Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дітки і солодощі: як виграти цю війну батькам?

Дітки і солодощі: як виграти цю війну батькам?
 

В якому б віці дитина не спробувала солодощі, вона буде приємно здивована цим яскравим смаком. Та це тільки початок. Далі малюк буде просити їх все більше і більше, відмовляючись навіть від фруктів на користь шоколаду, тортиків і тістечок. Звичайно, добре було б, якби ми могли захистити дітлахів від всієї шкідливої їжі, але це просто неможливо.

По-перше, ви не закриєте дитину вдома, щоб вона ніде не могла з'їсти зайву цукерку. По-друге, якщо сказати малюкові, що чогось їсти не можна, це спричинить істерики і скандали, тому що саме забороненого йому буде хотітися більше за все на світі. Найкраще, що ви можете зробити – змиритися з тим, що дітки люблять солодощі, і вводити їх в раціон дитини правильно.

Солодощі в раціоні дитини: 7 простих правил

1. Вводьте солодощі в раціон дитини в ранньому віці. Багатьом батькам здається, що чим пізніше вони познайомлять дитину з солодощами, тим краще. Насправді ж сучасні дитячі дієтологи рекомендують починати давати дітям солодощі у віці 1,5-2 років. Якщо раціон дитини налагоджений, і вона харчується повноцінно, немає нічого поганого в тому, щоб почати давати їй солодощі, як тільки вона попросить. В іншому випадку, чим пізніше чадо їх спробує, тим сильніше йому буде їх хотітися, тим більше вірогідності у нього заробити залежність від солодкого. Головне – контролюйте кількість солодощів, які з'їдає дитина.

2. Давайте солоденьке маленькими порціями.

3. Переконайте малюка, що кожен раз, коли він їсть солодке – це не в останнє. Якщо дитина розумітиме, що отримає солоденьке і завтра, і через тиждень, скандалів в сім'ї з цього приводу буде менше.

4. Не прив'язуйте емоції до їжі. Дитина повинна насолоджуватися їжею, і солодощами зокрема, завдяки її смаку. Але ні в якому разі вона не повинна бути нагородою або заспокійливим засобом. Особливо цю роль часто відіграють солодощі і шкідлива їжа. Підносіть солодощі правильно і виховуйте до них доросле ставлення.

5. Дбайте про дитячі зубки. Ви можете здивуватися, але шматочок шоколаду шкодить дитячим зубкам не більше, ніж крекер. На виникнення карієсу впливає не сама їжа, а те, як довго вона знаходиться в роті. М'які продукти, навіть солодощі, такі як шоколад, сирок або морозиво, відразу ж змиваються слиною; а ось хрусткі снеки, як крекери і чіпси, кришаться і застряють в маленьких зубках. І чим більше залишки їжі залишаються в зубах, тим сильніша ймовірність розвитку карієсу. Тому стежте, щоб дитина запивала печиво та інші солодощі водою або молоком і незабаром після цього чистила зубки.

6. Жувальні солодощі давайте зрідка. Мова йде не тільки про жувальні цукерки, а й про сухофрукти, які вважаються здоровою альтернативою солодощам. Вони прилипають до зубів, руйнуючи емаль. Тому, не давайте чаду жувальні цукерки або сухофрукти (включаючи родзинки і курагу) занадто часто і стежте за тим, щоб після цього малюк чистив зубки.

7. Будьте прикладом. Деякі сім'ї буквально не можуть обходитися без солодощів в будинку. Якщо ви не хочете, щоб у дитини розвинулася залежність від солодощів, то не будьте самі від них залежні. Харчуйтеся здорово, і ваші дітки братимуть з вас приклад.

Святкові солодощі

А що ж робити з цими кілограмами солодощів на новорічні свята, дні народження, хеллоуін?.. Замість того щоб забирати у малюка всі солодощі, дайте йому вибрати 10-20 улюблених цукерок, які він їстиме по одній-дві на день. Решту солодощів викупіть у нього, обмінявши на похід в кіно, зоопарк або настільну гру. Решту цукерок можете роздати або заховати, головне не їжте їх в присутності дитини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас