Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ревматоїдний артрит чи подагра – як дізнатися, що саме у вас?

Ревматоїдний артрит чи подагра – як дізнатися, що саме у вас?
 

Що таке ревматоїдний артрит і подагра?

Декілька швидких фактів:

- РА вражає суглоби всього організму, в той час як подагра з'являється тільки на великих пальцях ноги, верхній поверхні стопи і щиколотках.

- Причини розвитку РА невідомі, а розвиток подагри асоціюють з переїданням і ожирінням.

- Біль від РА може бути як слабким, так і сильним, подагра ж супроводжується різким болем.

Ревматоїдний артрит

Ревматоїдний артрит (РА) – аутоімунне захворювання, що викликає запалення суглобів всього організму, їх оніміння, біль і набряклість. Це пошкодження може залишитися назавжди. РА є системним захворюванням; це означає, що воно може вражати й інші частини організму, включаючи і органи. В результаті, у людей, які страждають від ревматоїдного артриту, збільшується ризик захворювань серця.

Подагра

Подагра – дуже болючий тип артриту, який в основному розвивається на суглобах великого пальця ноги. Також подагра може з'являтися на зовнішній поверхні стопи і щиколотках. Але зрідка вона зустрічається і на інших суглобах організму.

Хвороба королів

Історично подагру називали «хворобою королів», так як вона викликається переїданням, на що зазвичай страждали королі і знать.

Що у вас: ревматоїдний артрит чи подагра?

На перший погляд РА і подагра виглядають приблизно однаково. Обидва захворювання проявляються почервонінням, набряком і болем в суглобах, обидва значно впливають на рухливість і якість життя. Але між ними є різниця:

• Подагра з'являється на стопах, в основному – на основі великого пальця ноги.

• РА може вражати будь-які суглоби, але зазвичай проявляється на маленьких суглоба рук, кистей і стоп.

• Подагра завжди супроводжується почервонінням, набряком і сильним болем в суглобах.

• Суглоби, уражені РА, можуть боліти, але не завжди червоніють і набрякають.

• Біль від РА може бути різним за якістю і інтенсивністю.

Найкращий спосіб дізнатися, чи страждаєте ви від подагри, чи від РА – звернутися до лікаря.

Причини розвитку РА і подагри

Ревматоїдний артрит

Причини виникнення РА досі невідомі, але вчені вважають, що це генетичне захворювання, яке запускається факторами навколишнього середовища, наприклад, вірусом.

Подагра

Перенасичення їжею і напоями може стати непрямою причиною розвитку подагри. Але справжня її причина – пурини – хімічні сполуки, наявні в певних продуктах. Серед продуктів, багатих пуринами – більшість сортів м'яса (особливо органи), більшість риби і морепродуктів і навіть деякі овочі. Цільнозерновий хліб і каші також містять пурини.

Організм перетворює пурини на сечову кислоту, і подагра розвивається, якщо її занадто багато в крові. Сечова кислота зазвичай виводиться з сечею, але при її надлишку в суглобах можуть утворюватися гострі кристали, викликаючи запалення і гострий біль.

Як лікується РА і подагра?

Ревматоїдний артрит

РА можна заліковувати, але не можна вилікувати. Як тільки вам ставлять діагноз РА, ваш ревматолог підбере лікування в залежності від серйозності захворювання. Активний, важкий РА зазвичай лікується потужними біологічними модифікуючими хворобу антирегуматичними препаратами (БМХП). Вони сповільнюють або зупиняють розвиток захворювання і можуть полегшити запалення і біль. Легкі стадії РА лікують не біологічними МБХП, вони також досить ефективні. Нестероїдні протизапальні препарати також використовуються в лікуванні РА, як правило, в поєднанні з вищевказаними.

Подагра

Традиційно лікується обмеженням у вживанні деяких продуктів і алкоголю. Але є і набагато більш ефективні засоби: нестероїдні протизапальні препарати; кортикостероїди; препарати, що блокують утворення кристалів сечової кислоти.

Висновок

Ці два захворювання можуть виглядати схоже, але у них різні причини і тенденції розвитку. З цієї причини у людини може одночасно бути і подагра, і РА. Зайва вага піддає стресу суглоби стегон, колін, щиколоток і стоп, через що посилює РА. Лікарі рекомендують тримати вагу під контролем, харчуватися збалансовано і обмежити вживання алкоголю, щоб знизити ризик розвитку подагри.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас