Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зимові ігри для дітей (частина перша)

Зимові ігри для дітей

ЯСКРАВИЙ СНІГ

З якого віку пропонувати?
Гра підходить для діточок, які навчилися сидіти і на прогулянці вже визирають з коляски.

Що знадобиться?
Різнокольорова гуаш, вода, пластикові пляшки (краще невеликого розміру), маленькі баночки (добре підходять з-під дитячого харчування), пензлик, шило.

Приготування.
Наберіть воду в баночки і пляшки. Додайте у воду пензликом фарбу: в одну пляшку синю, в іншу - червону і т. д. Не шкодуйте фарби, чим яскравіше - тим краще. Все гарненько розмішайте і закрийте тару. У кришках пляшечок слід зробити шилом кілька дірочок, зробити це можна на вулиці, але, якщо не боїтеся пролити воду, продирявте кришечки вдома.

Де грати?
Краще за все там, де багато чистого снігу, але якщо такої можливості немає, то просто вибирайте майданчик, покритий рівним шаром снігу. Добре, якщо ви постараєтеся і зліпите з десяток хоча б невеликих сніжок. Майте на увазі, що оптимальна погода для цієї гри - легкий морозець, тобто 0 - -4 градуси за Цельсієм.

Гра.
Зовсім маленьким діткам просто запропонуйте подивитися, а от дітей після року вже можна залучати до активної гри. Спочатку спробуйте що-небудь намалювати на снігу кольоровою водою з пляшок: квітку, сонечко, машинку і т. д. Називайте кольори, нехай дітки їх запам´ятовують і повторюють, навіть шестимісячному малюкові не зайве повідомити, що мама малює червону квіточку. Адже вам це не важко, а дитині, повірте, навіть у цьому віці це приносить користь. Наступний етап - розфарбування сніжок. Виливайте воду з баночок на грудочки снігу і дивіться, як швидко вони набувають яскравих фарб. Дитині старшого віку пропонуйте самій спробувати малювати і фарбувати сніжки.

БУДУЄМО ЗАМКИ

З якого віку пропонувати?
Гра підходить для діточок, які навчилися сидіти і на прогулянці вже визирають з коляски. Чим більше дітей бере участь в грі, тим цікавіше.

Що знадобитися?
Яскраві великі різнокольорові кубики, цеглинки, арки, циліндри і т. д.

Приготування.
Ніяких. Просто порахуйте «будівельний матеріал», щоб не залишити частину кубиків на вулиці.

Де грати?
Варто спробувати пограти, як в снігу, так і на чистій доріжці. У першому випадку замки, швидше за все, будуть швидко розвалюватися (виняток - липкий сніг, яким можна зміцнити деталі), але тут важливим є поєднання яскравих кубиків і білого снігу, а також можливість закопати кубики глибше. У другому випадку замки краще стоятимуть, але цей варіант мало чим відрізняється від будівництва в квартирі.

Гра.
Все простіше нікуди! Викиньте весь «будматеріал» на сніг і починайте будувати. Нехай дитина теж будує разом з вами, приносить кубики потрібного кольору, засипає снігом, як цементом, черговий ярус замку, а після закінчення гри допоможе зібрати «цеглини». Коли ви побудували чергову вежу, то можете плавно перейти до наступної гри.

ГОРОДКИ

З якого віку пропонувати?
З 2 - 2,5 років. Діти молодше цього віку, звичайно, можуть подивитися, як грає мама, але досвід підказує, що їм це не дуже цікаво.

Що знадобиться?
Великі кубики.

Приготування.
Побудувати вежу з кубиків.

Де грати?
Краще за все на рівному утрамбованому майданчику або доріжці.

Гра.
Кидайте в вежу кубиками або, взагалі, сніжками. Мета гри - зруйнувати вежу.

НАРЯДЖАЄМО ДЕРЕВО

З якого віку пропонувати?
Гра підходить для діточок, які навчилися сидіти і на прогулянці вже визирають з коляски.

Що знадобиться?
Кольоровий папір, картон, пластилін, пінопласт, клаптики тканини, нитки, голка, фломастер, ножиці, серветки, клей і т. д.

Приготування.
Вам треба приготувати прикраси для дерева. Тут слід підключити фантазію, а також свою дитину. Якщо синові або доньці ще немає і року, то дитина може просто спостерігати. Для дітей старшого віку, які поки що не вміють щось майструвати, доведеться створити видимість їх участі. Нехай малюк подає потрібні мамі речі, дасть обвести його долоньку на кольоровому папері (підвісьте її на нитку - ось вам і прикраса), скачайте кульки з пластиліну (голова ляльки), напхайте в старий самотній носок серветки (ви потім можете зробити з цього якусь ляльку), зімніть шматок фольги (підвісьте її на ниточку - і ось іграшка готова). Ну, а діти 4-5 років (а може навіть молодші) зможуть самі щось змайструвати.

Що зробити?
Ми, наприклад, вирізали сніжинки, робили цукерки, лялечки з кольорового паперу і з носка, складали з кольорового паперу пташок, вирізали долоньки, намалювали і вирізали качечку, зробили гірлянду з пінопласту і ще одну з кукурудзяних різнокольорових кульок. Робіть будь-які іграшки, і чим більш незвичайними вони у вас виходитимуть, тим краще.

Де грати?
Наряджайте будь-яке невисоке деревце або кущ, краще у дворі, де вашу роботу не відразу зіпсують.

Гра.
Якщо дитина дістає до гілки, то нехай обов´язково спробує самостійно прикрасити деревце чим-небудь. Верхні гілки наряджайте самі, а малюк нехай подає іграшки. Потім можна поводити хоровод під деревом чи просто помилуватися ім.

Наступна частина

За матеріалами ellina2004.narod.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас