Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як чистити перші зубки?

Як чистити перші зубки?
 

Ми з мамою вже зовсім дорослі, тому щоранку разом чистимо зубки. Вона каже, що у мене в роті живуть злі мікробчики, яких ми обов'язково переможемо, якщо я буду робити щіточкою «вжух-вжух». :)

Багато батьків думають, що процес чистки зубів досить складний для малюків, а привчати їх чистити зуби можна тільки, як мінімум, в дитсадівському віці. Ми хотіли б розвіяти цей міф і допомогти вам зробити догляд за ротовою порожниною дитини комфортним і безпечним.

Вагончик без пасажирів

Стоматологи вважають, що найкраще починати доглядати за ротовою порожниною малюка ще до появи перших зубів, приблизно в 3-4 місяці. В цей час на слизовій вже можуть накопичуватися різні мікроорганізми, які з'являються в процесі смоктання, плачу, засування пальців і іграшок в ротик. Вони можуть стати причиною різних захворювань. Для догляду за порожниною рота малюка потрібно використовувати дентальні серветки або звичайний бинт, змочений в теплій кип'яченій воді. Така процедура корисна не тільки для очищення порожнини рота. Вона є легким масажем ясен, що полегшує прорізування зубів. Догляд за зубами з пелюшок допоможе виробити у дитини звичку до правильної гігієни, і в майбутньому вона легко навчиться користуватися зубною щіткою.

Коли ріжуться зубки, малюк тягне до рота буквально все: пальці, іграшки, різні предмети, які під руками. Щоб максимально уникнути попадання мікробів в організм дитини, лікар-педіатр Наталія Гейко рекомендує використовувати дитячі вологі серветки Helen Harper Baby Wet Wipes. Вони просочені спеціальним лосьйоном, розробленим для дітей, який м'яко і ніжно очищає шкіру, не залишаючи липких слідів. Мама зможе обробити ними ручки малюка, личко, протерти іграшки й пустушки.

Перший зубик або один в полі – не воїн

Поява зубів у малюка – дуже відповідальний час для батьків. Незважаючи на те, що зуби у дітей формуються ще до народження, перший з них покажеться, приблизно, у віці 4-8 місяців. Коли ж у малюка з'явиться велика частина зубів, можна починати застосовувати для чищення не тільки «напальнички», спеціальні серветки у вигляді ковпачків, що одягають на палець дорослого, а використовувати зубну щітку для найменших. Звичайно, батькам потрібно бути гранично акуратними: щітка в їхніх руках повинна рухатися м'яко і плавно. Будь-який дискомфорт неприпустимий, так як це може залишитися в пам'яті малюка і перешкодити йому сформувати корисну звичку.

Всі солдатики в строю

Ну ось настав момент, коли малюк мило посміхається на весь ротик, показуючи свої молочні зубки. :) Саме в цей період батьки повинні зменшити свою участь в догляді за порожниною рота дитини і навчити його самостійно чистити зубки.

Кілька порад, які допоможуть навчити дитину чистити зуби щіткою

Не кричіть і не сваріть дитину, якщо у неї не вийде з першого разу самостійно видавити пасту або утримати щітку в руках. Можете навіть підіграти їй, показуючи, що і ви не з усім можете впоратися з першого разу.

Нехай малюкові сподобається щітка і паста. Купіть йому ту щітку, яка приверне її увагу найбільше. Нехай вона буде у вигляді іграшки, мультяшної тварини, супергероя або принцеси. Паста повинна бути смачною. Найбільше дітям подобаються полуничний або шоколадний смаки.

Допомагайте малюку. Після чищення зубів обов'язково перевіряйте ротову порожнину дитини і, якщо потрібно, допомагайте їй доробити те, з чим вона не впоралася.

Перетворіть процес чищення зубів на гру. Нехай малюк асоціює цей процес з чимось приємним, а не з рутинною зобов'язалівкою. Можете, для початку, почистити зубки його улюбленої іграшки або спробувати, чистячи зуби, попасти в такт його улюбленої мелодії.

Беріть малюка з собою. Коли йдете у ванну кімнату вранці і ввечері, беріть дитину з собою. Дайте їй відчути вашу підтримку. Згодом вона обов'язково навчиться повторювати за вами і буде чистити зубки самостійно.

Не забувайте, що найголовніше, не змусити малюка чистити зуби, а допомогти йому сформувати корисну звичку.

«Урааааа! Сьогодні ми з мамою пішли в магазин, і я сама вибрала зубну щітку. Вона така... така... красива. Вся в зірочках і квіточках. Мамуля, ну пішли швидше додому, я вже так хочу показати її своїм друзям-іграшкам».

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас