскотати малюка, так як це може його дратувати. У міру зростання дитини ваші дотики можуть ставати сильнішими.

Повільно погладжуйте і масажуйте кожну частину тіла малюка. Почати можна з того, що покладіть дитину на животик, потім по хвилинці погладьте кожну з частин тіла: голівку, шию, плечі, верх спинки, талію, стегна, ніжки і ручки. Потім переверніть його на спинку і по хвилинці акуратно розтягніть ручки і ніжки, а потім обидві ніжки одночасно. Потім ще 5 хвилин погладжуйте малюка на завершення масажу.

Будьте спокійні і розслаблені. Спілкуйтеся з дитиною протягом всього масажу. Наприклад, можна розповісти казку або співати пісеньки. Регулярно повторюйте ім'я малюка і слово «розслабся» - це допоможе ефективніше зняти напругу.

Слідкуйте за реакцією дитини. Якщо малюк махає ручками і ніжками і здається задоволеним, йому напевно подобається массажик, і ви можете продовжувати. Якщо ж він крутить голівкою, відвертається, поводиться неспокійно, припиніть робити масаж і спробуйте пізніше.

Чи треба використовувати олійку?

Це на ваш розсуд. Деякі батьки вважають за краще використовувати олійку під час масажу немовляті, щоб зменшити тертя, але іншим, навпаки, здається, що вона дуже жирна. Якщо ви вирішите використовувати олійку, виберіть дитячий продукт без ароматизаторів і їстівний (про всяк випадок, якщо олійка якимось чином потрапить до рота малюка). Якщо у дитини чутлива шкіра або вона схильна до алергій, нанесіть спочатку олійку на невелику ділянку шкіри і простежте за її реакцією.

Чи можна робити масаж немовлятам з проблемами зі здоров'ям?

Якщо у вашого малюка спостерігаються якісь проблеми зі здоров'ям, проконсультуйтеся з педіатром перш, ніж робити йому масажик. Доктор визначить, чи буде масаж корисний дитині. Також ви можете попросити лікаря порекомендувати фахівця, до якого можна звернутися за масажем у вашій ситуації або який навчить вас необхідним технікам.

Можливо, вам доведеться зробити кілька спроб, перш ніж ви і ваш малюк зможете насолоджуватися масажами, але будьте терплячі. Трохи практики, і дитячий масаж стане одним з найкращих і найкорисніших способів спілкування з малюком, який допоможе дитині розслабитися і ще сильніше зблизитися з вами.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас