Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дієта для мами, яка годує грудьми (частина 1)

Дієта для мами, яка годує грудьми (частина 1)
 

Ви ще не закінчили їсти за двох, адже годуєте малюка тим, що їсте самі. Як же скласти правильний раціон на період грудного вигодовування, щоб малюк отримував максимум користі від свого рідкого сніданку, обіду і вечері?

Втомилися обмежувати себе у всьому? Тоді ви будете раді почути, що меню мами, що годує грудьми, схоже на раціон харчування під час вагітності, але набагато вільніше. А все тому що, незважаючи на те, що ви їсте, базовий склад жирів-білків-вуглеводів в молоці від цього не залежить. Ось чому навіть жінки, які погано харчуються, успішно вигодовують своїх малят (нестачу поживних речовин в цьому випадку організм компенсує з власних запасів). Проте, вам все ще буде хотітися поживної їжі, іноді й шкідливої. І багато що з ваших улюблених продуктів можна знову включити в меню!

Як багато калорій вам потрібно?

Тільки тому, що навіть при недостатньо хорошому харчуванні ваше молоко буде залишатися досить якісним, ви не повинні харчуватися неповноцінно. Ви повинні намагатися не чіпати запаси організму, так як це шкідливо для вас як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі – як мінімум вам може не вистачати енергії і молока в період вигодовування.

І, незважаючи на те, що калорії важливі, це не означає, що ви повинні їх рахувати (якщо тільки вам це не прописав лікар). Вироблення молока спалює близько 500 калорій на день (еквівалент 8-кілометрової пробіжки, тільки не виходячи з дому). Якщо ваша вага зараз знаходиться в нормі і ви не хочете скинути зайві кілограми, вам потрібно їсти навіть більше, ніж ви їли до вагітності – більше на 500 калорій на день!

Що їсти під час грудного вигодовування

Правильне харчування під час грудного вигодовування означає різноманітність поживних речовин. Так, така різноманітна дієта буде впливати на смак і аромат вашого молока і познайомить малюка з безліччю нових смаків. До речі, розширення кулінарних горизонтів дитини дуже корисно ще до того, як вона почне пробувати прикорм – це допоможе уникнути перебірливості в їжі в майбутньому.

Ось список того, що вам потрібно їсти кожен день, щоб забезпечити собі і малюкові повноцінне харчування і надходження всіх необхідних поживних речовин:

Білки: 3 порції.

Кальцій: 5 порцій (або 1 500 мг на день, так як грудне вигодовування забирає дуже багато кальцію).

Продукти, багаті залізом: не менше 1 порції.

Вітамін С: 2 порції.

Зелені листові овочі і жовті овочі/фрукти: 3-4 порції.

Інші фрукти та овочі: не менше 1 порції.

Цільнозернові продукти і комплексні вуглеводи: не менше 3 порцій.

Продукти, багаті жирами: в маленьких кількостях (зараз вам їх не потрібно стільки, скільки під час вагітності).

Омега-3: 2-3 порції на тиждень, щоб стимулювати зростання мозку малюка (220-340 грам риби типу лосося або сардин).

Пренатальні вітаміни: кожен день.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Меню годуючої мами

Раціони харчування вагітної і годуючої мами між собою істотно відрізняються. Під час вагітності можна все, чого душа бажає: торти, випічку (в межах розумного), цитрусові, молоко. Є прикмета, що якщо вам захочеться чогось незвичайного, значить, цього бажає ваш малюк. Саме тому жінці в положенні не можна відмовляти і варто купувати те, чого їй хочеться.

Як схуднути після пологів?

Одна з найпоширеніших проблем, з якою стикається більшість молодих мам - зайві кілограми після пологів. У матусі і так справ сила-силенна, а тут ще й зовнішній вигляд в дзеркалі змушує пустити сльозу по колись стрункому тілу. А розпрощатися із зайвою вагою заважають грудне вигодовування (неможливість сісти на строгу дієту), післяпологовий стрес, постійна втома, малорухливий спосіб життя... Невже доведеться назавжди розпрощатися з фігурою, яка радувала до вагітності? Зневірятися не варто - пропонуємо сімку найефективніших способів, як схуднути після пологів.

Овочі та фрукти в період грудного вигодовування

Після фруктово-овочевих обмежень під час вагітності, здається, що всі ці утримання позаду. Але ні, тепер на нас чекає грудне вигодовування. А це ще той привід поміркувати над тим, що з овочів і фруктів з´їсти, а від чого поки відмовитися.